Codul Rutier – CAPITOLUL VIII – Cai de atac impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei
Articolul 118
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta .
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere .
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere .
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4) , in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
Articolul 119
In cazul in care fapta unui conducator de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei va cita unitatea de politie din care face parte agentul constatator, partile implicate in eveniment si societatea de asigurare.
Articolul 120
(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate.
(2) Procesele-verbale ale cetatenilor straini sau ale cetatenilor romani cu domiciliul sau, dupa caz, rezidenta normala in strainatate, devenite titlu executoriu, se comunica de catre politia rutiera pe raza careia s-a produs fapta, Inspectoratului General al Politiei Romane.
(3) Politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane comunica in scris Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in cel mult 6 luni de la primirea titlului executoriu, numele si prenumele contravenientului, numarul pasaportului si al procesului-verbal de constatare a contraventiei, precum si suma datorata, pentru a fi luate in evidenta si a fi conditionata intrarea pe teritoriul Romaniei a contravenientului.
Articolul 121
(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.
Buna seara. am si eu o intrebare : Care sunt caile de a trage la raspundere un agent constatator care a solutionat un accident de circulatie in mod eronat si a favorizat pe cel care se face vinovat de producerea accidentului ? Va multumesc !
caile sunt ascunse , consumi energie degeaba fiecare caz in parte are filozofia lui si eu am patit am analizat toate variantele si rezultatul a fost ca a trebuit sa acept solutia cu sufletul neimacat pentru solutia data de pixul si puterea executiva data acestuia.
Nu ai cum sa demonstrezi incepind de la nr de ordine, de la expunera formularelor, de la iluminatul in salile de asteptare al politiilor si birourilor de constatari acidedente , sunetul de la televizor care acopera, esti in fata unui mic dumnezeu si stai la mina si starea sa de spirit iar daca comentezi orice te poate duce catre ultraj, asa e legea construita , de pilda te impiedica sa vezi de cursul vietii normale chiar daca nu esti de vina, esti in voia sortii. Am multa otrava in suflet chiar ii urasc dar fara ei nu se poate cineva trebuie sa isi asume si treaba asta . adica sa fie agent constatator pentru ca are nevoie si el de viata si si a ales profesia asta de mic dumnezeu