Noi reglementări privind calculul rovinietei

img
Home / Stiri despre permisul auto / Noi reglementări privind calculul rovinietei

Începând cu anul 2026, sistemul de plată a rovinietelor va suferi schimbări majore, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. Nu va mai conta doar timpul de utilizare a drumurilor, ci și gradul de poluare al vehiculului, precum și vechimea acestuia.

O nouă abordare în calculul taxelor de circulație

Conform proiectului, sistemul actual de calcul al rovinietei va fi modificat, iar tarifele vor fi stabilite în funcție de criterii precum clasa de emisii poluante (EURO), tipul vehiculului și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale. Astfel, rovinieta va reflecta nivelul de poluare al autovehiculului.

Gradul de poluare și vechimea, criterii de diferențiere în calculul taxei

Pe lângă categoria vehiculului, proiectul introduce criterii noi de diferențiere a taxelor de rovinietă. Astfel, nivelul de poluare al mașinii, exprimat prin clasa de emisii poluante EURO, și vechimea vehiculului vor fi factori luați în considerare în determinarea prețului rovinietei. Cu cât nivelul de poluare este mai scăzut și cu cât vehiculul este mai nou, cu atât taxa va fi mai mică.

Toate mașinile sub 3,5 tone vor fi supuse rovinietei începând cu 2026

Începând cu prima zi a anului 2026, rovinieta va deveni obligatorie pentru toate mașinile înmatriculate cu o masă totală maximă de 3,5 tone, care circulă pe drumurile naționale din România. Această schimbare are ca scop extinderea sistemului de plată a taxelor de circulație la un număr mai mare de vehicule.

Durata de parcurs și staționare, factori importanți în determinarea prețului rovinietei

O altă modificare importantă este introducerea duratei de parcurs și staționare ca factori relevanți în calculul taxei de rovinietă. Astfel, taxa va fi stabilită în funcție de timpul petrecut pe drumurile naționale, luând în considerare atât perioada de deplasare, cât și cea de staționare. Această abordare vizează o mai mare corelare între utilizarea efectivă a drumurilor și plata taxelor de circulație.

Scutiri de la plata rovinietei

În ceea ce privește excepțiile de la plata rovinietei, proiectul de lege prevede că mașinile aparținând instituțiilor precum Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Apărării Naționale (MApN), Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Protecție și Pază (SPP), precum și cele utilizate în transportul public local și ambulanțele aflate în posesia autorităților sau entităților publice vor fi scutite de rovinietă. De asemenea, vehiculele care transportă persoane în scopuri de protecție civilă sau umanitară pe teritoriul României, precum și cele care tranzitează țara în acest scop, vor beneficia de scutiri. Persoanele cu handicap și însoțitorii sau asistenții personali ai acestora vor fi, de asemenea, scutiți de plata rovinietei.

Metoda de calcul a rovinietei este modificată

Pentru o perioadă de 12 luni, tariful zilnic nu poate depăși 9% din tarif, tariful pe 10 zile nu poate depăși 12% din tarif, tariful lunar nu poate depăși 19% din tarif și tariful pe două luni nu poate depăși 30% din tarif. Rovinieta poate fi achitată și emisă cu cel mult treizeci de zile înainte de data de început a valabilității acesteia. Nivelurile rovinietei sunt aprobate prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii, spune proiectul de lege.

Este important de menționat că nivelurile exacte ale rovinietei, în funcție de acești factori, vor fi aprobate prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *