Ce trebuie sa faci ca sa nu iti fie frica la volan
In mod special in cazul proaspetilor soferi dar si in cazul celor care circula ocazional cu masina proprie poate aparea o senzatie de frica atunci cand sunt la volanul masinii, frica datorata traficului aglomerat, camioanelor si autobuzelor care par gigantice in comparatie cu un autoturism dar si stitului agresiv de condus al unor participanti la trafic.
Cateva sfaturi ce trebuie urmate pentru a scapa de frica de a conduce:
– cunoasteti masina. Pentru proaspetii soferi care abia si-au luat o masina este recomandat ca inainte de prima plimbare cu ea sa se urce la volan si sa testeze ce face fiecare buton in parte pentru situatia in care au nevoie de acestea. Butoanele pentru dezaburirea lunetei, pentru folosirea luminilor de ceata si pentru iluminatul interior spre exemplu sunt folosite foarte rar. Dupa ce se s-au invatat functiile butoanelor este bine sa se conduca cativa kilometri pe drumuri mai putin circulate pentru a se obisnui cu directia si franele.
– condu mai des. Frica la volan apare la soferii care conduc rar in mod special atunci cand intra pe strazi aglomerate sau pe autostrazi, unde se circula la viteze mari. Pentru a combate frica pe astfel de drumuri se recomanda sofatul cat mai des pe trasee cunoscute si fara trafic mare, urmat de intrarea in zonele mai aglomerate. Odata cu experienta capatata increderea va veni de la sine.
– nu lasa sa ti se distraga atentia. Este recomandat pentru toti soferi carora le este frica in trafic sa nu porneasca radioul, sa nu vorbeasca cu ceilalati pasageri si sa nu fie atenti la discutiile dintre acestia. Este interzis a se face orice activitate care ar putea sa distraga atentia (vorbitul la telefon, schimbarea posturilor radio, schimbarea CD-urilor, etc).
– aplica masurile de conducere preventiva. Indiferent de parerile celorlalti participanti la trafic este mai bine sa se conduca preventiv pentru a se putea evita situatiile potential periculoase. Urmarea unor cursuri de conducere preventiva este binevenita pentru categoria de soferi care nu sunt siguri pe abilitatile lor.
– planifica calatoriile. Daca este posibil, pana se capata incredere si experienta la volan, este bine sa se planifice calatoriile astfel incat sa se conduca in conditii de trafic mai putin aglomerat. In timp, experienta isi va spune cuvantul si se va putea intra usor usor in orice tip de trafic.
– foloseste semnul de incepator. Acesta este recomandat pentru soferii fara experienta chiar daca au permisul de ani buni dar nu au condus sau conduc foarte rar. In acest fel, ceilalti participanti la trafic vor fi mai atenti cand vad semnul de incepator si vor accepta cu usurinta greselile facute.