Cand sa nu te urci la volan

img
Home / Cum se conduce o masina / Cand sa nu te urci la volan

Exista 3 motive principale pentru care nu este indicat sofatul, respectarea acestora rezultand in evitarea posibilelor accidente cu urmari grave sau chiar foarte grave:

1. Oboseala – starea de oboseala avansata afecteaza vederea, nivelul de concentrare, timpul de reactie la stimulii din trafic, dar si acuratetea cu care se executa manevrele pe sosea. Oboseala poate aparea atat datorita condusului pe timp indelungat fara pauze, dar si a condusului pe timp de noapte cand ciclul biologic al organismului dicteaza acestuia ca in acea perioada trebuie sa se odihneasca.

Pentru a se preveni oboseala si implicit riscul de accident, este bine sa se faca o pauza de cel putin 20-30 de minute la fiecare 4 ore de condus pentru a se recapata starea de alerta. In timpul acesteia se pot face cateva exercitii fizice sau chiar se poate atipi cateva minute, toate aceste avand efect energizant.

2. Alcoolul – este un alt factor de risc in aparitia accidentelor, acesta reducand considerabil viteza de reactie a soferului, dar si campul visual sau calitatea vederii in cazul in care este consumat in cantitati mari. De asemenea, consumul de alcool reduce nivelul de atentie la stimulii din trafic, indiferent ca este vorba de pietoni, de alte autovehicule sau chiar de semnele de circulatie.

3. Boala sau consumul de medicamente care pot afecta sofatul – pe langa bolile despre care se stie ca au efecte negative asupra sofatului, este indicat sa se evite condusul masinii si in cazul in care s-au administrat medicamente care afecteaza viteza de reactie (dau somnolenta sau o stare de moleseala organismului).

Te-a luat vreodata oboseala la volan? Cum ai procedat? Povesteste-ne mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *