Pozitia corecta la volanul masinii
Pozitia adoptata in timpul condusului poate fi una relaxanta sau din contra, una obositoare care poate provoca disconfort si poate duce la aparitia durerilor de spate. Pentru o pozitie confortabila la volan trebuie sa se faca cateva reglaje inainte de a se pleca la drum, mai ales in cazul in care nu se conduce masina personala la care aceste reglaje raman neschimbate.
Reglaje pentru o pozitie corecta la volan
Reglarea scaunului – Scaunul trebuie reglat in asa fel incat soferul sa ajunga usor la pedale, fara a fi nevoit sa se intinda. Spatarul scaunului trebuie lasat pe spate pana cand bratele sunt usor indoite pe volan iar in cazul masinilor care au optiunea de inaltare a scaunului, acesta trebuie sa fie cat mai sus dar fara a se atinge plafonul cu capul. Pozitionarea scaunului prea aproape de volan afecteaza eficienta airbagului in caz de accident.
Reglarea tetierei – Tetiera trebuie reglata astfel incat baza acesteia sa fie in dreptul cefei soferului si sa fie la o distanta de aproximativ un centimetru fata de cap. Tetiera ajuta la prevenirea leziunilor gatului in caz de lovitura din spate, pozitionarea corecta a acesteia fiind foarte importanta.
Reglarea volanului – In cazul in care dotarile masinii permit acest lucru, reglarea volanului trebuie sa se faca astfel incat bratele sa nu oboseasca la drum si sa nu acopere panoul de bord.
Reglarea oglinzilor – trebuie facuta astfel incat sa se poata vedea in ele tot ce se intampla in jurul masinii fara a fi nevoie sa se miste prea mult capul.
Reglarea centurii de siguranta – Centura de siguranta trebuie ajustata astfel incat sa fie ferma pe corp, iar in cazul in care aceasta poate fi reglata pe inaltime, trebuie pozitionata la aproximativ 2-3 centimetri mai sus de umar.
Masuri suplimentare ce trebuie luate inainte de a pleca la drum
Inainte de a pleca de pe loc, soferul trebuie sa se asigure ca toate usile masinii sunt bine inchise iar ca pasagerii sub 14 ani au centurile de siguranta puse, acestia intrand in responsabilitatea conducatorului auto. La masinile de generatie mai noua aceste lucruri pot fi verificate direct de pe bord, senzorii detectand daca usile nu sunt bine inchise sau daca centurile nu sunt folosite.
Faci toate aceste reglaje cand te urci la volan? Comenteaza mai jos!