Cat te va costa permisul auto in 2015

img
Home / Stiri despre permisul auto / Cat te va costa permisul auto in 2015

Anul 2015 aduce vesti pentru cei care se pregatesc sa obtina permisul de conducere. Majoritatea scolilor de soferi au mentinut taxele de scolarizare la acelasi nivel ca si in 2014 in speranta ca vor avea suficienti cursanti, la fel ca in anii precedenti, mentinand pretul la acelasi nivel. O mica parte dintre scolile de soferi au decis ca e timpul sa mareasca taxele de scolarizare, sustinand ca nu reusesc sa tina pasul cu economia si ca le este din ce in ce mai greu sa mentina preturile jos.

Unele scoli au crescut preturile chiar si cu 20%, acestea ajungand de la 1000 de lei la 1200 de lei. Instructorii independenti au luat si ei decizia sa mareasca taxele, tot pana la suma de 1200 de lei, suma in care sunt incluse modulul teoretic, costurile pentru carburant si serviciile instructorului.

permis auto in 2015Alte scoli au ramas la sumele stabilite in 2014, desi o mare parte dintre acestea majorasera deja tariful la inceputul lui 2014, avand deja preturi care ajungeau la 1200 de lei. Preturile variaza si in functie de masina pe care decide cursantul sa invete, masinile pe motorina consumand mai putin, deci avand tarife mai mici, iar cele pe benzina ridicand pretul cu pana la 10-20%.

Exista si scoli care percep deja taxe de 1300 lei pentru categoria B de permis, dintre care unele ofera servicii suplimentare fata de cele standard.

Momentan exista in piata si scoli de soferi la care se poate obtine permisul pentru doar 800 de lei. Este insa important ca inainte de a alege scoala de soferi la care vreti sa urmati cursurile, sa verificati si rata de promovabilitate a scolii pentru a va asigura ca ati ajuns pe maini bune si ca va oferiti cele mai mari sanse de a obtine permisul de conducere la prima incercare.

Monitorizarea cursantilor, suspendata

La 1 iulie 2014 a intrat in vigoare o modificare legislativa conform careia se instituia monitorizarea cursantilor pentru obtinerea permisului auto, acest lucru crescand costurile scolii de soferi , cursantii fiind nevoiti sa plateasca mai mult atat pentru cusurile teoretice, cat si pentru cele practice, ajungandu-se probabil la dublarea sau chiar triplarea taxelor de scolarizare. Monitorizarea s-ar fi realizat cu ajutorul camerelor video si a utilizarii unui registru electronic, care sa urmareasca perioada în care viitorul sofer urma cursurile scolii de soferi. Aceasta modificare a fost insa suspendata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si urmeaza sa fie anulata definitiv, conform declaratiilor lui Petre Bordeianu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Formatorilor Auto din Romania.

Asadar, preturile scolilor de soferi nu se vor modifica semnificativ, asa cum erau expectantele la inceputul anului 2015. Procentele vor fi de maximum 30%, in urma suspendarii proiectului de monitorizare a cursantilor.

Consideri ca monitorizarea la proba practica era un pas bun? Comenteaza mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *