Greu de crezut dar adevarat, din iunie Timbrul de mediu este ILEGAL!

img
Home / Calculator taxa auto - timbru de mediu 2024 / Greu de crezut dar adevarat, din iunie Timbrul de mediu este ILEGAL!

Pe data de 09 iunie 2016 Curtea Europeana de Justitie a luat decizia prin care a declarat timbrul de mediu ilegal.

Astfel posesorii de automobile isi pot recupera timbrul de mediu printr-un proces in instanta. TotODATa, statul roman este obligat in a restitui taxa auto in vigoare a timbrului de mediu pentru masinile cumparate la mana a doua in urma declararii ca fiind nelegale si celelalte trei forme ale taxei.

Posesorii de automobile care au achitat taxa dupa data de 15 martie 2013 au posibilitatea de a cere banii inapoi. Decizia Curtii Europene de Justitie este sustinuta de doua actiuni considerate discriminatorii:

  • Scutirea de plata a acestei taxe pentru automobilele care au achitat o taxa auto anterioara;
  • In cazul masinilor cumparate la mana a doua, acest timbru se datoreaza la vanzare, moment care este incert.

timbru de mediu ilegal

Regulile privind plata si aplicarea timbrului de mediu se regasesc publicate in Monitorul Oficial nr. 119/2013 in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 care a intrat in vigoare din data de 15 martie 2013. Conform art. 4 din OUG nr. 9/2013, plata timbrului de mediu se aplica o singura data si anume:

A) cu ocazia inscrierii in evidentele autoritatii competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar din Romania si atribuirea unui certificat de inmatriculare si a numarului de inmatriculare;
B) la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care, la momentul scoaterii sale din parcul auto national, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a timbrului, in conformitate cu prevederile art. 7;
C) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii;
D) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei de poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Posesorii de automobile doresc restituirea timbrului de mediu

Posesorii de automobile nu inceteaza sa depuna dosare in vederea restituirii timbrului de mediu. Cererile de chemare in judecata au ca motivatie aspectul ca aplicarea acestei taxe incalca prevederile din tratatele la care Romania este parte.

Instantele analizeaza compatibilitatea O.U.G. 9/2013 cu dispozitiile art. 110 T.F.U.E., in ceea ce priveste situatia prevazuta in art. 4 lit. a din OUG nr. 9/2013 in legatura cu autoturismele din alte tari membre ale Uniunii Europene cu scopul punerii acestora in circulatie in Romania.

Articolul 110 T.F.U.E. prevede:

1. Niciun stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare;

2. De asemenea, niciun stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie.

In urma analizei, instantele au ajuns la concluzia ca reglementarea din OUG 9/2013 in ceea ce priveste timbrul de mediu nu este in conformitate cu art. 110 T.F.U.E. in legatura cu masinile achizitionate la mana a doua importate din tari membre ale Uniunii Europene. Astfel, timbrul de mediu reglementat prin O.U.G. nr. 9/2013 NU este in conformitate si contravine legislatiei europene, iar posesorii de autoturisme au sanse de recuperare a taxei platite daca actioneaza in instantele de judecata.

Dovada prin care se dispune inmatricularea fara achitarea timbrului de mediu

Recent s-au pronuntat 3 sentinte diferite prin care Serviciul de Permise de Conducere si Inmatriculare a Autovehiculelor este obligat sa inmatriculeze autoturisme fara ca proprietarii sa plateasca timbrul de mediu prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013:

Hotararile 2262/2016, 2264/2016, 2265/2016 toate din data de 12.07.2016 „obliga pe parata sa inmatriculeze pe numele reclamantului autoturismul marca […], fara plata timbrului de mediu, sub rezerva indeplinirii celorlalte conditii legale pentru inmatricularea unui autovehicul.”

De asemenea, „obliga pe parata sa plateasca reclamantului suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj.”

Toate aceste cazuri erau suspendate inca din toamna anului 2015 conform art. 413 alin.1, pct. Si Curtea de Apel Constanta a pronuntat in data de 13.07.2016 hotararea cu nr  584/2016 care prevede aceleasi decizii.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *