Cum poate beneficia un șofer de tir de Kindergeld?
În momentul alegerii unui loc de muncă de șofer de tir în Germania, viitorii profesioniști trebuie să acorde o atenție deosebită beneficiilor financiare de care au parte ca muncitori români în Germania. Astfel, pentru românii care adesea își petrec mult timp departe de casă, sistemul de beneficii german Kindergeld devine o resursă esențială în susținerea familiilor lor. Acest articol explorează modul în care Kindergeld, o alocație familială oferită de către statul german, devine o ancoră financiară pentru șoferii de tir și familiile lor, oferindu-le sprijin într-un mod care reflectă importanța lor în economie și societate.
Ce este Kindergeld / alocația pentru copii?
La fel ca germanii, românii plătitori de taxe care locuiesc în Germania sunt eligibili pentru Kindergeld dacă au copii. Aceasta este o alocație pentru copii oferită de către guvernul german pentru a compensa parțial cheltuielile legate de creșterea copiilor. De obicei, banii sunt transferați într-un cont bancar german pentru ca acest lucru să se realizeze mai ușor.
Un șofer de tir în Germania care are copii, lucrează și plătește taxe către statul german este eligibil pentru a primi Kindergeld. În general, alocația se primește până în momentul în care copiii împlinesc 18 ani, dar dacă aceștia continuă să meargă la școală sau îndeplinesc alte cerințe, poate fi primită până la vârsta de 25 de ani.
Un șofer de tir are dreptul la alocația pentru copii?
Fundamentul esențial pentru a beneficia de alocație este asigurarea socială obligatorie în Germania, obținută automat odată cu angajarea. Astfel, dacă ești șofer de tir în Germania și te afli sub protecția asigurărilor sociale ai, în consecință, dreptul la indemnizație.
De asemenea, poți beneficia de Kindergeld în situația în care doar tu lucrezi ca șofer de tir în Germania, iar copiii locuiesc cu celălalt părinte în țara natală sau într-o altă țară din Uniunea Europeană. În acest context, o familie separată este definită ca o familie care împarte aceeași locuință, iar părintele care activează profesional în Germania are dreptul la alocație.
Este important de menționat că eligibilitatea pentru alocația pentru copii nu se aplică în cazul angajărilor cu jumătate de normă, deoarece nu se scad contribuțiile la asigurările sociale sau de sănătate. Totodată, este bine de știut că orice tutore legal al copilului, cum ar fi mama, tatăl, un părinte adoptiv sau un bunic, poate depune cererea pentru alocație.
Categoriile pentru care un șofer de tir poate primi alocație sunt:
- Copiii proprii, vitregi sau adoptați;
- Copiii aflați în plasament, dacă între persoana solicitantă și copil se află o legătură similară cu una familială, nu în scopul obținerii unui venit;
- Copiii cu handicap care nu se pot întreține singuri – în acest caz, alocația se primește pe termen nedeterminat, doar dacă handicapul a existat înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani.
Cum poate un șofer de tir să solicite alocația?
Cererile pentru Kindergeld trebuie depuse personal la Oficiul pentru alocații familiale (Familienkasse) de la locul de reședință, dar pot fi trimise și de către un consilier fiscal. Cererile pentru alocația pentru copii trebuie completate prin intermediul unor formulare specifice, care pot fi descărcate de pe site-urile oficiale sau pot fi obținute de la Biroul de alocații familiale.
Alternativ, cererea poate fi completată online la https://formular.arbeitsagentur.de și trimisă prin e-mail direct la Biroul de prestații familiale în format criptat. Totodată, și copiii pot solicita Kindergeld, dar numai după ce împlinesc vârsta de 18 ani.
Care sunt documentele necesare pentru alocație?
Dacă ai un loc de muncă de șofer de tir în Germania și vrei să beneficiezi de Kindergeld, va trebui să completezi câteva formulare:
- KG 1 (Cerere standard alocație pentru copil)
- KG 1 (AnK – Anexa pentru copil la cererea de alocație pentru copii)
- KG 51 (Anexa pentru străinătate pentru solicitarea alocației germane pentru copii)
Părintele sau părinții care lucrează în Germania trebuie să depună aceste formulare completate la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului din Germania (Familienkasse), împreună cu alte documente doveditoare:
- O copie după actul de identitate al părinților/ părintelui sau solicitantului
- O copie după certificatul de naștere pentru fiecare copil
- O copie după certificat de căsătorie/ divorț
- Certificat de studii pentru copil, în cazul în care acesta are vârsta de peste 18 ani
- O copie după fișa fiscală anuală (Lohnsteuerbescheinigung) sau a cel puțin 3 fluturași de salariu, pentru a dovedi veniturile și continuitatea contractului de muncă din Germania
- Adeverință de la angajator (Arbeitageberbescheinigung) care va dovedi că lucrezi sau ai lucrat pentru acesta
- O copie după contractul de închiriere sau copie după certificatul de înregistrare în Germania, care se numește Anmeldebescheinigung.
- O adeverință care trebuie să conțină valoarea alocației din România, cu scopul de a scădea suma respectivă din alocația germană.
Ce valoare are Kindergeld?
Dacă în anii precedenți valoarea alocației era diferită în funcție de numărul de copii din familie, în 2023, acest lucru s-a schimbat. Astfel, în Germania, alocația pentru copii a fost majorată la 250 de euro lunar pentru fiecare copil, indiferent de câți copiii există în familia solicitantului. Această valoare nu va mai crește în 2024.
Se poate lua alocație atât în România, cât și în Germania?
În teorie, este posibil să primești simultan alocațiile din Germania și România, dar numai în anumite condiții. Părintele sau solicitantul (tutorele copilul: bunica, bunicul, unchiul etc.) are dreptul să primească alocația de la statul german în cazul în care copilul primește deja alocație din România. Cu toate acestea, va fi compensat doar pentru diferența dintre cuantumul alocației din Germania și cel din România.
Calculul se efectuează astfel încât suma totală a beneficiilor din ambele țări să fie echivalentă cu suma maximă acordată în străinătate. Mai exact, alocația germană va fi ajustată în scădere cu valoarea alocației din țara de origine.
Un exemplu concret:
Valoarea alocației din România: 49 EUR (243 lei)
Valoarea alocației din Germania: 250 EUR – 49 EURO = 201 EURO
Pentru cât timp pot șoferii de tir să primească alocație pentru copii?
Poți primi alocație de la statul german până la împlinirea vârstei de 18 ani a fiecărui copil. Este bine de știut faptul că și copiii cu vârsta între 18 și 25 de ani sunt eligibili, de asemenea, pentru primirea alocației, doar dacă aceștia urmează studii superioare. În acest caz, este necesar să se utilizeze formularul E 402 pentru a notifica Familienkasse despre această situație, oferind și documentul care atestă continuarea studiilor.
Ce mai trebuie să știi despre Kindergeld?
Dacă primești deja alocația pentru copii, asigură-te că anunți Familienkasse cu privire la orice modificare, precum mutarea, schimbarea locului de muncă, deschiderea unui nou cont bancar sau detalii legate de educația copilului.
Acest lucru este deosebit de important deoarece, dacă decizi să te întorci în România și să renunți la locul de muncă german, nu mai ai dreptul la beneficii, iar orice beneficiu primit în plus poate fi cerut înapoi.
Kindergeld reprezintă un ajutor financiar semnificativ pentru șoferii de tir în Germania, oferindu-le sprijin esențial în îndeplinirea responsabilităților de părinți. Prin condiții bine definite și respectarea tuturor procedurilor pentru a beneficia de acest ajutor, Kindergeld devine un element important în sprijinirea familiilor care traversează granițele, oferind un echilibru esențial între viața profesională și cea personală.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă de șofer de tir, explorează posibilitățile oferite de o agenție de recrutare specializată, care nu numai că îți poate facilita accesul la locuri de muncă avantajoase, dar te poate ghida și în procesul de întocmire a documentelor necesare pentru obținerea alocației germane.