De ce sa folosesti scaunele auto pentru copii

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / De ce sa folosesti scaunele auto pentru copii

Folosirea scaunelor auto pentru copii este cea mai eficienta metoda de prevenire a ranirii celor mici in caz de accident. La fel cum soferul si pasagerii trebuie sa foloseasca centurile de siguranta asa si pentru copii trebuie folosite scaune omologate care sa ii protejeze. Alegerea scaunului trebuie sa se faca in functie de varsta si statura copilului care il va folosi, un scaun omologat pentru un copil mai mare sau mai mic decat cel care il foloseste neputand sa asigure conditii de siguranta 100%.

In perioada cand copiii sunt mici, montarea scaunului se va face astfel incat copilul sa stea cu fata catre luneta masinii si in nici un caz catre sensul de mers. Schimbarea pozitiei scaunului pentru copii trebuie sa se faca cat mai tarziu, pozitia in care copilul este cu fata catre luneta masinii asigurandu-i protectie maxima.

Grupe de scaune

Scaunele auto sunt impartite pe grupe, acestea plecand se la grupa 0 si 0+ destinate nou nascutilor si ajungand pana la grupa 3 destinata copiilor cu greutati cuprinse intre 22 si 36 kg. Scaunul auto pentru copil trebuie schimbat odata ce acesta se dezvolta.

Este foarte important sa se acorde mare atentie si sa se achizitioneze scaune auto pentru copii testate si omologate, pe piata de profil existand un numar mare de scaune care arata exact ca cele omologate dar care nu au fost testate niciodata.

Sistemul de prindere Isofix

Masinile de generatie mai noua sunt dotate cu sistemul standard de prindere al scaunelor auto pentru copii numit Isofix. Acest sistem permite fixarea scaunelor pentru copii fara a fi nevoie de centurile de siguranta dar cu toate acestea se recomanda, ca o masura suplimentara, si folosirea centurilor.

Cumpararea scaunelor auto pentru copii

Inainte de a cumpara scaunul auto pentru copil este indicata o informare completa asupra beneficiilor aduse de fiecare model in parte. Magazinele de specialitate pun la dispozitia clientilor personal calificat care poate da sfaturi si lamuriri tehnice bine documentate legate de tipul de scaun potrivit pentru fiecare copil in parte.

Indiferent ca se cumpara de pe internet sau dintr-un magazin fizic este bine ca inainte de achizitie sa se ceara sfatul vanzatorilor, experienta acestora putand avea o influenta majora in alegerea scaunului potrivit.

In cazul in care se cumpara un scaun auto second-hand se recomanda verificarea tuturor sistemelor de siguranta dar si integritatea tuturor elementelor componente.

Masuri de siguranta la montarea scaunelor auto

Este interzisa montarea scaunelor auto pentru copii orientate cu fata catre un airbag, declansarea acestuia in caz de accident putand provoca leziuni grave copilului chiar daca acesta este prins in centurile scaunului. In cazul in care se doreste montarea scaunului pe locul din fata dreapta, este obligatorie dezactivarea airbagului indiferent ca scaunul este montat cu fata sau cu spatele catre airbag. Daca modelul de masina nu permite dezactivarea airbagului nu se va monta scaunul pe locul din fata.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *