Cum conduci noaptea in siguranta
Principala problema care apare la sofatul pe timp de noapte este vizibilitatea, dintre efectele negative ale acesteia putand fi enumerate dificultatea cu care se pot citi informatiile din trafic, culorile estompate a celorlalte vehicule din trafic, dar si a obiectelor intalnite, ingreunarea posibilitatii de a vedea marginile drumului si nu in ultimul rand efortul suplimentar depus de ochi.
Ca regula de baza in timpul circulatiei pe timp de noapte, se va adopta o viteza care sa asigure oprirea autovehiculului in siguranta pe distanta care se vede clar in lumina farurilor. Conform Codului Rutier, folosirea luminilor de drum este obligatorie indiferent ca este zi sau noapte, in special daca conditiile meteo nu asigura o vizibilitate buna.
In conditiile in care se circula in localitate pe timp de noapte se vor folosi luminile de drum, se va acorda atentie sporita traficului si se va reduce viteza de deplasare in apropierea trecerilor pentru pietoni.
Folosirea farurilor pe faza lunga
In cazul sofatului pe timp de noapte se poate folosi faza lunga a farurilor numai in conditiile in care din sens opus nu circula nici un vehicul sau pieton. In Codul Rutier exista specificatia clara ca este interzisa folosirea oricaror lumini care pot orbi sau crea disconfort celorlalti participanti la trafic, indiferent ca este vorba despre autovehicule, biciclete, carute sau pietoni.
In cazul in care se circula pe drum drept cu faza lunga aprinsa si din fata se apropie un alt autovehicul, se va trece pe luminile de drum de la o distanta de cel putin 200 de metri fata de autovehiculul din sens invers. Pe serpentine se va schimba faza lunga cu cea scurta inainte de a exista posibilitatea ca ceilalti soferi sa intre in raza vizuala.
La apropierea de intersectiile nedirijate si in conditiile in care nu exista trafic din sens opus, se alterneaza faza scurta cu cea lunga pentru a se semnaliza apropierea de intersectie.
Pe timp de noapte se evita privirea inspre farurile autovehiculelor din sens opus deoarece poate duce la afectarea vizibilitatii.
Depasirea pe timp de noapte
Acesta manevra este ingreunata de lipsa vizibilitatii pe distante mari, de aceea este de preferat ca la depasirea unui vehicul pe timp de noapte, in conditiile in care din sens opus nu se apropie nici un alt vehicul, sa se aprinda faza lunga odata ce s-a ajuns in dreptul vehiculului depasit. De asemenea, in cazul in care un alt sofer executa manevra de depasire, este indicat sa se tina faza lunga aprinsa pana in momentul in care acesta ajunge in paralel, pentru a i se asigura o vizibilitate mai buna.
Cum se evita efectul de orbire
Una din principalele cauze de accidente pe timp de noapte este efectul de orbire, in special pe drumuri neiluminate, in conditii de trafic intens sau pe timp de ploaie. Pentru a evita orbirea trebuie sa se aplice cateva masuri preventive:
- evitarea privirii direct catre farurile autovehiculelor care circula din fata.
- schimbarea pozitiei oglinzii retrovizoare din interiorul masinii pe pozitia antiorbire.
- daca este posibil, se recomanda inlocuirea oglinzilor retrovizoare exterioare cu oglinzi heliomate.
Masuri practice ce trebuie luate pentru a se asigura conditii de vizibilitate foarte bune
In acest scop, farurile trebuie curatate la intervale regulate de timp sau ori de cate ori se murdaresc, dar si in cazul in care acestea bat prea jos sau prea sus trebuie reglate conform standardelor, iar parbrizul si cel putin geamurile laterale din fata trebuie curatate periodic.
Luminile interioare trebuie sa fie stinse pe parcursul deplasarii, iar luminile de bord la un nivel cat mai mic pentru a nu deveni deranjante.
Este indicat sa se tina un set de becuri in masina pentru eventualitatea in care unul dintre acestea se arde. Inlocuirea becurilor arse asigura atat o vizibilitate buna, cat si lipsa posibilitatii de a primi amenda de la organele de politie.
Sofatul pe timp de noapte este destul de dificil pentru persoanele neexperimentate, dar daca se iau masurile minime de siguranta necesare acesta nu va mai parea atat de greu.
Povesteste-ne o peripetie ce ti s-a intamplat in timp ce conduceai noaptea!