Intrebari si raspunsuri despre asigurarile auto RCA
Asigurarea RCA este contractul dintre posesorul unui autoturism inmatriculat in Romania si o companie de asigurari.
Pe drumurile publice din Romania polita de asigurare RCA este obligatorie, insa exista o serie de aspecte legate de modul in care aceasta functioneaza care pot fi usor neclare pentru soferi.
Aici oferim raspunsuri clare si relevante celor mai frecvente intrebari despre asigurarea RCA auto si tot ce se leaga direct de aceasta.
Scurt rezumat al intrebarilor despre asigurarea RCA
- Ce este asigurarea RCA?
- Care sunt riscurile pentru soferii care circula fara asigurare?
- Ce inseamna Bonus Malus?
- Exista o varianta de emitere a asigurarii incepand cu ziua in care se plateste?
- Cine beneficiaza de asigurarea RCA?
- Care sunt conditiile pentru incheierea unei polite RCA?
- Dupa cumpararea unei masini la mana a doua, trebuie reinnoita asigurarea RCA?
- Se poate incheia asigurarea RCA pentru masini inmatriculate in afara granitelor?
- Ce se poate face in cazul in care se pierde polita RCA?
- In ce tari este valabila asigurarea RCA cu carte verde?
- Care este perioada minima de incheiere a asigurarii RCA?
- Cui se poate adresa un pagubit lovit de un autoturism fara RCA?
- Ce tarif se percepe pentru o masina in leasing cu utilizator persoana fizica?
- Care este amenda minima pentru circularea fara RCA?
- Suma platita pentru polita de asigurare include TVA?
- Ce este Consiliul de Conducere si reglementare a activitatii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor?
- Ce este Cartea Verde?
- Se poate incheia asigurarea RCA fara a plati Cartea Verde?
- De ce autoturismul nu apare in baza de date Cedam chiar daca este asigurat?
- Este asigurarea CASCO obligatorie?
- Ce tip de automobile se pot asigura CASCO?
- Ce inseamna suma asigurata?
- Ce riscuri acopera asigurarea CASCO?
- Ce este constatare amiabila?
- Unde se depune formularul Constatarii Amiabile?
- De unde se obtine formularul pentru Constatarea Amiabila?
- Ce se intampla daca accidentul are loc in alt judet?
- Constatarea amiabila poate fi incheiata si pentru accidente care nu au loc pe drumuri publice?
- Cum se obtine documentul de intrare in reparatie a autoturismului?
- Cine stabileste vinovatia daca se alege pentru optiunea Constatarii Amiabile?
- Este in avantajul asiguratului ca vinovatia sa se stabileasca in baza constatarii amiabile si nu la sectia de politie?
- Cine plateste despagubiri prejudiciatului?
- Cui se pot adresa soferii declarati vinovati pe nedrept?
- Care este scopul Constatarii Amiabile?
- Unde se pot depune plangeri la adresa unei companii de asigurari RCA sau brokeraj?
1. Ce este asigurarea RCA? Asigurarea RCA, acronim pentru Raspundere Civila Auto, este un tip de asigurare obligatorie pentru orice sofer care conduce o masina inmatriculata in Romania. Asigurarea RCA plateste pentru pagubele produse de asigurat, in cazul in care acesta este vinovat de accident. A nu se confunda cu asigurarea CASCO, care plateste daunele pe care le sufera autovehiculul asiguratului, indiferent de circumstante.
2. Care sunt riscurile pentru soferii care circula fara asigurare? Soferii care circula fara asigurarea obligatorie RCA sunt pasibil de amenda in cazul unui control de rutina. Amenda pentru circulatia pe drumuri publice fara RCA este cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, de asemenea politistul de circulatie retine si talonul masinii pana se face dovada incheierii unei asigurari. In cazul in care soferul care circula fara asigurare obligatorie provoaca un accident, riscurile sunt si mai mari, soferul vinovat trebuind sa plateasca:
- Amenda pentru circularea fara asigurare;
- Contravaloarea unei asigurari pe 6 luni pe care va fi obligat sa o incheie;
- Pagubele produse.
3. Ce inseamna Bonus Malus? B/M este o notatie care apare in partea din stanga jos a politei de asigurare si face referire la sistemul de recompense Bonus Malus prin care asiguratorul ofera reduceri soferilor cu experienta si fara accidente. De asemenea, tot prin acest sistem, soferii cu mai putina experienta sau soferii vinovati de provocarea unor accidente auto sunt fortati sa plateasca sume mai mari pentru asigurare. Pretul rezultat din folosirea unui calculator RCA online cuprinde si acest Bonus Malus.
4. Exista o varianta de emitere a asigurarii incepand cu ziua in care se plateste? Asigurarile incheiate devin active incepand cu ziua urmatoare, singura exceptie la aceasta regula in care o asigurare devine activa in ziua in care a fost incheiata este situatia in care se incheie asigurarea la inmatricularea masinii.
5. Cine beneficiaza de asigurarea RCA? Asigurarea RCA nu acopera acele daune suferite de asigurat, aceasta se adreseaza strict pagubitului in situatia in care asiguratul provoaca un accident de care se face vinovat.
6. Care sunt conditiile pentru incheierea unei polite RCA? Pentru incheierea asigurarii obligatorii RCA autoturismul vizat trebuie sa fie inmatriculat sau supus inmatricularii in Romania, iar persoana care incheie asigurarea trebuie sa fie cea care apare in actele masinii. Pentru reinnoirea asigurarii este nevoie de certificatul de inmatriculare si vechea asigurare.
7. Dupa cumpararea unei masini la mana a doua, trebuie reinnoita asigurarea RCA? Da, imediat dupa semnarea contractului de vanzare cumparare intre vechiul si noul proprietar polita de asigurare isi pierde valabilitatea.
8. Se poate incheia asigurarea RCA pentru masini inmatriculate in afara granitelor? Nu, societatile de asigurare din Romania nu pot incheia asigurari decat pentru autoturismele inmatriculate in tara.
9. Ce se poate face in cazul in care se pierde polita RCA? In cazul in care soferul pierde polita RCA, acesta se poate adresa societatii care a incheiat asigurarea pentru emiterea unui duplicat.
10. In ce tari este valabila asigurarea RCA cu carte verde? Asigurarea RCA cu carte verde este valabila in toate tarile membre UE, pentru tari non membre se recomanda contactarea asiguratorului pentru a determina daca exista sau nu acoperire.
11. Care este perioada minima de incheiere a asigurarii RCA? Perioada minima de incheierea a asigurarii este de 6 luni sau de o luna pentru masini cu numere rosii.
12. Cui se poate adresa un pagubit lovit de un autoturism fara RCA? Fondul de Protectie a Victimelor Strazii se ocupa de astfel de situatii. Numarul acestora de contact este 021 319 13 02.
13. Ce tarif se percepe pentru o masina in leasing cu utilizator persoana fizica? Pentru o masina achizitionata in leasing dar al carui utilizator este persoana fizica, cele mai multe companii de asigurari practica tarif de persoana fizica.
14. Care este amenda minima pentru circularea fara RCA? Amenda minima este de 1000 de lei, respectiv 500 de lei in 48 de ore. Se retin de asemenea talonul si placutele de inmatriculare.
15. Suma platita pentru polita de asigurare include TVA? Nu, politele de asigurare nu sunt purtatoare de TVA.
16. Ce este Consiliul de Conducere si reglementare a activitatii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor? Infiintat prin Legea 32/2000, aceasta este institutia insarcinata cu supravegherea pietei asigurarilor.
17. Ce este Cartea Verde? Asigurarea de tip Carte Verde este asigurarea de raspundere civila auto valabila in afara teritoriului Romaniei si este inclusa in asigurarea RCA.
18. Se poate incheia asigurarea RCA fara a plati Cartea Verde? Nu, pretul Cartii Verzi este inclus automat in asigurarea RCA.
19. De ce autoturismul nu apare in baza de date Cedam chiar daca este asigurat? Pot aparea erori de IT in procesul de trimitere al datelor de la asigurator catre CSA pentru introducerea in baza CEDAM. Daca se poate face dovada existentei politei prin documentul fizic, faptul ca un autoturism nu apare in baza de date nu este o problema.
20. Este asigurarea CASCO obligatorie? Nu, RCA-ul este asigurarea obligatorie, asigurarea CASCO este facultativa si acopera daunele produse autoturismului propriu, indiferent daca soferul este vinovat sau nu.
21. Ce tip de automobile se pot asigura CASCO? Se pot asigura CASCO automobilele inregistrate in Romania. Tot mai multi asiguratori limiteaza polita facultativa CASCO la autoturismele care nu au o vechime mai mare de 10 ani.
22. Ce inseamna suma asigurata? Suma asigurata este valoarea maxima a despagubirilor acordate in baza politei de asigurare. Aceasta se calculeaza in functie de valoarea autoturismului (luand in considerare vechimea).
23. Ce riscuri acopera asigurarea CASCO? Asigurarea CASCO acopera liste diferite de riscuri in functie de societatea care o incheie. In principal acestea se refera la ciocniri, zgarieturi, loviri, rasturnari, caderi, alunecari de teren, grindina, fulger, avalanse, incendii. Unii asiguratori acopera si furtul sau pagubele provocate in urma unei tentative de furt.
24. Ce este o constatare amiabila? Constatarea amiabila este o formula prin care se creeaza cadrul juridic pentru simplificarea procedurilor de constatare in cazul unui accident auto. Acesta se poate incheia doar in conditiile in care:
- Exista maxim doua vehicule implicate;
- Nu exista daune corporale;
- Cele doua parti implicate cad de comun acord sa foloseasca metoda constatarii amiabile.
25. Unde se depune formularul Constatare Amiabila? Formularul CA se depune la propriul asigurator RCA sau la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul in cazul in care exista pretentii de despagubire. Acesta trebuie depus in maxim 24 de ore si se recomanda solicitarea unei copii conform cu exemplarul in momentul depunerii.
26. De unde se obtine formularul pentru Constatarea Amiabila? Formularele pentru Constatare Amiabila sunt distribuite de societatile de asigurare autorizate conform modelului standard prevazut in anexa ordin CSA nr 21/2008. Pentru intrarea in posesia acestui formular cu rol preventiv, soferii se pot adresa companiei proprii de asigurari.
27. Ce se intampla daca accidentul are loc in alt judet? Daca accidentul are loc in alt judet in timpul unei calatorii, soferii implicati se pot adresa sectiei judetene de politie sau pot depune formulare de Constatare Amiabila la sediile locale ale asiguratorilor RCA.
28. Constatarea amiabila poate fi incheiata si pentru accidente care nu au loc pe drumuri publice? Da, se poate incheia o constatare amiabila inclusiv pentru accidentele ce au loc in curti de institutie, parcari cu perimetru inchis, pe drumuri de tara, etc.
29. Cum se obtine documentul de intrare in reparatie a autoturismului? Documentul de intrare in reparatie a unui autoturism avariat se elibereaza de compania de asigurari dupa depunerea formularelor de constatare amiabila. In cazul in care persoanele implicate aleg sa se prezinte la politie, documentul este eliberat de catre sectia de politie.
30. Cine stabileste vinovatia daca se alege pentru optiunea Constatarii Amiabile? In cazul in care soferii aleg sa rezolve problema pe baza unei constatari amiabile, vinovatia este stabilita de expertii companiilor de asigurari, Comisia de Mediere sau o instanta de Judecata. In cazul in care cele doua companii de asigurari ale soferilor nu cad de acord in privinta vinovatiei, persona care se considera indreptatita pentru despagubiri se poate adresa instantei de judecata.
31. Este in avantajul asiguratului ca vinovatia sa se stabileasca in baza constatarii amiabile si nu la sectia de politie? Da, pentru ca interesul fiecarei companii de asigurari este acela de a determina propriul asigurat drept nevinovat, pentru a nu plati daune.
32. Cine plateste despagubiri prejudiciatului? Despagubirile RCA sunt platite de compania de asigurari a autoturismului vinovat.
33. Cui se pot adresa soferii declarati vinovati pe nedrept? Daca se ajunge la constatarea ca soferul care depune pretentii de despagubire este vinovat, insa acesta este convins de nevinovatie, se poate adresa in prima faza Comisiei de Mediere. Daca si acest raspuns este nefavorabil, se poate apela la instanta de judecata.
34. Care este scopul Constatarii Amiabile? Acesta procedura a fost introdusa pentru a face posibila rezolvarea amiabila a accidentelor usoare, fara sanctiunile contraventionale aferente. Introdusa pentru prima data in Marea Britanie, Constatarea Amiabila este o procedura ce se aplica in prezent pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
35. Unde se pot depune plangeri la adresa unei companii de asigurari RCA sau brokeraj? Plangerile si reclamatiile pot fi depuse la ANPC si ASF, pentru informatii suplimentare se pot accesa site-urile oficiale (www.anpc.ro si www.csa-isc.ro).