2023: Recuperarea permisului de conducere după suspendare
Suspendarea permisului de conducere
Articolul 209 din HG 1391/2006 stabilește posibilitatea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice din România. Legea prevede trei perioade diferite în care permisul de conducere poate fi suspendat, în funcție de abaterea comisă și de alte circumstanțe enumerate în lege. Astfel, un șofer își poate pierde permisul pentru o perioadă de șase luni dacă acumulează cel puțin 15 puncte de penalizare. Deoarece punctele de penalizare expiră la fiecare jumătate de an, această mențiune este crucială. În 2023, amenzile de circulație au o valoare de 145 de lei pe punct.
În plus, următoarele contravenții duc la suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile:
- depășirea altor vehicule în timp ce se așteaptă la culoarea roșie a semaforului;
- neacordarea priorității pietonilor care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
- nerespectarea ordinelor polițistului rutier;
- neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept.
Permisul de conducere mai poate fi reținut timp de 60 de zile dacă șoferul a comis următoarele infracțiuni:
- nerespectarea priorităților;
- depășirea neregulamentară sau trecerea pe roșu în cazul în care a cauzat pagube materiale într-un accident de circulație;
- nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public menționată mai sus
- depășirea neregulamentară;
- nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau intercalarea în aceste coloane
- conducerea în sens opus reglementărilor de circulație;
Legea rutieră permite, de asemenea, suspendarea permisului de conducere pe perioade mai lungi, de 90 sau chiar 120 de zile. În primul caz, legea menționează următoarele contravenții: conducerea unui vehicul cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție, conducerea sub influența alcoolului, dacă nu constituie infracțiune. În plus, pentru o perioadă de 120 de zile, suspensiunea poate avea loc în cazul întoarcerii pe autostradă sau mersului pe contrasens, nerespectarea regulilor de traversare pe calea ferată, depășirea cu peste 70 km/h a limitei de viteză legale.
Permisul poate fi reținut și în alte circumstanțe. De exemplu, dacă obții încă 15 puncte de penalizare într-o perioadă de 12 luni după suspendarea permisului, acesta va fi suspendat pentru 60 de zile, ca urmare a acumulării a 15 puncte.
Cum să-ți recuperezi permisul în 2023
Deoarece ce am stabilit situațiile în care un șofer poate fi obligat să-și suspende permisul, putem trece la detalii despre procedura juridică pentru recuperarea acestuia înainte de expirarea termenului. Articolul 219 din Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 detaliază procesul de restituire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare.
Ultimele modificări permit redobandirea permisului de conducere în termen de 60 sau 90 de zile. Tot ce trebuie să faci este să treci un test teoretic pentru a scurta timpul de suspendare cu o treime. Înainte, durata de suspendare era de 30 de zile; cu toate acestea, Ordonanța nr. 1 din 27 ianuarie 2022 a modificat această durată.
Testul teoretic este similar cu cel pentru obținerea permisului inițial și necesită obținerea a cel puțin 13 răspunsuri corecte din 15 pentru a fi promovat. Conform OUG Nr. 1/2022 (menționată anterior), examenul poate fi susținut până în a 20-a zi a perioadei în care permisul de conducere este suspendat. În cazul în care se ia în calcul și durata de valabilitate a dovezii de circulație, testul poate fi susținut până în a 35-a sau chiar a 45-a zi.