ITP in fiecare an pentru posesorii de masini mai vechi de 12 ani
Propunerea facuta de catre Registul Auto Roman, conform careia masinile mai vechi de 12 ani vor face ITP-ul la interval de un an si nu doi, cum era pana in prezent, a fost discutata in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor si a primit aviz favorabil din partea senatorilor.
Asa cum probabil stiti, in luna februarie a acestui an, taxa auto a fost eliminata de Guvern, fapt ce a atras dupa sine un val imens de importuri si inmatriculari de autoturisme second hand, unele dintre ele adevarate epave ambulante, nesigure, poluante si foarte vechi. Dar se pare ca motivul pentru care se doreste efectuarea ITP-ului in fiecare an la masinile vechi este altul.
Pana de curand, efectuarea autenticitatii la RAR era obligatorie ori de cate ori se vindea o masina inscrisa in Romania. La fel ca si taxa auto, aceasta obligatie a fost si ea eliminata, in prezent identificarea facandu-se numai pentru automobilele achizitionate de pe pietele externe, acest lucru insemnand bani mai putini pentru Registrul Auto Roman. Desi importurile masive de masini au creat un volum urias de munca pentru centrele RAR, acestea lucrand chiar si cu program prelungit uneori, se pare ca totusi banii nu sunt suficienti. Orice service auto care are si statie de ITP plateste taxe catre cei de la RAR, prin urmare, efectuarea inspectiei tehnice in fiecare an inseamna mai multi bani castigati.
Masura nu va contribui la disparitia ca prin minune a masinilor poluante si la innoirea parcului auto, care pana la urma ar trebui sa fie scopul principal, ci doar la cresterea veniturilor autoritatilor implicate. Adevarata problema consta in lipsa organelor de control competente si mult mai stricte, care sa scoata de pe sosele bombele pe roti, adica autoturismele aflate in stare proasta, poluatente, cu multe lipsuri la capitolul siguranta rutiera si care au ITP valabil, obtinut in majoritatea cauzelor prin mijloace ilicite.
Momentan, legea nu a fost aprobata, dar are mari sanse sa intre in vigoare si sa isi atinga scopul. Nu cel real, despre care am vorbit mai sus, ci doar acela de a mai smulge niste bani din buzunarele romanilor si asa golite de multitudinea de taxe si impozite care se schimba de la o zi la alta. Dar .. cine stie?