Condusul pe timp de vara
Daca la intrarea in anotimpul rece autovehiculul trebuie pregatit corespunzator din anumite puncte de vedere, odata ce incepe vremea calda sunt necesare alte pregatiri care sa asigure confortul, dar si condusul in conditii de siguranta pe timp de vara:
1. Inlocuirea anvelopelor – odata cu venirea anotimpului cald este recomandata inlocuirea anvelopelor de iarna cu unele de vara. Acest lucru este indicat in primul rand datorita faptului ca anvelopele de iarna sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale, iar folosirea acestora in anotimpul calduros va duce la uzura lor prematura.
Presiunea din cauciucuri trebuie sa fie cea recomandata de fabricantul autovehiculului si de regula este scrisa pe usa din stanga, langa incuietoare (nu langa yala in care intra cheia), verificarea acesteia in mod regulat fiind recomandata din mai multe motive: daca unul din cuciucurile de pe fata are o presiune prea scazuta, masina va trage in directia acelui cauciuc; o presiune prea scazuta in anvelope duce la un consum de carburant mai mare, dar si la scurtarea duratei de folosire a cauciucurilor respective.
2. Verificarea lichidelor – dupa trecerea anotimpului rece este bine sa se verifice nivelurile lichidelor necesare functionarii optime si in siguranta a masinii. Daca unul sau mai multe din nivelurile lichidului de frana, al uleiului din caseta de directie, al uleiului din baia de ulei a masinii si a lichidului de racire nu sunt in parametrii optimi, se va trece la completarea acestora. In anotimpul calduros, lichidul de racire este esential.
3. Verificarea filtrului de aer – acest lucru este recomandat sa se faca atat in primavara, cat si in toamna, impuritatile adunate in 6 luni de functionare putand infunda filtrul. Acest lucru rezulta intr-un consum mai mare, iar costurile cu inlocuirea filtrului de aer sunt foarte mici comparativ cu surplusul de carburant consumat. In plus, puterea masini va creste dupa ce i s-a montat un filtru de aer nou, iar motorul va functiona mai „rotund”. Daca filtrul nu contine prea multe impuritati, acest poate fi suflat cu un compresor de aer.
4. Verificarea sistemului de racire – este foarte important ca aerul conditionat al masinii sa functioneze pe timp de vara pentru a se asigura confortul pasagerilor, de aceea este bine sa se verifice daca sistemul de racire functioneaza in parametrii optimi inainte de a veni caldura. In cazul in care este necesara completarea sau umplerea cu freon a instalatiei, este bine ca acest lucru sa e faca inainte de venirea zilelor toride.
5. Verificarea bateriei – in general, daca o baterie a trecut peste iarna nu vor fi probleme pe parcursul perioadei calde. Totusi, este bine sa se verifice daca electrolitul este la nivelul normal si daca are concentratia admisa (in cazul acumulatorilor care permit acest lucru). Perioada calda poate duce la evaporarea apei distilate din lichidul electrolitic, de aceea este recomandat ca periodic sa se verifice nivelul acestuia si sa se completeze cu apa distilata la nevoie.
Pe langa verificarile de rutina ce trebuie facute masinii, este bine sa se mai tina cont de cateva aspecte pentru a conduce confortabil si in siguranta in perioada anotimpului cald:
1. Cumpararea unei perechi de ochelari de soare – pentru un confort sporit, este bine ca in torpedoul masinii sa se gaseasca o pereche de ochelari de soare care cu siguranta vor ajuta in momentele in care se va conduce dimineata dupa rasarit sau seara spre apus, cand soarele este foarte jos. Specialistii recomanda pentru sofat ochelarii polarizanti, acestia fiind fabricati astfel incat sa schimbe unghiul luminii reflectate de carosabil pentru a nu deranja soferul in timpul condusului.
2. Circularea cu viteza redusa pe timp de ploaie – in urma ploilor se pot acumula cantitati mari de apa pe carosabil, iar o viteza de rulare prea mare poate face condusul mai dificil si poate duce la acvaplanare (pierderea aderentei rotilor fata de asfalt), in plus, in timpul ploilor torentiale, vizibilitatea scade.
Respecti regulile de mai sus odata cu venirea verii? Spune-ne mai jos!