Obiceiuri corecte de condus pentru soferii incepatori
Pentru un sofer incepator, adaptarea la trafic este esentiala si trebuie facuta pas cu pas. Datorita lipsei experientei, soferii incepatori se pot confrunta cu situatii neprevazute in trafic, situatii care ii pot pune in pericol. Cele 30 de ore de condus sunt prea putine pentru a-i putea pregati pe soferii incepatori pentru trafic, pentru ca doar experienta poate dezvolta instinctele si reactiile necesare la confruntarea cu situatii periculoase.
De aceea este important ca de la inceput, soferii sa isi formeze anumite obiceiuri corecte de condus si sa invete ce inseamna conducerea preventiva.
Ce inseamna obiceiuri corecte de condus?
Obiceiurile corecte de condus incep de la purtarea centurii de siguranta in toate situatiile, la semnalizarea anterioara schimbarii directiei de mers indiferent de conditii, la respectarea semnelor de circulatie si a regulilor, pana la parcare, oprire si stationare doar in locurile permise. Daca aceste obiceiuri se formeaza de la inceput, exista sansa pentru soferi sa devina cu adevarat responsabili si profesionisti.
Iata cateva din obieceiurile corecte de conducere, prezentate pe scurt, obiceiuri care pot transforma un sofer incepator intr-un sofer bun si experimentat.
1. Inainte de plecarea la drum, recomandam verificarea oglinzilor, a centurii si a pozitiei pe scaun, dar si incurajarea pasagerilor sa poarte centurile de siguranta. Este important de retinut ca centurile de siguranta trebuie folosite de toti pasagerii, nu doar de pasagerul care ocupa scaunul din fata.
2. Atentia sporita in ceea ce priveste semnalizarea: aceasta se realizeaza cu cel putin 5 secunde inainte de a schimba directia, banda sau inainte de a iesi din parcare. Este important de retinut ca este obligatorie semnalizarea la iesirea dintr-un sens giratoriu si folosirea avariilor daca traficul se blocheaza brusc, pentru a-i atentiona pe soferii care vin din spate.
3. Respectarea vitezei recomandate pe fiecare drum in parte este esentiala. Aceste limite de viteza sunt impuse cu un scop, iar impunerea lor s-a realizat in urma unor studii de trafic care le justifica pe deplin.
4. In vederea conducerii preventive, va recomandam sa nu treceti pe culoarea galbena a semaforului. De asemenea, nu se intra in intersectie daca estimati ca veti ramane blocat in intersectie, chiar daca culoarea verde a semaforului va permite trecerea.
5. Inainte de a incetini brusc, a schimba banda sau a frana, trebuie sa va uitati in oglinda, pentru a va asigura ca puteti face manevra in deplina siguranta. De asemenea, retineti faptul ca trebuie sa pastrati distanta intre masina pe care o conduceti si masina din fata dvs. Daca se produce o tamponare, intotdeauna va prelua vina soferul din spate, pentru nerespectarea distantei intre vehicule.
Acestea sunt doar cateva dintre regulile esentiale care pot sa va ajute sa invatati conducerea preventiva si care va pot transforma intr-un sofer bun. Celelalte reguli statuate in Codul Rutier sunt la fel de importante si recomandam respectarea lor tot timpul, in vederea evitarii unor eventuale accidente.
Mai ai vreun sfat pentru soferii incepatori? Comenteaza mai jos!