Politia Rutiera avertizeaza in privinta condusului sub influenta Pokemonilor
Isteria Pokemon Go a ajuns si in Romania, iar Politia Rutiera Romana nu a intarziat sa reactioneze cu mesaje menite sa incurajeze o folosire responsabila a aplicatiei atat din partea pietonilor, dar in mod special a soferilor.
Dupa ce peste hotare aplicatia celor de la Niantic si Nintedo a creat numeroase situatii periculoase si chiar o serie de accidente, era normal ca politia din tara si din toate colturile lumii sa ia masuri preventive atentionand participantii la trafic in legatura cu pericolele la care se supun cei care joaca Pokemon Go fara sa isi ia masura de siguranta.
Pericolul din spatele jocului Pokemon Go
Pokemon Go este primul joc de realitate augmentata lansat la nivel global care a reusit sa atinga un astfel de nivel de popularitate intr-un timp atat de scurt. Asocierea cu fenomenul Pokemon, fenomenul unei generatii, a garantat succesul jocului insa nu rezolva problemele si pericolele cu care jocurile de realitate augmentata vin, fiind la inceput de drum. Pentru ca foloseste GPS-ul telefonului si este un joc de explorare, Pokemon Go incurajeaza un comportament foarte periculos in trafic: cu ochii in telefon atat soferii cat si pietonii sunt predispusi la accidente.
In America, unde fenomenul a atins deja rangul de isterie, au fost raportate adevarate busculade in zone unde apar Pokemoni speciali foarte rari. De multe ori numarul mare de jucatori a reusit sa blocheze traficul in puncte care coincideau cu zone fierbinti din aplicatie cum a fost cazul unei situatii din New York in Central Park unde a aparut un tip rar de Pokemon.
Alti tineri din California au cazut in ocean de pe coasta in timpul unei vanatori de Pokemon, un jucator a fost jefuit, iar un altul care juca la valon a intrat cu masina in copac. Acestea sunt doar cateva din cazurile raportate la nivel mondial.
Accidentele inregistrate si reportate pana in acest moment la nivel international mai includ:
- Un tanar de 24 de ani din Noua Zeelanda, Tom Currie si-a dat demisia de la compania unde lucra de 6 ani pentru a putea juca Pokemon Go full time;
- O tanara de 19 din Wyomin, Shayla Wigginws a descoperit un cadavru pe marginea unui lac in timp ce incerca sa prinda un pokemon acvatic;
- Un grup de hoti din Statele Unite au reusit sa comita mai multe jafuri folosindu-se de functia jocului de a folosi un parfum pentru a atrage Pokemoni intr-o anumita zona. Jucatorii atrasi de Pokemonii aparuti au fost jefuiti.
- Un conducator auto a lovit masina Politiei din cauza ca era atent la telefon in loc sa fie atent la drum;
- Un tanar a fost ucis in timp ce incerca impreuna cu fratele lui sa captureze un Pokemon in casa unui strain, casa in care au intrat prin efractie. Ambii au fost impuscati de proprietar, unul a murit, iar celalalt e in stare grava a spital.
- Zeci de alte accidente minore se raporteaza zilnic din cauza acestei aplicatii.
Nintento si Niantic se protejeaza de potentialele procese pe care le-ar putea intenta jucatorii cu o serie de reguli care avertizeaza utilizatorii sa fie atenti la mediul inconjurator si sa nu se deplaseze cu mai mult de 17 km/ora atunci cand joaca, deci implicit acestia considera ca jocul nu este compatibil cu condusul, insa momentan nu exista nici o restrictie reala in acest sens.
Din cauza cresterii peste noapte a accidentelor rutiere in intreaga lume, Politia din toate colturile lumii avertizeaza in privinta folosirii acestei aplicatii la volan.
Mesajul Politiei Romane pe Facebook
Politia Rutiera Romana a reactionat prompt la lansarea jocului in tara, publicand urmatorul mesaj pe reteaua de socializare Facebook:
„Puteti gasi Pokemonii respectand, in acelasi timp, regulile de circulatie si protejandu-va pe dumneavoastra si pe cei din jur.”
Cativa dintre participantii responsabili la trafic s-au grabit sa raspunda punctand si cateva aspecte pozitive ale jocului, precum faptul ca incurajeaza exercitiul fizic.
„De cand cu pokemon GO am redescoperit mersul pe jos. Si nu, nu mi-au luat carnetul.” – spune Bogdan Baluta drept raspuns la postarea Politiei Romane.
„Intr-adevar este periculos la volan, insa mersul cu masina e un dezavantaj in acest joc. Pe mine m-a facut sa-mi scot din nou bicicleta:) Nu cred ca am mai pedalat 5 km de cand am luat permisul, dar in ultima saptamana am facut cam 35 km. Bine ca se inregistreaza distanta si pe bicicleta daca mergi incet” – adauga Ghita Iulian punctand un alt aspect pozitiv al aplicatiei.
www.Odat.ro incurajeaza un comportament responsabil la volan, de aceea va recomandam sa lasati masina in parcare atunci cand folositi aplicatia Pokemon Go si sa va deplasati cu maxim de atentie (pe jos sau cu bicicleta) in timp ce jucati.