Comportamentul soferilor in trafic din punct de vedere psihologic

Studii psihologice desfasurate asupra soferilor aflati in trafic au aratat lucruri interesante legate de comportamentul acestora, inclusiv al celor mai experimentati. Studiile in cauza s-au desfasurat pe o perioada de peste 10 ani iar rezultatele spun urmatoarele.
9 lucruri interesante despre comportamentul soferilor
1. Soferii nu isi dau seama cand devin agresivi sau nu le pasa ca fac acest lucru. Studiile efectuate arata ca cei mai predispusi la un comportament agresiv atunci cand sunt la volan sunt tinerii care au obtinut cel mai mare punctaj la testele psihologice in categoriile “dorinta de senzatii tari” si “impulsivitate”. De asemenea, acestia sunt mai nepasatori fata de pedepsele pe care le primesc daca devin agresivi, ceea ce inseamna ca masurile corective simple nu ii va descuraja sa fie in continuare agresivi si antisociali.
2. Soferii cred ca sunt mult mai in siguranta fata de cat sunt in realitate. Cu exceptia soferilor incepatori care conduc mult mai atent datorita lipsei de experienta, marea majoritate a soferilor nu sunt constienti ca gradul de siguranta scade odata cu cresterea vitezei cu care circula. Multi soferi maresc viteza pentru a scuti din timpul necesar ajungerii la destinatie dar nu iau in calcul distanta de care au nevoie pentru a frana in siguranta in caz de pericol.
3. Un numar mare de soferi devin foarte agresivi in cazul unor incidente minore in trafic. Studiile efectuate arata ca soferii devin mult mai agresivi in cazul micilor incidente din trafic decat in viata de zi cu zi. Facand o comparatie, o ciocnire intre doua persoane pe strada sau intr-un supermarket este urmata imediat de scuzele fiecarei persoane in parte dupa care acestea isi continua drumul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, in schimb, o mica zgarietura a masinii poate naste multa nervozitate si in unele cazuri chiar furie.
4. Comportamentul agresiv este influentat de tipul de masina. O parte foarte interesanta a studiilor arata ca, in general, soferii care claxoneaza excesiv, cei care ii urmaresc pe altii in trafic si cei care au un comportament agresiv, sunt cei care au masinile mai mari, mai scumpe sau mai noi, in marea majoritate a cazurilor cei cu masinile mai mici, mai ieftine si mai vechi fiind mult mai putin agresivi in trafic.
5. Marea majoritate a soferilor cred ca vad tot ce se intampla in jurul lor. Volumul mare de informatie cu care este bombardat creierul de la diferiti stimuli din trafic il fac sa isi concentreze toate resursele pe ceea ce este cel mai important, astfel nemaiputand sa proceseze informatii mai putin esentiale pentru siguranta.
6. Soferii coreleaza micile incidente din trafic cu lipsa de experienta a celorlalti soferi. Comportamentul periculos in trafic este, in majoritatea cazurilor, corelat cu lipsa de experienta, chiar daca nu se cunosc motivele pentru care ceilalti soferi au facut o anumita manevra mai mult sau mai putin periculoasa, acest lucru fiind numit de catre psihologi “eroare fundamentala de atribuire”. In cazul in care aceleasi greseli sunt facute de propria persoana, acestea sunt considerate ,,greseli situationale,, de catre psihologi, intotdeauna fiind gasite scuze de genul: drumul pe acea portiune era plin de gropi, sau, a trebuit sa maresc viteza si sa ma reincadrez la limita ca sa pot depasi, etc.
7. Soferii isi supraestimeaza abilitatile pe care le au. Multi soferi nu isi cunosc abilitatile reale pe care le au in conducerea autovehiculelor si isi supraestimeaza aceste calitati. Aceasta tendinta este cunosctuta de psihologi sub denumirea de “efectul Dunning-Kruger”. Exista un numar foarte mare de soferi care cred ca stiu sa conduca foarte bine dar realitatea este cu totul alta, dar si un numar de soferi care se cred soferi prosti dar in nici un caz nu conduc atat de dezastruos pe cat cred ei.
8. Majoritatea soferilor sunt mai neatenti la volan cand sunt singuri in masina. S-a demonstrat ca marea majoritate a soferilor care sunt neatenti in trafic si care devin agresivi mai repede sunt singuri in masina. Psihologii inca nu stiu de ce se intampla acest lucru.
9. Din punct de vedere psihologic, hands-freeurile nu sunt sigure. Chiar daca legea permite folosirea acestor dispozitive in timpul sofatului, psihologii sunt de parere ca in mod special convorbirile solicitante consuma foarte multe resurse cognitive, ceea ce duce la distragerea atentiei.
Am avut ocazia să observ direct cât de subestimată este percepția proprie a șoferilor despre siguranța în trafic și am remarcat că există o deconectare semnificativă între cum se văd ei înșiși și realitatea comportamentului din trafic. De asemenea, am experimentat personal cum starea emoțională, influențată de mașina pe care o conduc sau de a fi singur în vehicul, poate determina o schimbare radicală în reacțiile mele la micile incidente din trafic. Cred că, dacă mai mulți șoferi ar fi conștienți de tendințele lor naturale de a deveni agresivi sau de a-și supraestima abilitățile, am putea reduce incidentele neplăcute din trafic și îmbunătăți considerabil experiența de a conduce. Este esențial să acordăm atenție semnalelor psihologice ascunse și să lucrăm la îmbunătățirea conștientizării de sine pentru a naviga drumurile cu mai mult calm și responsabilitate.