top banci online straine

Oboseala in timpul condusului

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Oboseala in timpul condusului

Statisticile arata ca peste o zecime din accidente sunt provocate din cauza oboselii, mare parte dintre acestea avand loc pe autostrazi sau dupa ce s-au parcurs foarte multi kilometri. Sansele ca soferii obositi sa provoace sau sa fie implicati in accidente rutiere sunt la fel de mari ca sansele pe care le are un sofer beat sau drogat sa faca un accident.

Sofatul ca meserie poate fi foarte obositor daca nu se respecta timpul obligatoriu de odihna. De foarte multe ori, soferii diverselor companii incalca regulile privind timpul de condus si cel de odihna tocmai pentru a ajunge la timp la destinatie, dar acest aspect poate duce la producerea de accidente. Angajatorii sunt obligati sa informeze si sa oblige angajatii sa respecte timpii de sofat si cei de odihna, dar in cazul masinilor neechipate cu tahografe timpul nu se respecta in peste 90% din cazuri.

Ce accentueaza starea de oboseala

Starea de oboseala acumulata la un drum lung poate fi accentuata de starea proasta a drumurilor, de semnalizarea in conditii precare a soselelor, de zapada, gheata sau poleiul de pe carosabil si nu in ultimul rand de problemele tehnice ce pot aparea la masina. Stresul joaca si el un rol important in cresterea nivelului de oboseala.

In plus, pe timp de noapte nivelul de oboseala poate creste datorita luminilor deranjante ale autovehiculelor care circula din sens invers sau chiar a pomilor si stalpilor de pe marginea soselelor care se succed ritmic. In cazul in care se conduce tarziu in noapte si deja s-a instalat oboseala, aceasta se poate transforma in somnolenta, accentuata de leganatul produs de suspensiile masinii.

Vezi si:  Sfaturi esentiale pentru atunci cand conduci pentru prima data intr-un oras nou

Masuri ce trebuie luate daca se conduce pe distante mari

Adoptarea catorva masuri care sa inlature oboseala elimina riscul de accident:

1. Este indicat sa se evite sofatul mai mult de 8 ore pe zi.

2. In caz ca apare oboseala accentuata, trebuie sa se opreasca intr-o parcare si sa se doarma cel putin 15 minute dupa care sa se consume cafea sau bauturi energizante. Acesta este cel mai eficient mod de a combate oboseala.

3. Este recomandat sa se faca cate o pauza de cel putin 15 minute la fiecare doua ore de condus. In aceste pauze se vor face miscari de dezmortire si inviorare.

4. Ca “regula de aur” ce ar trebui respectata de catre toti soferii: nu pleca la drum lung daca esti obosit, amana plecarea cateva ore si odihneste-te.

5. Este recomandat ca drumurile lungi sa fie planificate in asa fel incat sa se poata lua pauze de odihna dar si sa permita cazarea in caz de nevoie.

6. Nu este indicat sa se conduca noaptea tarziu spre dimineata cand corpul este obisnuit sa se odihneasca. Cele mai periculoase ore intre care este contraindicat sa se conduca, mai ales in stare de oboseala avansata, sunt 03:00 – 05:00.

Cunosti pe cineva care a adormit la volan? Povesteste-ne mai jos!

Am experimentat personal efectele oboselii la volan și pot spune sigur că subestimarea acestui factor este o greșeală majoră. Am observat că orice efort de a continua șofatul atunci când te simți epuizat este periculos, iar respectarea pauzelor regulate de odihnă și a timpilor de condus este crucială pentru siguranța personală și a celorlalți participanți la trafic. De asemenea, am realizat cât de benefic poate fi să planifici un traseu astfel încât să includă opriri pentru odihnă sau cazare, mai ales în timpul nopții când riscul de a adormi crește exponențial. Prin urmare, aș încuraja pe toată lumea să nu neglijeze semnele de oboseală și să acorde prioritate odihnei, indiferent de presiunea de a ajunge la o destinație cât mai repede.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *