De ce crește interesul românilor pentru vehiculele electrice în 2024?

img
Home / Stiri si noutati auto / De ce crește interesul românilor pentru vehiculele electrice în 2024?

În 2023, România figura cu un număr de 8.1 milioane de autoturisme, dintre care 57% au fost achiziționate la mâna a doua, iar 43% erau noi. Tot în același an, numărul autovehiculelor care sunt încadrate în categoria electrice a crescut cu 50%, ceea ce ilustrează interesul românilor pentru acest tip de mașini (pe șoselele din România circulă în 2024 aproximativ 42500 de autoturisme electrice).

În ultimii ani, românii și-au schimbat preferințele în mai multe domenii, nu doar în cel auto. De exemplu, numărul jucătorilor din mediul digital, pe platformele iGaming, precum Mr Bet Casino, a crescut cu 300% în 2020, iar până în 2029 se așteaptă ca numărul conturilor să ajungă la aproximativ 840.000. Însă, care sunt motivele pentru care a crescut interesul în România pentru mașinile electrice?

Care sunt motivele românilor care își doresc să achiziționeze o mașină electrică?

La nivel global, valoarea pieței de mașini electrice se ridică în 2024 la valoarea de 786.2 miliarde de dolari, conform estimărilor Statista. În ceea ce privește segmentul local de autoturisme electrice, valoarea se ridică la 1.3 miliarde de dolari. Pe plan continental, cele mai bine poziționate țări din punct de vedere al vânzării de mașini electrice și al parcului auto sunt Germania, Franța, Marea Britanie, Spania și Italia.

În aceste țări este înregistrată și cea mai mare intenție de a achiziționare a unei mașini electrice la nivelul statelor europene, în România, dorința de cumpărare a unui autoturism integral electric fiind de 7%, iar pentru unul hibrid, fiind de 46%. Însă, în ciuda acestui procentaj, în ultimii ani, numărul mașinilor electrice achiziționate de români a crescut cu 400%, în timp ce procentul autoturismelor hibrid crescând numai cu 45%.

Principalul argument în favoarea achiziționării unui autovehicul electric pe care l-au invocat românii se referă la avantajul oferit de prețul pentru combustibil. Acesta este argumentul invocat de 63% dintre românii care și-ar cumpăra o mașină electrică, în timp ce 49% dintre cei chestionați în cadrul sondajului derulat de Deloitte ar opta pentru un model electric pentru că sunt interesați de protejarea mediului înconjurător.

De asemenea, printre motivele invocate se numără și protejarea sănătății (47%) și programele atractive derulate de către autoritățile locale pentru persoanele care își doresc să schimbe autoturismul cu unul electric (40%). În cazul în care și-ar achiziționa o mașină electrică, 54% dintre proprietari ar continua să conducă un astfel de autoturism chiar și în condițiile scumpirii prețului la energia electrică până la nivelul combustibilului de tip benzină sau motorină.

Însă, 38% dintre ei s-ar gândi la o alternativă mai fiabilă din punct de vedere al consumului, în timp ce 8% nu ar ști ce să facă. Derularea unor programe guvernamentele axate pe regularizarea pieței de energie pe plan local ar reprezenta un imbold pentru creșterea numărului de mașini electrice și pentru renunțarea la cele care funcționează pe motorină și benzină în viitor.

De ce nu își cumpără românii mașini electrice?

Chiar dacă prețul ridicat de achiziție al unui autoturism electric poate reprezenta un impediment major pentru mulți români, aceste este abia al treilea argument împotriva cumpărării unui astfel de automobil (numai 15% dintre răspunsurile celor chestionați). Pe poziția secundă se află limita de kilometri parcurși pe care o permite o mașină din această categorie (16%), în timp ce primul loc în topul argumentelor este reprezentat de infrastructura publică precară, ceea ce reprezintă părerea unui procent de 23% dintre români.

În ceea ce îi privește pe cetățenii altor state europene, aceștia consideră la limita pe care o poate parcurge mașinile electrice constituie principalul motiv pentru care nu și-ar achiziționa un astfel de autoturism. Francezii sunt cei mai deranjați de acest aspect (25%), în timp ce numai 21% dintre belgieni, spanioli, austrieci și englezi văd în acest motiv o problemă.

Unde și-ar încărca românii bateria mașinii electrice?

În timp ce mare parte dintre europenii care și-au cumpăra un autoturism electric ar opta pentru încărcarea acasă, românii sunt împărțiți din acest punct de vedere. Un procent de 81% dintre englezi ar încărca mașina electrică acasă, la fel cum ar proceda și 71% dintre austrieci, respectiv 70% dintre nemți. Românii, în schimb, ar încărca la domiciliu bateria autoturismului electric într-o proporție de 49%, în timp ce 45% dintre aceștia ar alege o stație publică de reîncărcare.

Care sunt așteptările de viitor pentru piața auto din România în ceea ce privește mașinile electrice?

Până la finalul anului 2024 este de așteptat ca numărul mașinilor electrice să crească, chiar dacă în anul precedent doar 1 din 10 mașini înmatriculate pe plan local a fost electrică. Estimatile specialiștilor care activează în sectorul auto din România indică un număr de aproximativ 500000 de mașini electrice care vor circula pe șoselele din țara noastră până în 2030.

Acest număr poate fi atins doar în condițiile în care autoritățile guvernamentale ar extinde programul actual Rabla Plus, care oferă până la maxim 51.500 Ron în acest moment (cu o mașină veche la casat). În situația creșterii acestui plafon, cu siguranță că numărul românilor interesați de achiziționarea unui autoturism electric ar crestre în următorii ani.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *