Unde gasesti cele mai bune joburi ca sofer de camion? Ce trebuie sa faci si ce nu intr-o astfel de meserie?

img
Home / Blog auto / Unde gasesti cele mai bune joburi ca sofer de camion? Ce trebuie sa faci si ce nu intr-o astfel de meserie?

Una dintre cele mai atractive calificari din ultima vreme este cea de sofer de camion. Transportul rutier este atat de bine dezvoltat, incat toti cei care aleg sa invete sa conduca o masina cu gabarit ridicat isi gasesc un loc de munca.

Nu orice loc de munca in domeniu este bun, insa. Din pacate, conform statisticilor, angajarea in Romania pe post de sofer profesisonist poate fi o decizie mai putin inteleapta. Diferentele salariale sunt uriase intre tara noastra si cele din vestul Europei, motiv pentru care majoritatea soferilor buni aleg sa caute sa conduca in Italia, Belgia sau Franta, unde salariile sunt duble. Practic, daca un sofer roman castiga aproximativ 17.800 de euro anual, unul italian trece cu usurinta de 40 000 de euro pe an.

Unde se gasesc cele mai bune joburi ca sofer de camion?

In principiu, in aproape orice tara vest europeana se pot gasi locuri de munca in domeniu care sa fie platite cu mai mult de 2500 de euro in fiecare luna. Un job bun nu inseamna doar un job bine platit, insa. Criterii precum siguranta, confortul si timpul petrecut in spatele volanului sunt si ele extrem de importante. In Romania exista sute de mii de camioane ce pot reprezenta un adevarat pericol, pentru simplul motiv ca sunt prea vechi si nu au ITP-ul la zi.

Alegerea unui job de sofer presupune si alegerea unui camion bun, ceea ce obliga soferul sa verifice absolut toate detaliile:

  • Starea franelor si a cauciucurilor. Este esential ca fiecare drum sa fie parcurs in deplina siguranta;
  • Starea diverselor accesorii auto de pe autocar. Unele accesorii camioane sunt inutile, insa altele se dovedesc mai mult decat utile, un exemplu concludent fiind simplele paravanturi auto. Niste paravanturi pentru camioane pot oferi un plus de confort in timpul curselor si protectie impotriva soarelui si a vantului. Este bine ca fiecare accesoriu sa fie analizat si in cazul in care se doreste ceva, sa fie solicitat. Deficitul foarte mare de soferi ii face pe angajatori sa caute variante prin care sa ii multumeasca pe deplin.
  • Gradul general de uzura al camionului.

Ce se cere de la cei interesati de un job de transportator?

Cerintele nu sunt extrem de dificil de bifat, insa sunt destul de stricte, mai ales pentru cei care aleg sa transporte marfuri cu risc mare. Carnetul de conducere C si E este obligatoriu, indiferent de tara in care se alege angajarea. De asemenea, majoritatea transportatorilor cauta soferi cu minim 1-2 ani de experienta, insa sunt multi care se multumesc si cu incepatori. De regula, salariile incepatorilor sunt ceva mai mici, insa partea buna este faptul ca evolutia poate sa fie rapida.

Limbile straine trebuie sa fie si ele cunoscute, engleza fiind obligatorie in majoritatea locurilor de munca din domeniu.

Sfaturi utile pentru soferii de tir incepatori

Multumita salariului mare, multi oameni aleg sa se reprofileze spre o meserie precum cea de sofer de tir. Sunt, asadar, zeci de mii de incepatori pe sosele, care au sub control masini cu gabarit ridicat. Expertii de la maxytuning.ro au realizat o serie de sfaturi utile care sa faca orice cursa mai usor de abordat si mult mai confortabila.

  • Dotarea camionului cu toate cele necesare inainte de plecarea la drum. De la accesorii auto pana la mini bucataria amenajata de fiecare tirist in parte, toate se pot dovedi utile. Atunci cand vine vorba despre accesorii este bine sa se mizeze pe calitate. Spre exemplu, se pot cumpara paravanturi de la Maxytuning.ro, in conditiile in care ofera garantia eficientei. Din dotari nu trebuie sa lipseasca GPS-ul, ochelarii de soare, accesoriile pentru dormit (perna, lenjerie si sac de dormit), imbracamintea si produsele de igiena.
  • Respectarea regulilor este cruciala. Orice companie impune reguli, atunci cand angajeaza un sofer de tir. Aceste reguli sunt esentiale pentru siguranta din trafic. Contractul trebuie citit cu atentie si pus in practica fara niciun fel de retinere.
  • Condusul prudent. Prudenta poate salva vieti, mai ales in cazul soferilor de tir. NU trebuie sa se circule cu viteza mare, trebuie sa se acorde o atentie sporita timpilor de conducere si sa se circule cu o viteza care sa asigure timp bun de reactie.
  • Comunitatea este si ea foarte importanta. Comunitatea de tiristi este foarte unita si poate sa ajute extrem de mult im timpul deplasarii. Tocmai de aceea, este bine sa existe tot timpul o legatura cu ceilalti conducatori de camioane din trafic.

Viata de sofer de camion nu este usoara, insa poate sa aduca o multime de parti bune. Sarind peste salarii, este o varianta prin care oamenii pot vedea lumea si pot descoperi capacitatea de a se educa spre o viata cat mai disciplinata. Totul este sa fie gasit jobul perfect.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *