Cum sa eviti oboseala la volan
Oboseala la volan, condusul atunci cand soferul nu s-a odihnit destul sau este epuizat psihic ori fizic este unul dintre motivele principale ale accidentelor produse pe autostrazi. Un bilant infiorator publicat in America de Nord dezvaluie faptul ca peste 2 millioane de soferi au anual accidente legate de oboseala la volan. Motivele principale sunt legate in general de incapacitatea soferilor de a determina corect si precis propria stare de epuizare.
Pentru soferii care sunt pusi in fata unui drum lung, in mod special atunci cand se parcurg distante lungi pe autostrazi si drumuri prea putin circulate, exista o serie de precautii ce pot fi luate in considerare pentru a se evita situatiile periculoase si potential fatale ce apar in momentul in care soferul adoarme la volan.
1. Primul si cel mai important sfat este acela de a nu conduce in momentul in care soferul nu s-a putut odihni numarul minim de ore pentru a putea fi alert. Din pacate, acest sfat nu poate fi urmat intodeauna, in mod special cand trebuie ajuns rapid la destinatie.
2. Daca drumul este foarte lung, este de preferat sa se plece mai devreme si sa existe intotdeauna o rezerva de timp ce poate fi folosita pentru a atipi cateva momente intr-o parcare sau o benzinarie.
3. In masina trebuie sa existe intotdeauna rezerve de ceai, cafea sau bauturi care contin cafeina. Trebuie retinut insa faptul ca acestea nu isi fac efectul imediat ci incepand cu 15-20 de minute de la momentul in care au fost consumate, astfel ca nu trebuie sa se astepte pana in momentul in care oboseala este coplesitoare pentru a consuma o ceasca de cafea sau una de ceai.
4. O pauza de 5 minute pentru cateva exercitii de inviorare poate face minuni. In general, atunci cand exista un singur sofer, nu se recomanda perioade mai lungi de 4 ore de condus fara pauza.
5. Trebuie pastrate in masina gustari dulci, zaharul ajutand organismul sa se mentina alert. O cafea si o ciocolata pot fi adesea rezolvarea pentru a tine somnul la distanta.
6. Daca totusi niciuna dintre aceste metode nu functioneaza, daca ochii incep sa se inchida sau imaginea incepe sa fie neclara, masina trebuie oprita imediat. Un somn de 15-20 de minute pe bancheta din spate poate face diferenta intre a ajunge putin mai tarziu la destinatie sau a mai adauga un accident devastator la bilantul deja ingrijorator pe care politia rutiera il comunica an de an.
Nu in ultimul rand, trebuie o mai mare atentie a persoanelor care consuma medicamente sau nu se afla intr-o stare perfecta de sanatate. Raceala sau medicamentele antidepresive pot provoca stari de somnolenta. Exista de asemenea si cateva ceaiuri, de genul celui de musetel, care relaxeaza si nu se recomanda in timpul drumurilor lungi cu masina.
Cum ai procedat atunci cand ti s-a facut somn la volan? Comenteaza mai jos!