Esti sofer incepator? Iata 5 greseli pe care le poti face pe timp de ploaie

img
Home / Blog auto / Esti sofer incepator? Iata 5 greseli pe care le poti face pe timp de ploaie

Codul rutier prevede echiparea autovehiculelor pentru iarna cu anvelope speciale, iar regulile sunt foarte clare in ceea ce priveste condusul pe zapada, polei sau gheata. In ceea ce priveste condusul pe ploaie insa, nu exista niste reguli specifice care sa reglementeze aceasta problema.

Primavara si toamna sunt anotimpuri ploioase, pentru care codul rutier (vezi aici) nu solicita o pregatire aparte a vehiculelor. Cu toate acestea, ploaia poate fi un factor periculos atunci cand nu este luata in calcul de catre soferi. Majoritatea soferilor conduc pe timp de ploaie ca si cum carosabilul ar fi uscat, fara sa isi adapteze viteza si atentia la conditiile de drum.

greseli pe timp de ploaieEste important de stiut ca sunt de evitat drumurile lungi pe timp de ploaie abundenta, in special atunci cand vorbim despre soferi incepatori. Condusul pe ploaie se invata pas cu pas, pe distante scurte sau cel putin asa este recomandat. De ce? Pentru ca de regula ploaia nu este luata in serios de soferi, iar efectele sale pot deveni fatale in anumite cazuri. Odat.ro recomanda amanarea drumurilor lungi pe timp de ploaie, iar daca acest lucru nu este posibil, recomandam atentie sporita pe sosea. Chiar daca suntem convinsi ca putem conduce impecabil indiferent de conditiile atmosferice, nu putem spune acelasi lucru despre ceilalti participanti la trafic, ale caror manevre nu le putem controla.

Daca totusi decideti sa porniti la drum pe timp de ploaie torentiala, va recomandam sa evitati anumite greseli de sofat. Iata cateva dintre ele:

1. Rularea cu viteza. Fiecare drum, fie ca este comunal, european sau autostrada, necesita adaptarea vitezei pe timp de ploaie. De aceea este important sa reduceti viteza atunci cand circulati pe timp de ploaie, in special pe autostrada, unde cauza nr 1 a accidentelor este neadaptarea vitezei la conditiile de drum. Acvaplanarea este una dintre cele mai mari pericole cand se circula pe timp de ploaie, cauciucurile nemaifacand contact cu solul si ruland pe apa, pierzand astfel aderenta. Daca se intampla acest lucru, frana nu mai functioneaza si se produce derapajul.

2. Conducerea prea aproape de marginea carosabilului. Aceasta regula nu se preda la lectiile de conducere auto si nici nu se regaseste in testele DRPCIV. Conducerea prea aproape de marginea din dreapta a drumului poate pune in pericol soferii datorita riscului de derapaj si a limitarii vizibilitatii, datorita apei care se strange pe marginea drumului. In ceea ce priveste circulatia pe autostrada pe timp de ploaie, recomandam incadrarea pe banda din mijloc, pentru a evita acelasi pericol.

3. Condusul cu stergatoare nefunctionale. Cand vine vorba de ploi torentiale, condusul fara stergatoare functionale este aproape imposibil, pentru ca lipsa acestora afecteaza serios vizibilitatea soferului. Importanta functionarii perfecte a stergatoarelor nu este amintita in codul rutier si nu se gaseste in chestionarele drpciv, insa aceasta este primordiala atunci cand se conduce pe ploaie densa. In plus, nu stiti niciodata cand, in timpul drumului, incepe sa ploua si sunteti nevoiti sa folositi stergatoarele pentru a va putea continua drumul. De aceea, recomandam verificarea stergatoarelor de fiecare data cand porniti la drum, indiferent daca vremea este stabila sau instabila, pentru a preveni eventuale neplaceri.

4. Trecerea prin zone inundate. Odat.ro va recomanda sa urmati rute ocolitoare atunci cand aflati ca in drumul dvs este posibil sa se creeze inundatii. O zona inundata partial poate cauza probleme masinii, in special daca conduceti o masina pe benzina. De asemenea, daca observati zone inundate pe autostrada, parasiti imediat autostrada, pentru ca aceasta poate fi cauzata de viituri ale unor rauri din apropiere, acestea fiind extrem de periculoase.

5. Circulatia cu farurile stinse. Datorita limitarii vizibilitatii pe timp de ploaie densa, cei care circula cu farurile stinse nu vor fi vazuti de alti participant la trafic, putand cauza astfel accidente grave. Cu toate acestea, nu se recomanda utilizarea fazei lungi a farurilor, pentru ca aceasta poate orbi soferii care vin din sens opus. Asadar, chiar daca conduceti pe timp de zi, recomandam aprinderea farurilor pentru a va asigura ca sunteti vazut de ceilalti participanti la trafic.

Mai ai vreun sfat pentru condusul pe timp de ploaie? Comenteaza mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    1 Comments

    1. Ştim că pe timp de ploaie, geamurile se aburesc. Nu plecați cu geamurile aburite, sau dacă se aburesc pe parcurs, opriți şi ştergeți-le decâte ori este nevoie!

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *