Citroen pe podium in Raliul Finlandei

img
Home / Stiri si noutati auto / Citroen pe podium in Raliul Finlandei

 
 
 
 
Raliul Finlandei (30 iulie-02 august 2009): Loeb, Elena si Citroën pe podium
Sébastien Loeb si Daniel Elena au terminat Raliul Finlandei pe locul secund si si-au pastrat sansele la castigarea celui de-al saselea titlu mondial consecutiv. Dani Sordo si Marc Marti s-au clasat pe pozitia a patra si au adunat puncte importante pentru Citroën, care a se afla pe prima pozitie in clasamentul constructorilor.
Anticipatul duel dintre Mikko Hirvonen si Sébastien Loeb s-a confirmat pe fiecare proba speciala din prima zi a Raliului Finlandei. Conform traditiei, raliul a inceput cu super speciala Killeri, proba dupa care cele doua echipaje Citroën Total se aflau in fruntea clasamentului general.
In primele probe de vineri, Mikko Hirvonen a reusit sa preia conducerea, dar la finalul zilei Sébastien Loeb se afla la doar 3,3 secunde in spate. Dani Sordo a avut si el un parcus excelent si ocupa pozitia a treia la 20 de secunde in spatele liderului.
Sébastien Loeb a inceput ziua de sambata cu intentia clara de a ataca pozitia lui Mikko Hirvonen. Dupa o pana de cauciuc, pe PS 15, unde a pierdut aproape 15 secunde, Sébastien Loeb a fost nevoit sa-si regandeasca strategia pentru aceasta etapa. „Roata dreapta fata a fost prinsa intr-un sleau si cauciucul s-a desprins de pe janta. Diferenta este acum de 26 secunde, ceea ce inseamna ca avem sanse foarte mici sa mai castigam aici in conditii normale. Acum trebuie doar sa ne pastram pozitia, ceea ce nu este deloc usor in Finlanda”, a spus Sébastien Loeb. Dupa un incident oarecum similar, Dani Sordo a pierdut pozitia a treia in duelul cu Latvala. „Am lovit un bolovan si am fost sigur ca am facut pana. Nu am pierdut foarte mult timp, dar a fost suficient pentru Latvala sa ma depaseasca. Am incercat sa maresc apoi ritmul, dar si Jari-Matti a facut acelasi lucru”, a adaugat Dani Sord.
In ultima zi din Raliul Finlandei au fost programate 4 probe speciale, cu o lungime mai mica de 50 kilometri, fara nicio oprire in parcul de service. In ciuda traseului foarte scurt, ambele echipaje Citroën Total si-au luat misiunea in serios si asta chiar daca Sébastien Loeb a dat ceva emotii echipei cand a pierdut 10 secunde pe speciala Hannula. „Am fost cam lent aici si cred ca inca nu m-am trezit”, a spus el. „Nu avem nicio sansa sa castigam in conditii normale si am fost putin cam prea prevazator.” Campionul mondial en-titre a ripostat la prima trecere pe proba Myhinpää si si-a trecut in cont a saptea victorie de proba speciala. Dani Sordo a mers si el excelent aici si a terminat cu cel de-al doilea timp: „Echipa mi-a cerut sa nu risc foarte mult, dar vreau sa merg in continuare la limita pentru a-l tine pe Latvala sub presiune. Nu se stie niciodata …” Trecerea pe ultimele doua speciale din Raliul Finlandei nu a mai adus nicio modificare in lupta pentru titlu, Sébastien Loeb terminand pe locul secund editia din acest an a celui mai rapid raliu din calendar: „Mi-ar fi placut sa castig, dar nu am putut face prea mult.
Mikko a mers la limita de la start pana la sosire. Am pierdut inca doua puncte in lupta pentru titlu ceea ce inseamna ca vom avea un duel interesant pana in ultima etapa.” Dani Sordo a fost la un pas sa termine pe podium, dar experienta sa din Finlanda a fost una extrem de pozitiva: „Este pacat ca nu am reusit sa pastram pozitia a treia, dar este important ca am reusit sa tinem pasul cu echipajele de pe primele locuri. Mai mult ca in oricare alt raliu, experienta in Finlanda este vitala si simt ca am progresat la un nivel superior la editia din acest an.”
„Dintre cele patru etape ramase in calendar, inaintea acestui weekend, de aceasta ne-a fost cel mai teama”, recunoaste Olivier Quesnel, directorul Citroën Racing. „Cred ca trebuie sa recunoastem cu fair-play ca am fost invinsi de cel mai bun pilot al zilei. Evolutia lui Seb si a lui Daniel a fost fara greseala, iar locul patru obtinut de Dani si Marc Marti inseamna ca nu am pierdut decat trei puncte in clasamentul constructorilor. Avem in continuare un avantaj de 14 puncte si suntem optimisti in ceea ce priveste urmatoarele trei etape. As vrea sa-l felicit si pe Martin Prokop care si-a trecut in cont al doilea titlu consecutiv in Junior WRC la volanul unui Citroën C2 Super 1600.”
Raliul Australiei, urmatoarea etapa din Campionatul Mondial de Raliuri, este programat in perioada 04 – 09 septembrie 2009.
 
 
 

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *