Fereste-ti masina de hoti urmand aceste sfaturi practice

img
Home / Blog auto / Fereste-ti masina de hoti urmand aceste sfaturi practice

Hotii de masini sunt o problema recunoscuta in toate zonele tarii. Politia se confrunta cu numeroase cazuri de spargeri si chiar furt de masini care sunt cu greu solutionate. In general, doar 25% dintre cazurile de furt masini sau spargeri sunt rezolvate in timp util. Cea mai buna metoda de a nu te afla printre cei 75% care raman pagubiti este sa te protejezi de hotii de masini, astfel incat sa nu ajungi in situatia de a apela la politie.

Inainte de a incepe lista cu sfaturi practice pentru a proteja masina de hoti, merita mentionat faptul ca nu doar masinile scumpe sunt tinta acestora. Multi proprietari de masini nu dau atentie metodelor de preventie a furtului sau spargerii masinii, considerand ca masina detinuta nu este in pericol. Politia rutiera demoleaza acest mit, aratand cum, conform staticilor, un numar mare din furturile de masini au ca tinta autoturisme marca Dacia si autoturisme second hand model mai vechi.

Lista de sfaturi pentru a proteja masina de hoti

1 Incuie masina. Acest prim sfat poate parea banal, insa un numar mare de furturi se intampla ca o consecinta a faptului ca proprietarul a uitat sa incuie masina. Momentul in care parchezi masina dupa o zi lunga la birou poate fi unul in care atentia este distribuita in prea multe directii, astfel incat poti uita sa incui masina sau poti uita un geam deschis. Cea mai usoara metoda de a evita aceasta situatie este repetarea propozitiei „Am inchis masina” imediat dupa ce actiunea a fost realizata. Conform studiilor atunci cand punem actiunile in cuvinte, ni le amintim mai usor.

2 Instaleaza-ti un sistem antifurt. Pentru o masina ieftina sau veche sistemul anti furt poate parea o cheltuiala nejustificata. Statisticile care arata ca hotii nu discrimineaza impotriva masinilor mai vechi combat usor acest argument. Cel mai simplu sistem antifurt montat pe masina are preturi ce pornesc de la cateva zeci de lei. Cea mai ieftina masina tot valoreaza macar 800-1000 de lei, pretul pe care un sofer il poate obtine cedand prima de casare. Daca masina este deja echipata cu sistem anti furt cu alarma, este recomandat ca aceasta sa nu fie niciodata oprita. Unii hoti folosesc o strategie simpla dar eficienta: pornesc intentionat alarma o data la cateva minute sau o jumatate de ora pana cand proprietarul, exasperat, o dezactiveaza din telecomanda.

3 Completeaza sistemul antifurt cu folie antiefractie. Sistemele antifurt standard consista, de obicei, dintr-un sistem de alarma simplu care este util doar atunci cand este activ. Montand o folie antiefractie pe geamuri, te poti proteja de hotii care opereaza spargand geamul masinii. Acest tip de hoti sparg de obicei masinile pentru a fura geanta lasata pe bancheta, casetofonul sau alte obiecte ce pot atrage atentia. Foliile antiefractie fac imposibila spargerea geamurilor.

4 Atentie la locul si modul in care parchezi. Atunci cand esti fortat sa parchezi masina intr-o zona necunoscuta pe timp de noapte, este foarte important sa eviti: zonele intunecoase, stradutele launtrice, parcarile izolate. In mod ideal, masina trebuie parcata intr-o zona cu iluminat public, eventual chiar sub un stalp, pe o strada circulata sau in fata unui bloc de locuinte. Modul in care parchezi poate afecta de asemenea sansele ca un hot sa iti ridice masina. Parcheaza intotdeauna cu rotile indreptate inspre trotuar ( la parcarea laterala), lasa frana de mana trasa si masina in viteza 1-a.
Atentie! Exista hoti de masini care fac parte din grupuri organizate si opereaza intr-un mod complex. De multe ori acestia dispun de un autovehicul folosit pentru ridicarea sau tractarea masinilor si pot lua masina chiar din parcare. Din acest motiv este foarte important ca masina sa aiba rotile blocate.

5 Evita sa lasi masina pornita sau deschisa. Multi soferi sunt vinovati de aceasta practica. Opresc masina sa coboare pana la magazin si aleg sa o lase pornita in ideea ca nimic nu se poate intampla in plina zi, in doar doua minute. Din pacate hotii de masini profita rapid de astfel de oportunitati. Nu lasa niciodata masina pornita, deschisa sau cu cheile in contact, indiferent cat de scurta este oprirea. Pe acelasi principiu, masina nu trebuie lasata deschisa chiar daca se afla un pasager in ea. Hotii pot fi tentati de o geanta sau alte bunuri aflate pe bancheta si nu vor ezita sa actioneze chiar daca in masina se afla un pasager. Acestia se misca atat de rapid incat pasagerul nici nu va avea timp sa reactioneze.

6 Nu opri pe autostrada pe timp de noapte. Drumurile lungi sunt de asemenea unele riscante pentru soferi in ceea ce priveste posibilitatea de pradare sau furt. Pe autostrazi opereaza uneori grupuri organizate de hoti de masini care plaseaza strategic obiecte ascutite pentru a provoca o pana, ori care arunca intentionat cu pietre in parbriz. In cazuri de acest gen este foarte important ca soferul sa evite oprirea masinii pana la cea mai apropiata benzinarie sau zona bine luminata si circulata. Nici a opri masina pentru a ajuta un alt sofer cu pana sau alte probleme nu este o idee buna daca zona nu este bine luminata sau circulata.

7 Atentie cand te afli peste hotare. Problema hotilor de masini nu este una cu care se confrunta doar romanii. In alte tari benzile de hoti de masini sunt mai bine organizate si cu strategii mai bine puse la punct. Atunci cand te afli peste hotare nu opri decat la semnul politistilor de circulatie si nu te da jos din masina decat dupa ce ai cerut sa vezi actele de legitimare. Evita, de asemenea, valetii care cer cheia pentru a parca masina. Alege intotdeauna parcari cu plata, in zone bune ale oraselor pe care le vizitezi si asigura-te ca esti bine informat in legatura cu zona in care te vei afla daca alegi sa parchezi masina in zone expuse.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *