Mituri despre centura de siguranta

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Mituri despre centura de siguranta

Tarile membre ale Uniunii Europene au adoptat incepand cu anul 2006 obligativitatea purtarii centurii de siguranta atat de catre sofer cat si de catre pasagerii care ocupa locuri dotate cu acest sistem de siguranta, oriunde s-ar afla acestia in masina.

Conform unui studiu realizat de UE, in anul 2008 s-a constatat ca neutilizarea centurii de siguranta ocupa locul doi in topul cauzelor de deces rezultate din accidente rutiere. Acelasi studiu arata ca utilizarea centurii de siguranta ar salva 7.300 de vieti pe an.

Ce cred unii soferi despre centurile de siguranta

Daca cei mai multi soferi s-au obisnuit sa poarte centura de siguranta, indiferent ca fac acest lucru de frica amenzilor sau pentru ca au constientizat utilitatea ei, exista o categorie de soferi care au pareri diferite:

1. Centura de siguranta este incomoda. Este adevarat ca la inceput centura poate parea incomoda si poate crea disconfort, dar daca aceasta este folosita la fiecare drum cu masina oricat de scurt ar fi, dupa nu foarte mult timp disconfortul va disparea total.

2. Centura nu functioneaza. In cazuri rare, unii soferi incepatori au senzatia ca centura nu functioneaza pentru ca le permite sa se miste cat vor la volanul masinii. Acest lucru nu este deloc adevarat, centurile retractabile permitand miscarea soferului si a pasagerilor in voie si blocandu-se numai la schimbari de viteza mari (franari puternice sau schimbari de directie bruste).

3. Airbagul inlocuieste centura. Multi soferi care detin masini echipate cu airbaguri cred ca folosirea centurii nu mai este necesara. Fals. Airbagul este un sistem de siguranta suplimentar si in nici un caz nu poate inlocui centura de siguranta. Airbagul fereste soferul si pasagerii de lovituri cu obiecte din interiorul masinii dar centura tine persoanele care o folosesc in scaunul masinii in caz de accident. Declansarea airbagului in conditiile in care nu se poarta centura de siguranta poate face mai mult rau, iar unele dintre masini sunt astfel proiectate astfel incat airbag-ul sa se deschida numai daca centura de siguranta este pusa.

4. Centura ma poate bloca in masina in caz de accident. Un alt motiv invocat de catre cei care nu poarta centura de siguranta este acela ca centura ii poate bloca in interiorul masinii in caz de accident. Chiar daca exista cazuri foarte rare in care centura nu mai poate fi desfacuta in urma unui accident, aceasta poate fi taiata. Daca in cazul autovehiculelor de generatie mai noua exista un cutter special pentru centura, cel mai adesea pozitionat pe usa, pentru cei care detin masini mai vechi se recomanda sa aiba in permanenta un cutter in torpedoul masinii.

5. Prefer sa fiu aruncat din masina decat sa raman captiv. Aceasta afirmatie este mai mult decat falsa, persoanele aruncate pe geam in cazul unui accident suferind mult mai multe traume la caderea pe sosea sau la lovirea de autovehiculele implicate in accident decat daca ar fi tinute in scaun de centura.

6. Centura ma poate rani in caz de accident. Multi soferi invoca acest motiv pentru a nu purta centura de siguranta, dar si aceasta afirmatie este falsa. Este adevarat ca in unele cazuri cand accidentele au loc la viteze mari pot aparea diverse leziuni de genul zgarieturilor sau durerilor aparute din cauza impactului, dar in nici un caz cu consecinte grave. Conform studiilor, nefolosirea centurilor de siguranta rezulta in raniri mult mai grave in caz de accident.

7. Nu folosesc centura pentru ca trebuie sa merg doar cativa kilometri si nici nu merg cu viteza mare. Acest argument este foarte des folosit de soferii care merg in localitati, dar studiile arata ca cele mai multe accidente au loc in apropierea locuintelor si la o viteza medie de 65 km/h. In plus, exista participanti la trafic care conduc agresiv si cu viteza mare iar o secunda de neatentie a acestora poate rezulta in accidente.

8. Nu am cum sa fac accident pentru ca sunt foarte atent. Chiar si persoanele care aplica toate regulile de conducere preventiva pot fi implicate in accidente pentru ca nu pot controla si actiunile celorlalti participanti la trafic. Accidentele pot avea loc si din cauza soferilor care au pierdut controlul volanului din diverse motive (gheata, polei, oboseala, probleme medicale, etc) sau din cauza soferilor aflati sub influenta bauturilor alcoolice. In consecinta oricine poate fi implicat oricand intr-un accident.

Ai fost salvat vreodata de centura de siguranta? Povesteste-ne mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *