top banci online straine

Cum sa conduci in siguranta ca incepator

img
Home / Cum se conduce o masina / Cum sa conduci in siguranta ca incepator

Toti soferii stiu cat de greu le-a fost prima data singuri la volan, imediat dupa ce si-au luat permisul de conducere. Toate deciziile luate in trafic nu mai sunt corectate sau supravegheate de instructor, iar raspunderea revine in totalitate proaspatului sofer. Cu toate acestea, sofatul cat mai des ajuta la dezvoltarea tuturor reflexelor necesare pentru a conduce in siguranta.

Cateva sfaturi de care trebuie sa tina cont soferii incepatori:

– condu pe prima banda. Pentru a nu incurca traficul, este recomandat incepatorilor sa conduca pe prima banda de mers, dar acestia trebuie sa acorde o atentie sporita pietonilor care pot traversa si prin locuri nepermise, masinilor care ies din parcari, persoanelor care coboara din mijloacele de transport in comun si biciclistilor.

nu depasi limita legala de viteza. Soferilor incepatori le este impusa o viteza cu 10-20 km/h mai mica (in functie de drumul pe care circula) datorita vitezei de reactie mai scazute fata de cea a soferilor experimentati. In timp, numarul tot mai mare de kilometri parcursi si multele ore la volanul masinii vor ajuta soferii incepatorii sa isi dea seama mult mai usor de manevrele pe care trebuie sa le faca in anumite situatii.

– nu lua in seama claxoanele celorlalti participanti la trafic. Majoritatea soferilor incepatori sunt claxonati din diverse motive, fie ca merg prea incet, fie ca fac manevre gresite. Indiferent de motivul pentru care sunt calxonati, soferilor incepatori le este recomandat sa isi continue drumul atata timp cat respecta regulile de circulatie si limitele de viteza. De asemenea, pe langa faptul ca este obligatoriu, este chiar recomandat sa se poarte semnele de incepator, astfel, multi soferi vor fi mult mai ingaduitori si chiar vor lasa soferul incepator sa faca manevrele pe care le doreste chiar daca acesta nu are prioritate in anumite cazuri.

Vezi si:  Pozitia corecta la volanul masinii

– asigura-te ca respecti indicatoarele rutiere si ca semnalizezi fiecare schimbare de directie. Pentru a nu incurca celilalti participanti la trafic este obligatorie semnalizarea oricarei schimbari de directie si nu in ultimul rand, respectarea semnelor rutiere.

– nu folosi telefonul mobil. Este contraindicata folosirea telefonului mobil atat pentru apeluri cat si pentru mesaje, inclusiv cand se sta la semafor. Apelurile prin castile hands-free sunt permise dar trebuie sa se acorde o mai mare atentie traficului deoarece convorbirea poate distrage atentia soferului de la drum.

– acorda o atentie sporita pietonilor. Pietonii pot aparea de orinunde, dar locurile unde sunt intalniti cel mai frecvent sunt in jurul mijloacelor de transport in comun oprite in statii si in apropierea trecerilor pentru pietoni, nu pe acestea asa cum ar trebui.

– parcheaza regulamentar. In timpul manevrei de parcare trebuie sa se semnalizeze acest lucru iar dupa ce masina a fost parcata sa se verifice daca celelalte masini (fata-spate) pot iesi din parcare de masina proprie.

– acorda atentie sporita masinilor de gabarit mare (camioane, TIR-uri). Aceste tipuri de autovehicule sunt mai greu de manevrat, de aceea este important sa li se acorde o mai mare atentie si sa li se lase spatiu de manevra atunci cand se circula in apropierea lor.

– sofeaza prudent. In mod special soferilor incepatori, le este recomandat sa conduca prudent si sa nu faca manevre de care nu sunt siguri. Astfel de manevre ii pot implica in accidente, de aceea este mai bine sa se astepte pana cand exista conditii optime.

Tinand cont de aceste sfaturi, soferii incepatori pot participa la trafic fara sa il incurce si fara sa fie implicati in evenimente rutiere.

Vezi si:  Cum conduci la drum lung

Experimentând personal procesul de a deveni un șofer încrezător, pot să confirm că aplicarea acestor sfaturi esențiale m-a ajutat să mă integrez mai bine în trafic și să îmbunătățesc siguranța proprie și a celorlalți. Conducerea pe prima bandă și respectarea limitelor de viteză nu doar că mi-au oferit un sentiment de siguranță, dar mi-au permis să îmi dezvolt treptat reflexele necesare. Ignorând claxoanele și menținându-mă concentrat pe respectarea regulilor rutiere, am câștigat răbdarea și atenția necesară pentru a naviga situațiile dificile. Recomand tuturor noilor șoferi să aplice constant aceste sfaturi, întrucât adevărata încredere la volan vine din experiență și practică perseverentă.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *