Cum inveti eficient pentru examenul auto?

Daca va simtiti descurajati de faptul ca nu intelegeti mare lucru atunci cand cititi pentru prima data legislatia, nu va descurajati catusi de putin. De indata ce veti relua materia si pe masura ce veti rezolva chestionarele auto de pe site, veti vedea ca totul e mult mai logic, chiar daca materialele clasice de studiu (in speta Codul Rutier si toate cartile de legislatie aferente) sunt concepute intr-un limbaj de lemn.
Inca din prima ora a scolii de soferi vi se pune in fata ca examenul teoretic este foarte dificil, mai ales pentru persoanele care nu stiu cum sa invete. De ce? Pentru ca nu este loc de mediocritate. Facand o analogie intre sistemul de notare al oricarui examen si partea teoretica a examenului auto, se poate vedea cu usurinta dificultatea celui din urma: pentru a promova respectivul examen, este necesar ca el sa fie completat corect in proportie de minim 84,5%, pe cand la scoala, 50% corect dintr-un examen inseamna trecerea respectivului examen cu… bine.
Nu stiti cum sa invatati pentru examenul auto? In acest articol v-am pregatit o serie de sfaturi si mici siretlicuri astfel incat sa invatati rapid si fara sa va stresati prea mult. Asadar, intr-o ordine total aleatorie, iata ce trebuie sa faceti:
1) Fiti odihniti in momentul inceperii studiului si nu lasati niciodata totul pe sfarsit!
Una dintre problemele majore ale cursantilor scolilor de soferi e faptul ca invata seara, atunci cand deja sunt obositi, de regula in ultimele zile inainte de examen. Cum cantitatea de informatie care trebuie procesata este destul de mare, multi se simt coplesiti si ca atare, se blocheaza emotional, lucru din care rezulta un procent foarte mic de absolvire a examenului. Tocmai de aceea, e bine sa invatati in intervalul orar in care aveti cea mai multa energie (in masura in care acest lucru este posibil), dar si sa incepeti din timp.
2) Ramaneti motivati!
Multi cursanti nu sunt motivati sa invete legislatia tocmai pentru ca nu stiu exact de ce vor sa obtina permisul auto. Pentru a ramane motivati chiar si dupa 100-200 de chestionare auto drpciv nu trebuie decat sa va faceti o lista cu motivele exacte pentru care vreti permisul auto. Veti obtine un job mai bun? Va veti putea deplasa mai usor? Veti fi soferul familiei? Notati fiecare lucru in parte, cat si avantajele pe care le vedeti si ori de cate ori va simtiti prea obositi/plictisiti pentru a invata pentru examen, recititi motivele si avantajele din lista facuta. De asemenea, pe Internet gasiti o multime de discursuri motivationale despre succes (indeosebi ale lui Brian Tracy, Eric Thomas sau Les Brown), care pot avea un efect foarte puternic asupra voastra.
3) Alcatuiti un plan de studiu si incercati sa fiti cat mai eficienti!
Daca teoria este segmentata pe capitole, iar dupa fiecare capitol faceti toate chestionarele din manualul de legislatie, e imposibil sa picati partea teoretica a examenului auto. Pentru a nu va simti coplesiti de materialele de studiu, folositi strategia pasilor marunti. Tot ce conteaza dupa ce ati invatat un capitol este sa il invatati pe urmatorul; o sa vedeti ca aplicand aceasta strategie, cartea va parea o joaca de copii, care va fi invatata rapid.
Totusi, pentru a nu uita lucrurile invatate, stabiliti-va si zile de recapitulare, in care doar sa recititi notiunile invatate pana la momentul respectiv.
4) Invatati in liniste, intr-un loc in care exista ordine
Mai multe studii au aratat ca eficienta in munca sau in procesul de invatare depinde foarte mult de mediul de lucru/invatare. Asadar, cel mai bine e ca inainte de a incepe sa invatati este sa faceti ordine pe birou sau in camera, sa faceti patul si sa puneti la locul lor toate lucrurile care va pot distrage atentia. Daca nu puteti ramane concentrati prea mult timp, atunci folositi tehnici de productivitate precum 80/20 sau Pomodoro.
5) Luati pauze des si nu va stresati.
Stiti zicala „Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese„? In mare, e aproape adevarata. Aveti nevoie de pauze frecvente pentru a permite creierului sa se relaxeze, dar si pentru a evita perioadele de oboseala si implicit scaderea randamentului. Pauzele pot fi de 5-15 minute (ideale pentru cei care folosesc Pomodoro – tehnica de productivitate), timp in care puteti face ce vreti.
Folositi vreuna din aceste tehnici? Invatatul vi se pare mai usor asa? Comentati mai jos!