Cum sa conduci o masina cu cutie de viteze automata

img
Home / Cum se conduce o masina / Cum sa conduci o masina cu cutie de viteze automata

In Romania, majoritatea masinilor sunt echipate cu cutii de viteze manuale, de aceea majoritatea soferilor ar fi putin pusi in dificultate daca ar trebui sa conduca o masina cu cutie de viteze automata (cel putin pana s-ar obisnui cu aceasta). Cu toate ca masinile echipate cu transmisie automata sunt mai usor de condus, fiind eliminate manevrele de schimbare a vitezelor, acestea au si cateva dezavantaje precum un consum mai mare.

Pentru a putea conduce o masina cu transmisie automata, proprietarul acesteia sau persoana care o inchiriaza de la o firma de inchirieri auto trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

  • pedala de ambreiaj nu exista. Acest tip de masini sunt dotate numai cu pedale de frana si acceleratie, ambele fiind manevrate cu piciorul drept.
  • ce reprezinta inscriptiile de pe schimbatorul de viteze. Acestea sunt total diferite fata de cele ale masinilor echipate cu cutii de viteze manuale, fiind inscriptionate cu P, R, N si D (P – parcare, R – marsarier, N – punctul neutru, iar D – drive). Unele masini echipate cu astfel de cutii mai au inscriptionate si cifrele 3, 2 si 1, acestea reprezentand trepte de viteza ce se folosesc in conditii nefavorabile de drum (iarna pe zapada, noroi, gheata, etc).
  • ce trebuie sa se faca la pornire. Inainte de a porni motorul se verifica daca maneta cutiei de viteze este in modul parcare (P), in caz contrar motorul nu porneste. Apoi se porneste motorul si se muta maneta cutiei in pozitia D sau R in functie de nevoi, dupa care se ridica piciorul de pe frana si se observa ca masina incepe sa se miste. Pentru a mari viteza se apasa pe acceleratie. Plecarea de pe loc cu masinile echipate cu transmisie automata este total diferita de cea cu masinile cu transmisie manuala.
  • ce trebuie facut la oprire. Se incetineste prin apasarea pedalei de frana pana ce masina se opreste. In cazul in care se continua deplasarea nu este necesara mutarea manetei din pozitia D dar pe toata durata stationarii se tine pedala de frana apasata, iar in cazul in care nu se mai doreste deplasarea se muta maneta in pozitia P dupa care se opreste motorul.

cutie de viteze automata

Cateva sfaturi utile

Indiferent ca persoana care va sofa detine o masina cu transmisie automata sau apeleaza la o firma de inchirieri auto Bucuresti sau o alta localitate din tara, va trebui sa tina cont de urmatoarele sfaturi:

1. Prima recomandare cu privire la modul de a conduce o masina cu transmisie automata este de a se citi cu atentie manualul de instructiuni de care dispune autovehiculul respectiv. Exista mai multe tipuri de astfel de masini si fiecare producator asigura un manual in care sunt trecute specificatii cu privire la utilizare, in scopul de a se prelungi durata de viata.

2. Daca posesorul unei masini cu transmisie automata a fost obisnuit sa conduca o masina cu cutie manuala, va gasi ca la noua masina achizitionata intampina probleme din punct de vedere al ergonomiei, mai ales daca petrece mult timp pe zi conducand. Un sfat bun cu privire la modul de a conduce o masina automata este ca, inainte de a porni masina si a pleca la drum, sa puna piciorul stang pe suportul pentru picioare, astfel incat sa adopte o pozitie confortabila si nefortata.

3. In conditii de aderenta redusa, trebuie sa verifice daca masina este prevazuta cu functii dedicate conditiilor mai grele de iarna. In cazul in care nu se poate conta pe aceasta optiune, cea mai buna alternativa este de a conduce incet, respectand conditiile de trafic.

4. Pe autostrada se recomanda folosirea functiei Overdrive in cazul in care masina este dotata cu aceasta. Aceasta functie imbunatateste performantele.

5. Pozitia levierului in pozitia P (Park) se face la momentul parcarii, nu inainte de a se frana cu piciorul si de a se trage frana de mana.

6. Daca se stationeaza pentru o perioada mai mare de timp se muta maneta in pozitia P, acest lucru ducand la reducerea consumului de carburant.

7. Este interzisa mutarea manetei in pozitia P sau R atunci cand masina se afla in miscare, acest lucru putand produce avarii grave la cutia de viteze.

8. Punerea levierului in pozitia N se face doar cand masina sta pe loc, la fel si din R (marsarier) in D (drive).

9. In cazul unei masini cu transmisie automata frana de motor nu incetineste mult deplasarea, de aceea se recomanda si utilizarea franei de picior.

10. Nu in ultimul rand, este recomandat sa se evite acceleratiile bruste cat timp motorul nu s-a incalzit.

Salvează

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *