Ce sa faci sa nu fi inselat de taximetristi

img
Home / Stiri despre permisul auto / Ce sa faci sa nu fi inselat de taximetristi

Pe strazile marilor orase inca se gasesc taximetristi care nu urmaresc decat sa castige din pacalirea clientilor, taximetristi care practica alt tarif decat cel afisat, care nu au nici un tarif afisat si profita de acest lucru prin folosirea unui tarif exagerat de mare sau care nici macar nu au aparat de taxat.

Masuri de siguranta de luat pentru a nu fi pacalit de unii taximetristi:

1. Atentie la locul de unde este luat taxiul. Este important sa se evite folosirea taxiurilor aflate in punctele cheie ale oraselor de genul garilor, autogarilor, aeroporturilor, etc. O comanda telefonica este cea mai sigura metoda de a circula cu taxiul fara a fi pacaliti. De asemenea se recomanda si evitarea folosirii taxiurilor aflate in jurul cluburilor, majoritatea acestor taximetristi incercand sa isi pacaleasca clientii profitand de neatentia si de starea euforica a acestora.

2. Verifica tariful. Tariful practicat de taximetrist este obligatoriu sa fie afisat pe portierele masinii. Mare atentie insa la taximetristii care practica tariful de 3,5 lei/km si care vor sa isi pacaleasca clientii afisand pe portiera “lei 3,5” scris astfel incat sa dea senzatia ca tariful ar fi de 1,35 lei.

3. Verifica placuta cu autorizatia. Fiecare masina are cate doua astfel de placute amplasate pe cate o parte a autovehiculului si este obligatoriu sa aiba insemnele Primariei Generale.

4. Acorda atentie aparatului de taxat in timpul cursei. Daca in timpul cursei se observa ca aparatul de taxat sare de la un tarif la altul foarte repede sau brusc, este cea mai buna dovada ca taximetristul foloseste dispozitivul cunoscut sub denumirea de „maimuta”. In acest caz se poate cere taximetristului sa opreasca in dreptul unei sectii de politie din drum pe motiv ca trebuie cumparat ceva si sa se sesizeze acest lucru organelor de control sau sa se renunte la cursa.

5. Cere bonul fiscal. Inainte de a lua taxiul este bine sa se intrebe daca se poate elibera bon fiscal, acesta ajutand organele de control in cazul unei reclamatii ulterioare. In lipsa bonului fiscal nu se poate lua nici o masura impotriva taximetristului reclamat iar refuzul acestuia de a elibera bonul este dovada clara ca acesta isi pacaleste clientii.

6. Alege masina care arata ingrijita si soferul care prezinta incredere. Un sofer imbracat decent, care isi intreaba clientii la urcarea in masina daca ii deranjeaza muzica sau nu, dar si o masina ingrijita sunt cu siguranta aspecte care dovedesc corectitudinea taximetristului.

In cazul in care se constata nereguli se poate face reclamatie la Politia Rutiera, la Corpul de Control al Primariei sau la Protectia Consumatorului. Toate aceste institutii ale statului vor lua masuri de verificare si sanctionare a taximetristului reclamat in cazul in care se constata abateri. Reclamatii se pot face si la dispeceratul firmei pentru care soferul lucreaza.

Ai fost vreodata pacalit de un taximetrist? Povesteste-ne mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *