Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti iei permisul de sofer amator
Rezumat:
Toti cei care s-au hotarat sa isi ia permisul de conducere trebuie sa cunoasca dinainte cateva aspecte importante.
Acte necesare inscrierii
Pentru a se putea incepe cursurile unei scoli de soferi este nevoie de:
– fisa medicala
– avizul psihologic
– cazierul judiciar
– dovada platii contravalorii taxei de examinare
– dovada platii contravalorii permisului de conducere
– 2 poze
Alegerea scolii de soferi si a instructorului
Nu este recomandat sa se aleaga o scoala de soferi prea departe de domiciliu chiar daca aceasta are un pret mai mic. Timpul mare pierdut pe drum si costurile cu mijloacele de transport in comun nu se justifica pentru o diferenta de pret mica.
In cazul alegerii instructorului exista doua variante:
– alegerea unui instructor reconmandat de catre o persoana de incredere
– alegerea unui instructor direct la sediul scolii de soferi
In ce constau cursurile
1. Pregatirea teoretica este formata din 16 ore de legislatie rutiera, 4 ore de conducere preventiva, 2 ore de prim ajutor si 2 ore de cunoastere si intretinere a autovehiculelor. La finalizarea pregatirii teoretice se sustine un test de verificare a cunostintelor.
2. Pregatirea practica se desfasoara in 15 sedinte a cate 2 ore fiecare, si nu se poate face mai mult de o sedinta pe zi.
Pregatirea din cadrul cursurilor in scoala de soferi nu este indeajuns pentru a trece examenul fara emotii, de aceea se recomanda studiul acasa, in particular. In acest scop este necesara citirea Codului Rutier de mai multe ori pentru a se retine aspectele importante urmata de completarea unui numar cat mai mare de chestionare DRPCIV online. Aceste chestionare simuleaza conditiile de examen si ofera, in plus, garantia ca nu contin erori.
In ce consta pregatirea practica
In timpul pregatirii practice, instructorul invata cursantul toate manevrele de care acesta are nevoie pentru a circula in siguranta in trafic (toate tipurile de parcari, mersul in panta si in rampa, mersul in linie dreapta, modul de abordare al curbelor, felul in care se executa depasirile, etc). In cazul in care la terminarea celor 30 de ore de conducere se constata ca nivelul de pregatire nu este unul ridicat, se recomanda suplimentarea cursurilor cu cateva sedinte. In caz contrar, va fi foarte greu (daca nu chiar imposibil) sa se treaca de examen.
Ce reguli sunt impuse soferilor incepatori
Odata permisul obtinut, orice sofer incepator trebuie sa stie ca:
– trebuie sa aiba afisat semnul distinctiv de incepator, rotund, de culoare galbena, cu semnul excalmarii in mijloc de culoare neagra.
– nu are voie sa conduca autovehicule cu ajutorul carora se transporta marfuri sau produse periculoase.
– in afara localitatilor trebuie sa circule cu 20 km/h mai putin decat limita admisa pe sectorul de drum respectiv.