Cele mai importante schimbari aduse de noua lege RCA – Legea nr. 132/2017

img
Home / Asigurarea RCA auto, asigurari online obligatorii / Cele mai importante schimbari aduse de noua lege RCA – Legea nr. 132/2017

Prevederile noii legi RCA – Legea nr. 132/2017 – vor putea fi aplicate incepand cu data de 12 iulie 2017, data la care noua lege RCA a intrat in vigoare.

  1. Reguli stabilite de Legea nr. 132/2017 in materie de asigurari RCA

Odata cu implementarea legii, soferii imprudenti vor trebui sa plateasca sume de bani mai mari pentru politele de asigurare RCA. De asemenea, despagubirile vor fi efectuate cu mult mai repede decat pana la aceasta data si, tot sub titlu de noutate, soferii care nu prelungesc contractul de asigurare trebuie sa predea la Politie placutele de inmatriculare. Concret, noile prevederi au fost stabilite dupa cum urmeaza:

noua lege rca

  • Indiferent de statut, persoana fizica sau persoana juridica, este obligatoriu sa se incheie contracte RCA pentru masinile aflate in posesie, in caz contrar, se pot aplica amenzi substantiale, materializate in sume bani de la 1000 – la 2000 de lei.
  • Potrivit Art. 17. – „Constatarea amiabila de accident” , p. 8, asiguratorii sunt obligati sa isi informeze din timp clientii in legatura cu expirarea politei de asigurare si posibilitatea de a o reinnoi contractul RCA. Termenul stabilit de legiuitor in care asiguratorii trebuie sa procedeze in acest sens este de 30 de zile. Legea are in vedere si situatiile in care persoana fizica sau persoana juridica nu doresc sa prelungeasca contractul RCA. In astfel de situatii cei in cauza sunt obligati sa predea placutele de inmatriculare la Politie, potrivit Art. 6. – „Contractul RCA”, p. 6. In cazul in care placutele de inmatriculare nu sunt predate autoritatii care le-au eliberat, sanctiunea consta intr-o amenda ce poate ajunge pana la 500.000 de lei.
  • In Art. 2. – „Definitii”, p. 5, se introduce notiunea de „asigurat cu risc ridicat”. Ce inseamna, de fapt, acest lucru? Politele de asigurare RCA vor fi mai scumpe pentru soferii imprudenti – fiind necesar ca acestia sa plateasca mai mult pentru contractul RCA. Legea nr. 132/2017 schimba sistemul bonus-malus si, in consecinta, in functie de istoricul pe care il are conducatorul auto in trafic, pretul politelor RCA variaza cu cateva zeci de procente – o decizie care avantajeaza soferii corecti si ii obliga pe cei care au avut accidente sa plateasca mai mult.
  • O alta prevedere a legii permite pagubitului RCA sa isi poata repara masina in orice service doreste si sa fie despagubit indiferent de service-ul in care i s-a reparat masina, deoarece, potrivit legii, nu exista notiunea de service agreat sau nu. De fapt, asiguratorii RCA sunt obligati sa-si informeze clientii in legatura cu acest drept, trecand ulterior si pe Nota de constatare in mod explicit aceasta optiune. Potrivit legii, asiguratorilor care fac contracte false RCA si service-urilor care utilizeaza piese contrafacute in repararea masinilor li se vor face dosare penale, acestia fiind pasibili si de inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
  1. Scade timpul in care masina va fi indisponibila

Acest lucru este posibil prin faptul ca:

  • Prevederile legale au redus termenul de constatare al daunelor la 3 zile lucratoare – inainte de punerea in vigoare a legii fiind vorba de 5 zile.
  • Nu constatatorii de dauna vor fi cei care stabilesc solutiile tehnice, ci unitatile reparatoare. Sarcina constatatorilor de dauna este de a trece in procesul verbal de constatare a daunelor propuneri de solutii initiale, insa solutiile tehnice finale vor fi stabilite de unitatile reparatoare, ceea ce, potrivit unor opinii avizate, poate duce la scaderea timpului in care masina avariata va fi indisponibila cu aproximativ 40%.

Este important de apreciat ca asiguratorul are la dispozitie doar 30 de zile pentru a da un raspuns la o cerere de despagubire – inainte acest termen fiind de 3 luni.

Constatarea amiabila vs constatarea efectuata de catre Politie

De asemenea, este deosebit de important ca soferii pagubiti sa stie ca in cazul in care Politia a efectuat constatarea daunei se pot adresa unei unitati service si isi pot repara masina chiar daca firma de asigurari nu a efectuat constatarea daunelor.

Presupunand ca un conducator auto a fost implicat intr-un accident de circulatie acoperit de o polita RCA, acesta poate decide:

A. Constatarea amiabila, ceea ce implica sa contacteze telefonic firma de asigurari, in vederea obtinerii unei programari pentru constatarea daunei. Firma de asigurari este obligata sa stabileasca programarea in 3 zile lucratoare.

B. Constatarea efectuata de catre Politie, ceea ce implica parcurgerea urmatorilor pasi:

  • Pagubitul va merge merge direct la unitatea de service cu masina avariata, Este necesar sa detina si actele de la Politie;
  • Pagubitul trebuie sa anunte telefonic asiguratorul ca a decis sa reparare masina inainte de se face constatarea daunelor de catre aceasta;
  • Pagubitul trebuie sa solicite numarul de dosar de dauna de la firma de asigurare;
  • Pagubitul ii transmite asiguratorului, prin e-mail, documentele eliberate de Politie si copii de pe actele sale;

Toti acesti pasi fiind urmati, constatatorul va proceda la instrumentarea dosarul de dauna. Faptul ca masina avariata va putea intra imediat in reparatii, aproape ca va injumatati timpul in care masina va fi indisponibila, prin comparatie cu cel necesar pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 132/2017.

Salvează

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    1 Comments

    1. trebuie sa recunosc ca este extrem de util articolul pentru soferii care nu sunt actualizati cu legile.

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *