Cum alegem jantele potrivite pentru masina?
Rezumat:
Alegerea jantelor potrivite pentru fiecare tip de masina si fiecare sofer in parte nu tine doar de aspectul estetic. Jantele auto pot influenta mai multe aspecte functionale importante, inclusiv consumul masinii daca greutatea cumulata a acestora este prea mare.
Criteriile de alegere a jantelor tin de diferite aspecte precum numarul de prezoane, anotimpul, tipul de masina – de familie sau masina sport si preferinta soferului pentru OEM sau Aftermarket.
Numarul de prezoane al jantelor
Din punct de vedere estetic, una dintre cele mai clare deosebiri dintre diversele tipuri de jante este numarul de prezoane, fiecare model in parte avand o dispunere diferita a acestora. Pentru a prezenta aceasta caracteristica se foloseste un indice standard, de tipul 4/100 unde 4 face referire la numarul de prezoane montate pe janta, iar 100 la diametrul cercului in care sunt amplasate prezoanele (aceasta masuratoare se face in mm).
De obicei, pentru jantele cu un numar de 4, 6 si 8 prezoane, diametrul se calculeaza de la axa de simetrie a unui prezon, la axa de simetrie a prezonului diametral opus. Pentru o janta cu 5 prezoane, pe de alta parte, diametrul de dispunere se poate masura doar folosind instrumente specifice, pentru rezultate de finete.
Unii producatori realizeaza jante cu o dubla dispunere a prezoanelor pentru ca acestea sa fie compatibile cu cat mai multe tipuri de masini.
Alegerea jantelor auto in functie de anotimp
Soferii pot alege dintre diversele modele de jante auto si pe criterii legate de anotimpul in care acestea vor fi folosite cu precadere. Astfel, diferenta dintre jantele pentru vara si cele pentru iarna consta in principal in materialul din care sunt fabricate si modul in care acest material se comporta la rulare in anumite conditii.
Jante pentru vara
Jantele recomandate pentru sezonul cald sunt cele din aliaj cu diametrul si latimea mai mare, cu anvelopa de sezon pentru un demaraj superior, o franare mai rapida si cresterea stabilitatii. Acest tip de jante pentru vara au urmatoarele avantaje:
- Greutate mai mica;
- Durabilitate mai mare;
- Aspect mai placut din punct de vedere estetic.
Jante pentru iarna
In sezonul rece, jantele recomandate sunt jantele de otel pe diametrul dat de producator sau chiar cu cativa mm mai mici in latime. Se recomanda folosirea acestui tip de jante impreuna cu o anvelopa cu talon mare si latime redusa pentru aderenta. La acest tip de jante, avantajul este intretinerea mai usoara.
Atentie! Pe langa criteriile de ordin practic si avantajele specifice fiecarui tip de janta, se recomanda ca montarea anvelopelor specifice de sezon sa se faca pe doua seturi diferite de jante. Avand doua seturi pentru fiecare sezon in parte, se evita uzarea rapida din cauza schimbarii bianuale a anvelopelor.
Aliaj sau otel?
Varianta rapida si potrivita la aceasta intrebare este janta de aliaj si desi nu este raspunsul gresit, el trebuie explicat si argumentat. Inainte de a raspunde la intrebarea „aliaj sau otel” soferii trebuie sa inteleaga exact diferentele si motivele tehnice care avantajeaza in principal jantele de aliaj.
1. Aspectul. Din punct de vedere al aspectului, jantele de aliaj usor sunt castigatorul incontestabil, insa partea estetica nu trebuie sa fie singurul factor decisiv.
2. Greutatea redusa la jante de aliaj, consum mai mic. Alegerea tipului de jante auto poate afecta performanta masinii. Spre exemplu, greutatea mai mare a jantelor de otel inseamna implicit un consum mai mare, energia necesitata pentru controlarea acestora fiind mai mica.
3. Demaraj si franare rapida. Masa totala a jantelor afecteaza si aspecte importante precum demarajul si franarea. De altfel, jantele de aliaj nu au rigiditatea celor de otel, astfel incat anvelopele nu se deformeaza in curbe.
4. Racire rapida a franelor. Jantele de aliaj garanteaza racirea rapida a rotii, iar deschizaturile cu care sunt de obicei prevazute permit aerisirea si racirea sistemului de franare.
Pe langa tipul de janta, dimensiunea si alti parametrii afecteaza de asemenea in mod pozitiv sau negativ performanta masinii. Acest parametrii complecsi pot fi intelesi mai bine studiind un ghid al jantelor auto.
Jante auto pentru masini de familie
Pe langa aspectele practice sau tehnice, jantele trebuie alese si in functie de obiceiurile soferului si de scopul in care este condusa masina. Pentru o masina de familie, o masina folosita zilnic, care nu este condusa in mod agresiv si de la care soferul nu are pretentii de performanta extrema, este recomandat sa se respecte specificatiile producatorilor pentru dimensiunea maxima a jantelor.
Atunci cand masinile sunt echipate cu jante mai mari decat cele pentru care au fost fabricate, consumul creste pentru a roata este ingreunata, iar datorita faptului ca trebuie pus un cauciuc cu talonul mai mic, vibratile si socurile sunt mai puternice. Folosite zilnic, jantele prea mari pe o masina de familie pot rezulta in vizite dese la service si alte situatii neplacute. In general, pentru masinile de familie se recomanda jantele OEM (eventual second hand pentru un pret mai mic) de dimensiunile recomandate de producator, fara sa conteze foarte mult materialul din care acestea sunt fabricate.
Jante pentru motorsport
Pentru o masina motorsport folosita in diverse evenimente, jantele recomandate sunt in general cele aftermarket specifice, desi un numar tot mai mare de producatori au inceput sa fabrice jante OEM special pentru motorsport.
Jantele pentru acest tip de masini se selecteaza in functie de trei criterii principale:
1. Greutate. Diferentele de greutate pot afecta considerabil performanta. Spre exemplu, diferenta de greutate intre o janta auto de competitie ceva mai scumpa si una mai ieftina poate fi chiar si de 4-6 kg, iar la 4 roti se ajunge la o diferenta de greutate suplimentara de 24 kg.
2. Rezistenta. Pentru o masina sport, aliajul din care este facuta janta trebuie sa fie mai rezistent decat cel obisnuit.
3. Dimensiune. Dimensiunea jantelor trebuie aleasa in functie de specificatiile masinii, in caz contrar acesta pot chiar influenta in mod negativ performanta.
OEM vs Aftermarket
Jantele OEM sunt jantele originale, realizate de producator, iar jantele aftermarket sunt cele disponibile pe piata, de la diverse firme care se ocupa cu productia de piese auto dar nu sunt afiliate marilor producatori.
Prima si cea mai evidenta diferenta intre jantele OEM si cele aftermarket este diferenta de pret. Daca un set de jante OEM de la un producator precum BMW poate ajunge la cateva mii de euro, un set de jante aftermarket de aceleasi dimensiuni porneste de la 1000 lei.
Sfatul specialistilor este acela de a ramane la jantele OEM (eventual second-hand atunci cand se doresc schimbate cele cu care este echipata masina dar bugetul nu permite o investitie substantiala) si apelarea la jante aftermarket doar in cazuri extreme. Aceasta alegere se datoreaza faptului ca jantele OEM nu sunt doar mai scumpe, dar sunt mult mai bune si mai rezistente decat majoritatea celor aftermarket.
Spalarea si intretinerea jantelor de aliaj
Dupa ce criterii te mai ghidezi in alegerea jantelor? Comenteaza mai jos!
Foarte bun articol, este foarte important sa folosim tipul de janta si anvelopa potrivita pentru fiecare anotimp, siguranta vine pe primul loc.
Foarte interesant, multumesc pentru informatie, nu este simplu sa faci alegerea potrivita cand exista atatea modele.