Indicatoare de interzicere sau de restrictie
1. Accesul interzis – Intalnirea acestui semn ii obliga pe soferi sa nu intre pe strada la inceputul careia il intalnesc. Exceptie de la regula fac autoturismele mentionate pe panourile aditionale, in eventualitatea in care acestea sunt montate.
2. Circulatia interzisa in ambele sensuri – Acest indicator este intalnit de obicei la intrarea pe un drum public pe care circulatia autovehiculelor este interzisa pe ambele sensuri de mers. Aditional, se pot monta panouri complementare pe care sa se inscriptioneze categoriile de vehicule care pot circula pe respectivul drum.
3. Accesul interzis autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas – Indicatorul acesta se monteaza in intersectii, de regula la inceputul unui drum pe care circulatia vehiculelor este interzisa, exceptie facand motocicletele fara atas.
4. Accesul interzis motocicletelor – Intalnirea acestui indicator intr-o intersectie ii obliga pe motociclisti sa gaseasca o ruta ocolitoare, intrucat accesul lor pe respectivul drum este interzis.
5. Acest indicator se amplaseaza la inceputul unui sector de drum, de regula in intersectiile in care incep drumuri pe care accesul bicicletelor este interzis.
6. Accesul interzis ciclometrelor/mopedelor – Acest semn rutier indica faptul ca accesul celor care se deplaseaza pe mopede este interzis pe sectorul de drum care incepe posterior de indicator.
7. Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de marfuri – Acest indicator se monteaza pe sectoarele de drum in care accesul vehiculelor transportatoare de marfuri este interzis. In eventualitatea in care un panou aditional este amblasat sub indicator cu privire la tonajul maxim admis de drum, vehiculele transportatoare de marfuri cu un gabarit mai mic decat cel maxim admis au voie sa circule pe respectivul drum.
8. Accesul interzis autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie – Acest indicator se amplaseaza la inceputul sectoarelor de drum pe care este interzisa circulatia autovehiculelor cu remorca. Exceptie de la aceasta regula fac ansamblurile de vehicule formate dintr-un vehicul tragator si o semiremorca sau cu o remorca pe o singura osie.
9. Accesul interzis autobuzelor – Indicatorul acesta se amplaseaza la inceputul sectoarelor de drum pe care circulatia autobuzelor si a autocarelor este interzisa.
10. Accesul interzis pietonilor – Montarea indicatorului “Accesul interzis pietonilor” se face pe fiecare sens de mers la inceputul sectoarelor de drum pe care accesul pietonilor este interzis. Daca indicatorul este montat doar pe o parte, pietonii au voie sa circule pe partea opusa a drumului.
11. Accesul interzis vehiculelor cu tractiune animala – Amplasarea acestui indicator se face pe sectoarele de drum, in partea de inceput, in care este interzisa patrunderea si circulatia vehiculelor cu tractiune animala.
12. Accesul interzis vehiculelor impinse sau trase cu mana – Intalnirea acestui indicator de catre cei care manevreaza vehicule impinse sau trase cu mana ii obliga pe acestia sa nu patrunda si sa circule pe sectorul urmator de drum.
13. Accesul interzis tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari – De regula, acest indicator se amplaseaza in localitatile rurale, in zonele de inceput ale unor sectoare de drum pe care este interzisa circularea tractoarelor si a altor autovehicule autopropulsate folosite pentru lucrari.
14. Accesul interzis autovehiculelor – Prezenta acestui indicator la inceputul unui sector de drum ii obliga pe toti cei care circula la volanul unor vehicule motorizate sa nu patrunda pe acel drum.
15. Accesul interzis autovehiculelor si vehiculelor cu tractiune animala – Acest indicator se amplaseaza la inceputul sectoarelor de drum pe care este interzisa atat circularea vehiculelor motorizate, cat si a celor cu tractiune animala.
16. Accesul interzis vehiculelor cu latimea mai mare de X metri – Acest indicator se amplaseaza la inceputul drumurilor care se ingusteaza pe parcurs, precum si anterior de intersectiile cu respectivele drumuri, caz in care sunt insotite si de un panou aditional care arata distanta pana la intersectia cu drumurile ingustate. Accesul vehiculelor nu este permis decat celor care au o latime mai mica decat cea inscrisa pe indicator.
17. Accesul interzis vehiculelor cu inaltimea mai mare de X metri – Acest indicator se amplaseaza anterior si/sau chiar la inceputul sectoarele de drum care exista obstacole (poduri, stalpi de beton) amplasate la o intaltime mai mica de 5,10 metri. Pentru ca vehiculele sa poata circula pe respectivul drum, inaltimea din pamant si partea superioara trebuie sa fie cu 5 centimetri mai mica decat limita maxima mentionata pe indicator.
18.Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de X tone – Acest indicator se monteaza in apropierea si la inceputul intersectiilor din care porneste un drum pe care accesul vehiculelor cu masa totala maxima peste limita mentionata de indicator este interzis. Acest semn poate indica si masa maxima permisa pe osie simpla, dubla sau tripla, iar in cazurile in care se monteaza inainte de incidenta efectiva a indicatorului, i se aditioneaza un panou cu distanta pana la inceputul drumului pe care este valabila restrictia.
19. Accesul interzis autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule cu lungimea mai mare de X metri – Acest indicator semnalizeaza soferilor de pe autovehicule sau de pe ansambluri de autovehicule cu o lungime mai mare decat cea inscrisa pe indicator ca accesul lor este interzis pe strada care incepe posterior de indicator.
20. Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin X metri – Acest indicator se amplaseaza pe sectoarele de drum periculoase, iar intalnirea lui pe sensul de mers ii obliga pe cei care au terminat o scoala de soferi sa pastreze fata de vehiculul din fata cel putin distanta minima inscrisa pe indicator.
21. Interzis a vira la stanga – Acest indicator se amplaseaza in intersectiile in care virajul la stanga se interzice, cel mai adesea din cauza ca drumul respectiv este cu circulatie inversa in sens unic.
22. Interzis a vira la dreapta – Indicatorul acesta se monteaza in intersectiile in care se interzic virajele la dreapta, fie din cauza ca pe strada respectiva circulatia are loc din sens invers, fie din cauza ca o astfel de manevra creste semnificativ riscul de incidente rutiere. Incidenta indicatorului isi pierde valabilitatea in urmatoarea intersectie.
23. Intoarcerea interzisa – Intalnirea acestui indicator pe sensul de mers le semnalizeaza soferilor ca le este interzis sa intoarca masina in intersectie, intrucat printr-o astfel de manevra i-ar pune in pericol pe ceilalti participanti la trafic.
24. Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, interzisa – La intalnirea acestui indicator pe sensul de mers, soferii nu mai au dreptul de a depasi alte vehicule motorizate (cu exceptia motocicletelor fara atas) pana la intalnirea indicatorului “Sfarsitul tuturor restrictiilor” sau pana in prima intersectie.
25. Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri – Acest indicator se amplaseaza la inceputul sectoarelor de drum pe care autovehiculeleor transportatoare de marfuri li se interzice sa efectueze depasiri pana la intalnirea unui indicator care sa precizeze sfarsitul restrictiei.
26. Limitare de viteza – Intalnirea acestui indicator pe sensul de mers obliga soferii sa circule cu o viteza mai mica sau cel mult egala cu cea inscrisa pe indicator pana la intalnirea unui semn rutier care sa anunte sfarsitul tuturor restrictiilor.
27. Limitare de viteza diferentiata pe categorii de autovehicule – Acest indicator se amplaseaza pe anumite sectoare de drum pentru care este necesara limitarea vitezei de deplasare in mod diferit pentru anumite categorii de vehicule.
28. Claxonarea interzisa – Intalnirea acestui indicator ii obliga pe soferi sa nu foloseasca claxonul sonor in intervalul orar 06:00-22:00.
29. Vama – Intalnirea acestui indicator semnalizeaza soferilor ca se apropie de un punct vamal si ca, la intalnirea acestuia, vor trebui sa opreasca pentru control.
30. Taxa de trecere – Intalnirea acestui indicator avertizeaza soferii ca se apropie de un sector de drum pentru parcurgerea caruia vor trebui sa plateasca o taxa.
31. Control Politie – Acest indicator se amplaseaza in zonele in care Politia face controale frecvente si atentioneaza soferii cu privire la faptul ca pot fi trasi pe dreapta oricand pentru un control de rutina.
32. Sfarsitul tuturor restrictiilor – Intalnirea acestui indicator semnalizeaza soferii ca toate limitarile si restrictiile sectorului de drum pe care au circulat se termina odata ce trec de respectivul indicator.
33. Sfarsitul limitarii de viteza – Acest indicator informeaza soferii ca din momentul ce trec de el, orice limitare de viteza pre-existenta isi pierde valabilitatea.
34. Sfarsitul interzicerii de a depasi – Acest indicator informeaza soferii ca din momentul in care trec de el, orice limitare pre-existenta privind depasirile isi pierde valabilitatea.
35. Stationarea interzisa – Acest indicator avertizeaza soferii ca stationarea in zona de incidenta a semnului este interzisa. Aditional, se pot monta panouri cu sageti care sa insemne inceputul zonei in care stationarea este interzisa, continuarea incidentei indicatorului, cat si sfarsitul zonei cu restrictie.
36. Oprirea interzisa – Acest indicator avertizeaza soferii ca oprirea vehiculelor in zona de actiune a semnului rutier este interzisa. Aditional, in situatia in care zona de incidenta este mai lunga, se monteaza panouri care sa informeze soferii cu privire la zona de inceput si de sfarsit a restrictiei, implicit panouri de confirmare din loc in loc.
37. Stationare alternata – Acest indicator informeaza soferii ca stationarea pe respectiva portiune de drum este interzisa in zilele impare (daca exista numai o linie verticala pe indicator) sau pare (daca exista 2 linii verticale pe indicator). Aditional, se monteaza panouri de confirmare, de inceput si de sfarsit ale restrictiei respective pe raza de incidenta a indicatorului.
38. Zona de stationare cu durata limitata – Acest indicator informeaza soferii ca in zona de incidenta a indicatorului, stationarea autovehiculelor este limitata pentru o anume perioada de timp. Aditional, indicatorul poate fi insotit de un panou care sa delimiteze fie perioada maxima de stationare, fie intervalul orar in care se poate stationa.
39. Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata – Acest indicator indica soferilor ca zona cu stationare limitata a luat sfarsit.
40. Zona cu viteza limitata la 30 km/h – Acest indicator se instaleaza in zonele in care viteza maxima de deplasare trebuie sa nu depaseasca 30 km/h.
41. Sfarsitul zonei cu viteza limitata la 30 km/h – Intalnirea acestui indicator semnifica sfarsitul zonei in care se aplica restrictia de viteza de maxim 30 km/h.
42. Accesul interzis vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile – Acest indicator se monteaza la inceputul sectoarelor de drum pe care este interzisa circulatia vehiculelor care transporta substante explozive sau inflamabile.
43. Accesul interzis vehiculelor care transporta marfuri periculoase – Se amplaseaza la inceputul zonelor in care se interzice tranzitarea pentru vehiculele care transporta marfuri periculoase de orice fel.
44. Accesul interzis vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele – Acest indicator interzice intrarea si circularea pe sectoarele urmatoare de drum pentru autovehiculele care transporta substante a caror natura poate polua apele.
Ai trecut vreodata pe interzis? Povesteste-ne mai jos!