Folosirea ochelarilor de soare la volan

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Folosirea ochelarilor de soare la volan

Folosirea ochelarilor de soare in timpul sofatului nu este o fita deoarece lumina puternica a soarelui poate afecta foarte mult capacitatea de a vedea. Efectul de orbire poate aparea la rasaritul si apusul soarelui atunci cand se circula in directia acestuia, dar si datorita reflexiei luminii de catre zapada, de drumul ud, de celelalte masini participante la trafic sau chiar de propria capota a masinii. Statisticile arata ca un numar destul de mare de accidente au avut loc tocmai pentru ca s-a produs efectul de orbire, efect ce poate fi inlaturat usor cu ajutorul unei perechi de ochelari de soare.

Ochelarii de soare pentru condus trebuie alesi astfel incat sa asigure claritatea imaginii dar si o cantitate suficienta de lumina care sa nu oboseasca ochii.

Tipuri de lentile pentru ochelarii de soare pentru condus:

1. Lentile fabricate cu nuanta de culoare fixa. Acest tip de lentile isi pastreaza culoarea indiferent de conditiile de iluminare iar pentru persoanele care poarta ochelari de vedere se gasesc lentile ce pot fi atasate ochelarilor. Cele mai bune lentile cu nuanta de culoare fixa destinate condusului sunt cele polarizate, lentile ce reduc foarte mult efectul de orbire atunci cand se circula pe sosele umede.

2. Lentile fabricate cu nuanta de culoare variabila. Acestea sunt cunoscute si ca lentile fotocromatice sau heliomate deoarece isi schimba culoarea in functie de intensitatea razelor ultraviolete. Cu cat lumina este mai puternica cu atat aceste lentile se inchid la culoare iar odata cu scaderea intensitatii luminii acestea isi deschid culoarea.

Ce lentile sunt indicate pentru condus

Lentilele de soare sunt catalogate dupa densitatea culorii sau altfel spus dupa factorul de transmisie al luminii pe care il au. Cu cat densitatea culorii este mai mare, cu atat lumina care trece prin lentila este mai putina.

Lentilele cu factor de transmisie al culorii de sub 75% nu sunt recomandate pentru condusul pe timp de noapte la fel cum nu se recomanda nici folosirea lentilelor de culoare galbena.

Lentilele cu factor de transmisie a luminii de sub 8% nu sunt recomandate nici pentru condusul pe timp de zi si nici pentru condusul pe timp de noapte, acestea reducand vizibilitatea aproape de zero.

Pentru condusul pe timp de zi, in conditii normale de iluminare, se recomanda lentilele din categoria a II-a care au un factor de transmitere al luminii cuprins intre 18% si 43%. Pe timp de noapte, in functie de conditiile de iluminare, se vor alege lentile cu factor de transmisie a luminii de peste 75% sau nu se vor folosi nici un fel de lentile colorate.

Cunosti persoane care poarta ochelari de soare numai de fite si nu de necesitate? Povesteste-ne!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *