Grupul Renault spune stop contrafacerii pieselor auto

img
Home / Stiri si noutati auto / Grupul Renault spune stop contrafacerii pieselor auto

Grupul Renault spune stop contrafacerii pieselor auto
Fenomenul contrafacerii pieselor auto reprezinta un pericol pentru siguranta tuturor participantilor la trafic. Grupul Renault atrage atentia asupra riscurilor majore generate de comertul cu asemenea piese si subliniaza o data in plus necesitatea utilizarii produselor de origine.
O piesa contrafacuta, un risc crescut pentru viata si vehicul
Pe piata din Romania, cele mai multe piese auto de schimb contrafacute sunt la elementele de caroserie, la sistemele de franare si de directie. Utilizarea acestora poate fi deosebit de riscanta pentru viata soferului si a pasagerilor. Spre exemplu, placutele de frana contrafacute se comporta diferit fata de cele de origine: la 130 de km/h, distanta de franare a unui vehicul echipat cu placute contrafacute este cu 30 de metri mai mare decat cea a unui vehicul echipat cu placute de frana de origine.
La fel de neindicata este utilizarea pieselor contrafacute pentru sistemul de filtrare. De exemplu, filtrele de ulei contrafacute pentru modelul Logan au o capacitate de retentie a particulelor de patru ori mai mica fata de cea a filtrelor de origine. Acest lucru poate determina imbatranirea prematura a motorului sau chiar inecarea acestuia.
Contrafacerea, un impact international
Fenomenul contrafacerii pentru orice alt produs, nu doar auto, are un impact semnificativ la nivel international. Potrivit unui studiu realizat de OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), produsele contrafacute sau piratate reprezinta 2% din comertul international, ceea ce se traduce printr-o cifra de afaceri de 250 miliarde de dolari in 2009, comparativ cu 200 de miliarde de dolari in 2007. Comertul cu produsele contrafacute este in crestere pe fondul crizei economice.
Combaterea contrafacerii, o preocupare permanenta a Grupului Renault
Grupul Renault se implica in lupta pentru combaterea contrafacerii pieselor de schimb auto, colaborand in acest sens cu Politia, Parchetul, Autoritatea Nationala a Vamilor si cu Registrul Auto Roman.
Studiu de caz: Captura de aproximativ 15 000 de seturi placute de frana contrafacute
In luna septembrie a anului 2008, in urma controlului efectuat, Autoritatea Vamala Constanta a capturat in port in jur de 15 000 de seturi de placute de frana contrafacute provenite din China. Renault s-a angajat, prin costuri proprii, sa distruga toate cele 15 000 de seturi de placute de frana contrafacute. In luna ianuarie 2010, in prezenta autoritatilor statului (Autoritatea Nationala a Vamilor, Agentia de Mediu Constanta, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului, Inspectoratul Politiei Judetene Constanta, Directia de Finante Publice) si a reprezentantilor Grupului Renault in Romania, au fost distruse cele 15 000 de seturi de placute de frana, la sediul unei societati de eliminare a deseurilor din Slobozia. Operatiunea de distrugere a fost delicata, deoarece placutele de frana contin azbest, o substanta periculoasa, cancerigena, interzisa in fabricatia pieselor de schimb.
 
 

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *