Indicatoare rutiere de orientare
1. Presemnalizarea directiilor la o intersectie de drumuri din afara localitatii – Acest indicator se monteaza de-a lungul drmurilor din afara localitatilor, de regula acolo unde se intalnesc drumurile judetene sau acolo un drum national/european se intalneste cu un drum dintr-o categorie inferioara.
2. Presemnalizarea directiilor la o intersectie denivelata de drumuri – In orase, acest indicator se amplaseaza cu 50-100 de metri inaintea unei intersectii denivelate de drumuri, iar in zonele extra-urbane, indicatorul se amplaseaza la circa 100-200 de metri.
3. Presemnalizarea directiilor indicate – Indicatorul acesta se gaseste in afara localitatilor si are rolul de a informa soferii cu privire la optiunile pe care le au pentru a-si continua mersul, cat si localitatile sau punctele de interes spre care se continua drumurile din intersectie.
4. Presemnalizarea traseului de evitare a localitatii – Acest indicator se plaseaza cu circa 100-200 de metri inaintea intalnirii unei intersectii cu un drum pe care soferii pot sa ocoleasca o anumita localitate. Pe indicator se mai pot afla informatii cu privire la alte drumuri intalnite pe ruta ocolitoare.
5. Presemnalizarea directiilor intr-o intersectie cu sens giratoriu – Rolul acestui indicator este de a reprezenta schematic drumurile (si destinatiile implicite) care se intalnesc in sensul giratoriu, astfel incat soferii sa stie exact ce portiune din sensul giratoriu trebuie parcursa. Se amplaseaza cu aproximativ 100-200 de metri inainte de sensul giratoriu.
6. Drum inchis sau deschis circulatiei publice – Acest indicator se amplaseaza la inceputul drumurilor foarte dificile si este menit de a ii informa pe soferii care il intalnesc cu privire la intervalul calendaristic in care drumul este deschis sau inchis.
7. Presemnalizarea traseului de urmat in cazul unei restrictii de circulatie – Acest indicator se amplaseaza la 100-200 de metri de o intersectie din care incepe o interdictie pentru o anumita categorie de vehicule, dar din care incepe si o ruta ocolitoare pentru sectorul de drum pe care exista restrictia.
8. Presemnalizarea pe autostrada pentru parcare – Indicatorul in cauza se monteaza pe autostrada cu cateva sute de metri inainte de o parcare. Aditional, pe panou se poate afla si distanta de parcurs pana la parcarea respectiva.
9. Presemnalizarea pe autostrada pentru spatiu de servicii – Acest indicator ii anunta pe soferii care se deplaseaza pe autostrada ca in apropiere urmeaza un spatiu de servicii cu restaurant, toaleta, spatiu de parcare si alte facilitati.
10. Confirmarea directiei de mers pentru autostrada spre localitati mai importante si distantele pana la acestea – Se gaseste pe autostrada si are rolul de a ii informa pe cei care il intalnesc cu privire la distanta pe care o mai au de parcurs pana la urmatoarea localitate importanta, dar si de a le confirma ca se deplaseaza pe o anumita directie.
11. Presemnalizarea unui loc periculos pentru un drum lateral – Montarea acestui indicator se face la 50-100 de metri in orase si la 100-200 de metri de locul efectiv al directiei, cu rolul de a-i informa pe soferi despre locul periculos sau despre restrictia de drum de pe drumul secundar din apropiere.
12. Presemnalizarea traseului de urmat in vederea efectuarii virajului la stanga – Acest indicator se monteaza in intersectiile din care virajul la stanga se interzice. Prin indicator, soferilor li se arata traseul pe care trebuie sa il urmeze daca doresc sa vireze la stanga.
13. Banda rezervata circulatiei autovehiculelor de transport public de persoane – Prezenta acestui indicator semnalizeaza soferii care il intalnesc ca banda deasupra caruia este pozitionat este rezervata numai pentru autovehiculele de transport public de persoane. Incidenta acestui semn se termina in prima intersectie intalnita.
14. Drum fara iesire – Acest indicator semnalizeaza soferilor ca drumul pe care se deplaseaza este intersectat de catre un drum fara iesire.
15. Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule – Prezenta acestui indicator ii avertizeaza pe soferii categoriei simbolizate pe indicator ca trebuie neaparat sa respecte o anume directie, directie simbolizata printr-o sageata. Sageata poate fi pentru directia inainte, precum si pentru stanga/dreapta.
16. Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei – Acest indicator poate fi modificat in functie de caracteristicile tehnice ale fiecarui drum in parte, sagetile care indica sensurile de mers putand fi adaptate in functie de nevoi. Rolul acestui semn este de a permite conducatorilor auto sa se incadreze pe banda potrivita din timp, astfel incat sa nu incurce traficul fix in intersectii.
17. Banda destinata ciurculatiei vehiculelor lente – Acest indicator se pozitioneaza pe sectoarele de drum unde anumite categorii de vehicule se deplaseaza cu o viteza foarte mica, motiv pentru care au nevoie de o banda speciala pentru a nu incurca traficul. Indicatorul in cauza arata exact care este banda pentru vehiculele care se deplaseaza cu viteza redusa.
18. Terminarea benzii de circulatie din dreapta a partii carosabile – Se pozitioneaza pe drumurile publice cu 2 benzi per sens, din care o banda se termina ca urmare a ingustarii drumului. Prezenta acestui semn ii obliga pe soferii care circula pe partea dreapta a partii carosabile sa dea prioritate tuturor celor care se deplaseaza pe banda 2.
19. Terminarea benzii de circulatie din stanga a partii carosabile – Intalnirea acestui indicator anunta soferii care se deplaseaza pe banda (stanga) care se termina ca trebuie sa cedeze prioritate tuturor masinilor care se deplaseaza pe prima banda.
20. Viteza minima obligatorie pentru o banda de circulatie – Acest indicator se amplaseaza deasupra drumurilor aglomerate, acolo unde este nevoie ca pe anumite benzi sa se mentina cel putin o viteza minima obligatorie pentru a nu ingreuna si mai tare circulatia. In functie de particularitatile drumului, pe indicator se pot simboliza una sau mai multe benzi de circulatie pe care se impune o viteza minima obligatorie.
21. Limite de viteza pentru diferite benzi de circulatie – Prezenta acestui indicator ii obliga pe soferii care il intalnesc fie sa limiteze viteza, fie sa se deplaseze pe banda care permite viteza cea mai mare. In toate cazurile, viteze maxime permise pentru fiecare banda de circulatie nu trebuie depasite.
22. Banda de circulatie rezervata autovehiculelor de transport public de persoane – Prezenta acestui indicator avertizeaza soferii cu privire la existenta unei benzi destinate exclusiv pentru autovehiculele de transport public de persoane, pe care circulatia masinilor obisnuite este complet interzisa.
23. Directia spre localitatea indicata – Acest indicator poate fi gasit sub mai multe forme. Poate arata distanta pana la mai multe localitati, poate indica distanta pana la o anume localitate pe un traseu anume sau pe un anume tip de strada (drum national, autostrada, drum european etc), precum si sensurile de mers pana la localitatile respective. Aceste indicatoare se amplaseaza inaintea intersectiilor de drumuri si au rol orientativ
24. Directia de urmat pentru autovehiculele destinate transportului de marfuri – Acest indicator se monteaza de obicei la intrarea in localitate si are rolul de a ii informa pe soferii autovehiculelor transportatoare de marfuri cu privire la traseul sau sensul de mers pe care trebuie sa il urmeze pentru a ajunge in localitatea urmatoare.
25. Directia spre obiectivul turistic – Are rol informativ si este pozitionat in scop turistic. Ii informeaza pe turisti cu privire la distanta pe care o mai au de parcurs pana la obiectivul duristic, cat si sensul de mers pe care trebuie sa se deplaseze.
26. Directia spre obiective locale – Se amplaseaza atat in orase, cat si in mediul rural, pentru a simboliza directia catre un obiectiv local de interes.
27. Directia spre aeroport – Acest indicator se amplaseaza inainte de intersectia unui drum public principal cu alt drum care duce spre aeroportul local.
28. Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei – Indicatorul acesta se monteaza in cazurile in care circulatia auto spre o anume localitate este deviata din motive terte.
29. Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei – Lipsa unei localitati pe panoul galben indica faptul ca circulatia este deviata, urmand ca pe parcurs soferii sa primeasca informatii cu privire la drumul pe care il au de parcurs pentru a ajunge la destinatie.
30. Drum national – Prezenta acestui indicator confirma soferilor ca se afla pe un drum national si nu pe unul dintr-o alta categorie. Numarul alb pe fond rosu reprezinta numarul respectivului drum national.
31. Drum judetean – Prezenta acestui indicator confirma soferilor ca se deplaseaza pe un drum judetean. Numarul alb pe fond albastru reprezinta numarul de identificare al respectivului drum judetean.
32. Drum comunal – Intalnirea acestui indicator avertizeaza/confirma soferilor ca se deplaseaza pe un drum comunal. Numarul negru inscriptionat pe un fond galben si inconjurat de o suprafata albastra reprezinta numarul respectivului drum comunal.
33. Drum deschis traficului international – Se amplaseaza la inceputul si de-a lungul drumurilor europene.
34. Directia drumului deschis traficului international – Acest indicator confirma soferilor ca se deplaseaza pe un drum deschis traficului international, adica pe un drum european.
35. Intrare in localitate – Prezenta acestui indicator delimiteaza granitele unei localitati si confirma soferilor ca sunt pe punctul de a intra intr-o localitate.
36. Intrare in localitate – Acest tip de indicator semnifica soferilor ca sunt pe punctul de a intra intr-o localitate pe raza careia este impusa o viteza maxima de deplasare.
37. Iesire din localitate – Acest tip de indicator semnifica iesirea dintr-o localitate si se amplaseaza daca pe o distanta de 300 de metri nu exista un indicator de intrare intr-o alta localitate.
38. Iesire din localitate – Acest tip de indicator informeaza soferii ca sunt pe punctul de a iesi dintr-o localitate si ca restrictia de viteza devine nula posterior de pozitia indicatorului.
39. Limita de judet – Acest indicator se amplaseaza la limita dintre judete si marcheaza intrarea intr-un nou judet.
Te orientezi usor in trafic? Sau ai nevoie de cat mai multe indicatoare? Comenteaza mai jos!