Cum te pregatesti psihic pentru proba de traseu?
“Orasul”, asa cum este cunoscuta proba practica a examenului de conducere, este de departe cel mai dificil segment al examenului, pentru simplul fapt ca se desfasoara in compania unui examinator (politist), care e arareori influentabil si care sanctioneaza orice greseala.
Sfatul nostru este sa pregatiti acest examen cu aceeasi importanta cu care ati pregatit examenul teoretic, cu accent sporit pe informatiile principale din Codul Rutier, pe functionalitatile masinii, cat si eventualele trasee.
Codul Rutier trebuie recitit cel putin inca o data, chiar daca ati trecut de proba teoretica. Sigur, capitolele referitoare la sanctiuni, la circulatia in conditii speciale si la mecanica, conteaza mai putin, insa este esential sa recunoasteti aceste indicatoare rutiere, cat si sa stiti fara sa clipiti lucrurile pe care aveti voie sa le faceti, respectiv sa nu le faceti in trafic. Nu de putine ori cei examinati sunt intrebati despre o anumita regula sau despre un anume indicator, astfel ca recitirea Codului Rutier poate cantari foarte mult in obtinerea permisului auto.
Traseele probabile sunt exact locurile prin care instructorul v-a dus cel mai des. De regula, traseele cuprind artere relativ aglomerate, cu multe semne, in care cel examinat are ocazia sa dovedeasca ca stie regulile de circulatie. Totusi, pentru siguranta, se recomanda ca ultimele ore de conducere sa aiba loc exact pe traseele probabile, tocmai pentru a va obisnui cu drumurile respective, cat si pentru a sesiza eventuale locuri capcana.
Nu va stresati!
Daca ziua examenului se apropie si nu sunteti inca siguri pe anumite manevre sau vi se pare ca inca nu sunteti siguri pe capacitatea de a conduce fara probleme masina, puteti lua 1-2 sedinte suplimentare. Totusi, pentru a evita cheltuieli suplimentare, se recomanda ca planificarea ultimelor sedinte de conducere (incluse in contractul incheiat cu scoala de soferi) sa se faca inainte cu cateva zile inainte de examenul practic propriu-zis. Decat sa va stresati si sa riscati sa va blocati psihic in ziua examenului, mai bine va asigurati din timp ca sunteti pregatiti, chiar daca asta presupune cativa zeci de RON cheltuiti in plus.
Ce sa faceti inainte de examen?
Sfatul nostru e sa va odihniti bine. Asta inseamna sa nu consumati bauturi bogate in cofeina, bauturi alcoolice si nici sa va administrati medicamente care pot tulbura procesele cognitive. De asemenea, luati legatura cu instructorul pentru a va asigura ca masina de examinare (care in mod obisnuit, e cea pe care ati invatat sa conduceti) functioneaza bine.
Nu in ultimul rand, inainte de a pleca la examen, urmariti cateva discursuri motivationale sau pozitive, astfel incat sa va incarcati cu energie pozitiva. E un mic truc mental, care are insa efecte extrem de benefice. Veti fi mai relaxati si mult mai calmi, deci veti avea sanse mai mari sa obtineri mult doritul permis.
Te-au ajutat aceste sfaturi sa te linistesti inainte de traseu? Comenteaza mai jos!
mita ii motiveaza cel mai bine pe politisti(eaxaminatori)
foarte bune sfaturi dar starea pe care ti-o provoca cel din dreapta nu ati luat-o in calcul
Hei..eu mâine am traseul și sincer,îmi este tare frica …:( Nu ca nu as știi sa merg cu mașina ,dar ,cel mai probabil ,vor interveni acele emoții tâmpite….și din cauza acestui fapt ,as putea sa mă pierd . Instructorul meu nu are încredere în mine : ” Denisa ,tu ești o fata buna ,dar nu cred ca vei lua orașul ” …nu a avut încredere nici ca iau sala….și am luat-o cu 24. Nu știu cum sa fac sau ce sa fac……:( Încerc sa mă gândesc ca totul o sa fie bine și ca se va întâmpla totul bine. Mi-e frica de acordarea pietonilor când traversează ,din simplu fapt ca nu ii observ la timp:)) Pentru o fata , care nu are „șanse ” nici de la instructorul ei…..Este cam dificil sa își facă încredere în ea….
Deni, ai luat sala? Eu cred ca instructorul stia ca o sa iei orasul dar poate ar fi preferat sa dai niste euro care ar fi ramas la el 🙂
Am dat acum doua zile traseul, prima data in viata mea. Ma stiam o fire emotiva dar nu ma asteptam sa fiu efectiv coplesita de emotii. Am dat si ultima (undeva in jurul orei 14:55 mi-a venit randul, asteptand acolo de la 8 dimineata). Dupa 5 minute de condus bine, mi s-a oprit motorul si s-a rupt si filmul. Imi tremura piciorul pe acceleratie. Nu am mai fost buna de nimic dupa. Si culmea, am facut greseli pe care nu le faceam la orele de pregatire. Instructorul a pariat ca voi lua, i-am zis ca exista riscul sa ma pierd dar daca nu m-a crezut… a pierdut berea! :))))))))))
Ai auzit de legea atractiei? Data viitoare sa te gandesti numai la faptul ca vei „castiga berea” si exact asta se va intampla. Iti tin pumnii. Succes!
Marea problema nu sunt emotiile ci incompetenta examinatorilor.Se pica pe capete intro bataie de joc totala fata de cel ce a muncit si a cheltuit poate o mica avere pt asta,iar tovarasul isi bate joc de tine.Am patito acum o sapt, cu un tovaras subcomisar,asa ca,vb unui antevorbitor,spaga ii motiveaza cel mai bine.Eu recunosc ca asa da daca as sti cui,nu ca sa iau permisul ci doar ca sa fie un om corect.Asa,asistam la golanii cu nemiluita si nimeni nu se sesiseaza.
Maine am si eu Orasul am ceva emotii , din cauza emotiilor incepe sa imi tremure piciorul pe ambreiaj , ceva sfaturi sa nu se intampla asta maine ? Si succes celor care mai dau Orasul