Cum conduci motocicleta in trafic aglomerat

Daca esti sofer de motocicleta in Romania, te confrunti, cel mai probabil, cu lipsa de experienta a soferilor de categoria B care nu stiu sa conduca preventiv si sa protejeze motociclistii si biciclistii. Daca mai ai „norocul” sa fii nevoit sa conduci la ore de maxima aglomeratie, atunci ai toate sansele sa te trezesti oriunde altundeva decat pe motocicleta cu care ai pornit de acasa.
Mersul pe motocicleta in trafic aglomerat poate deveni potential periculos daca nu se respecta cateva reguli simple.
1. Evita unghiurile moarte. Unghiurile moarte reprezinta toate zonele din jurul masinilor in care soferul nu are cum sa vada motociclistul. Aceste unghiuri difera de la o masina la alta in functie de constructia si modelul autovehiculului. O masina sport, spre exemplu, are unghiul mort undeva in spatele acesteia datorita lunetei foarte adanci dar si a tetierelor care sunt mult inaltate, in schimb un autocamion are unghiul mort in dreptul usii din dreapta.
2. Asigura-te ca esti vazut. Pentru a fi vazut de catre soferii masinilor din trafic trebuie ca acestora sa li se vada fata in oglinzile retrovizoare, in caz contrar cu siguranta nici ei nu pot vedea motocicleta.
3. Fi atent la semnalele soferilor din trafic. Aici nu se face referire la luminile de semnalizare, ci la felul in care ceilalti soferi reactioneaza (faptul ca privesc in stanga sau in dreapta inainte de a schimba directia de mers, felul in care isi pozitioneaza mainile pe volan in functie de directia pe care vor sa o urmeze, etc).
4. Evita circularea in paralel cu autoturismele. In cazul in care soferul unui autoturism vrea sa schimbe directia de mers si nu observa ca in lateralul lui se afla un motociclist, poate duce la un accident cu consecinte destul de grave. Intr-o astfel de situatie, nu exista timpul si nici spatiul necesar pentru franare sau pentru efectuarea unei manevre de degajare in lateral. Pozitia cea mai avantajoasa pentru motociclisti este in spatele autoturismelor.
5. Acorda o atentie deosebita dubitelor de marfa, masinilor de curierat, dar si taxiurilor. Dubitele de marfa si masinile de curierat sunt, de cele mai multe ori, in criza te timp, calca pe acceleratie fara nici o limita, omit regulile de prioritate, isi risca viata (nu doar a lor, dar si pe a motociclistilor) fara sa se gandeasca la consecinte. Regula asta ar fi bine de retinut nu doar pentru motociclisti, dar si pentru soferii decenti de categoria B.
Taximetristii, o alta specie urbana cu totul deosebita, se vor preface ca regulile de circulatie nu sunt facute pentru ei, ci doar pentru ceilalti participanti la trafic. Depasesc neregulamentar, trec pe langa tine cu viteze de formula 1, la o distanta de nici jumatate de metru, incat uneori ai impresia ca esti invizibil.
Mamicile cu copii in masina sunt, fara voia lor, un pericol la volan, de cele mai multe ori. De ce? Pentru ca trebuie sa-si imparta atentia intre trafic si copilul zvapaiat din masina, care de cele mai multe ori vrea ceva in momentul ala. Apoi ar mai fi masinile sportive, care sunt conduse agresiv de cele mai multe ori.
Ce sfaturi mai ai pentru motociclistii din trafic? Comenteaza mai jos!
Ca un motociclist care a experimentat traficul aglomerat din România, pot spune că răbdarea și conștientizarea continuă a mediului înconjurător sunt aliații tăi cei mai mari. Indiferent de rapiditatea sau abilitatea ta pe două roți, este esențial să te așezi într-o poziție vizibilă și să anticipezi mișcările imprevizibile ale mașinilor din jur. Atenția și intuiția nu sunt doar caracteristici opționale, ci imperative pentru a naviga cu succes și în siguranță prin oraș. În dealing cu aceste provocări zilnice, devine evident cât de mult diferențează un motociclist precaut între o călătorie reușită și una cu rezultat nedorit.