Pozitia in timpul mersului
Acest subiect este unul dintre cele mai vaste din cadrul sectiunii intrebari si raspunsuri, cuprinzand o varietate de situatii in care se impune atentia sporita a conducatorilor auto.
Asadar, subiectele la care se face referire sunt diverse, de la reglarea luminilor autoturismului, mijloace de avertizare sonora si luminoasa, folosirea luminilor de intalnire si a avariilor, circulatia in conditii atmosferice ce impiedica vizibilitatea, evitarea unor pericole iminente, pana la circulatia in sensurile giratorii si incadrarea in intersectii.
Orice nelamurire cu privire la pozitia in timpul mersului isi va gasi raspunsul in aceasta sectiune special creata pentru a clarifica tot ceea ce este neclar in codul rutier.
- Care dintre cei doi conducatori procedeaza neregulamentar?
- Cand se schimba in mod repetat, pe timp de noapte, lumina de drum cu cea de intalnire?
- Ce banda pot folosi conducatorii de vehicule pe un drum public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axul drumului?
- In ce situatie se poate folosi semnalizarea cu mijloace de avertizare sonora intr-o localitate in care claxonul este interzis?
- Care este pozitia corecta a conducatorului auto in timpul conducerii?
- Cum vei semnaliza faptul ca autovehiculul cu care circuli a ramas in pana pe partea carosabila?
- Cand se aprind obligatoriu luminile de intalnire?
- Pe ce banda trebuie sa va pozitionati pentru a putea efectua virajul la dreapta in urmatoarea intersectie?
- Cum procedati in urmatoarea intersectie pentru virajul la stanga?
- Este pozitia autoturismului alb regulamentara?
- Ce obligatie ii revine conducatorului auto din dreapta, in dorinta de a se repozitiona pe banda de langa axul drumului?
- Autoturismul din imagine este incadrat:
- Pentru prevenirea pietonilor, biciclistilor si a conducatorilor de vehicule cu tractiune animala, mijloacele de avertizare sonora nu pot fi folosite de la o distanta mai mica de:
- Noaptea, pe timpul deplasarii prin localitati, puteti folosi:
- In fata dvs. circula un biciclist care semnalizeaza prin balansarea bratului in plan vertical. Cum veti proceda in acest caz?
- Cand este interzisa schimbarea pozitie in mers la dreapta sau la stanga?
- Ce pozitie in timpul mersului trebuie sa luati inainte de amenajarile rutiere sau obstacolele din zona mediana a partii carosabile:
- Ce pozitie trebuie sa luati cand in fata dumneavoastra tramvaiul a oprit intr-o statie fara refugiu pentru pietoni?
- Cum procedati daca in apropierea unei intersectii este aplicat un marcaj care va obliga sa circulati intr-o anumita directie?
- Cum procedati daca intr-o intersectie circula si tramvaie, iar spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua sau mai multe randuri?
- In intersectiile in care exista benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea directiei de deplasare se face:
- La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor, conducatorii vehiculelor ocupa in mers, cu cel putin 50 m inainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
- La intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se incadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite:
- Pe drumul public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axul drumului, conducatorii de vehicule:
- Pe drumul public cu mai multe benzi, conducatorii de autovehicule care circula pe o banda care se sfarseste, pentru a continua deplasarea pe banda din stanga trebuie:
- Pe un drum public prevazut cu minimum trei benzi pe sens, cand conducatorii a doua autovehicule circula in aceeasi directie, dar pe benzi diferite si intentioneaza sa se inscrie pe banda libera dintre ei, cel care circula pe banda din dreapta este obligat
- Pentru a efectua virajul la stanga trebuie:
- Schimbarea directiei de mers spre stanga, in cazul vehiculelor care intra intr-o intersectie circuland pe acelasi drum in aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaza:
- Cum procedeaza conducatorul autovehiculului in situatia in care vehiculul din fata sa schimba directia de mers spre stanga, iar pe partea dreapta nu este loc suficient pentru depasire?
- Cat timp trebuie mentinuta semnalizarea schimbarii directiei de mers?
- Puteti trece cu autovehiculul peste o linie continua daca:
- Utilizarea franei de serviciu este semnalizata cu:
- Cand se folosesc triunghiurile reflectorizante?
- In care dintre situatii conducatorul de autovehicule este obligat, pe timp de noapte, sa schimbe lumina de drum cu cea de intalnire?
- Ce banda trebuie sa ocupi si de la ce distanta, pentru a putea executa virajul la stanga intr-o intersectie nedirijata:
- Marcajul longitudinal continuu, aplicat pe axul drumului, permite incalcarea lui:
- Lumina de drum a farurilor se foloseste:
- Cum veti semnaliza faptul ca autovehiculul cu care circulati a ramas in pana pe partea carosabila?
- Cum trebuie sa se incadreze conducatorul de autovehicul, daca intentioneaza sa schimbe directia de mers spre stanga intr-o intersectie prin care circula si tramvaie, iar spatiul dintre sina din dreapta si bordura trotuarului permite deplasarea vehiculelor
- Ce obligatii aveti daca, circuland pe un drumul public cu mai multe benzi, banda pe care circulati se sfarseste si trebuie sa va continuati deplasarea pe banda din stanga?
- In care dintre situatii este interzisa schimbarea directiei de mers spre stanga?
- Cum se efectueaza schimbarea directiei de mers spre stanga, in cazul in care doua vehicule intra intr-o intersectie, circuland pe acelasi drum, dar din sensuri opuse?
- La intersectiile fara marcaje, conducatorii auto care vor sa circule pe directia inainte vor ocupa:
- Trecerea peste marcajul discontinuu este permisa:
- Luminile de pozitie pe timp de zi se folosesc atunci cand:
- Circulatia pe banda rezervata transportului public de persoane, semnalizata ca atare, este permisa:
- Cum vei proceda corect atunci cand efectuezi un viraj spre stanga sau spre dreapta si intersectezi un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare?
- Intr-o intersectie unde circulatia se desfasoara in sens giratoriu, conducatorilor auto le este interzis:
- Luminile de intalnire se folosesc pe timpul zilei:
- Cum se executa corect manevra de a vira la stanga, pentru doua autovehicule care ajung simultan intr-o intersectie?
- In care dintre urmatoarele situatii conducatorul unui autovehicul este obligat sa foloseasca luminile de intalnire sau de drum?
- Sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire in timpul zilei:
- Sunteti obligat sa opriti la semnalele date de:
- Cum procedati la apropierea de o intersectie in care semnalul luminos ori un indicator de prioritate permite intrarea, dar in care riscati sa ramaneti imobilizat din cauza aglomerarii circulatiei?
- Cum veti proceda corect daca, aflandu-va in interiorul unei intersectii cu circulatie in sens giratoriu, observati ca pe un drum lateral circula o coloana cu regim de circulatie prioritara?
- Ce obligatii revin conducatorilor de vehicule la trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara, care au in functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare albastra si pe cele de avertizare sonora?
- Ce obligatii va revin atunci cand conduceti un autovehicul pe timpul noptii si va apropiati de un alt autovehicul care circula in fata dvs.?
- Pe drumul public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axa drumului, conducatorii de vehicule:
- Daca intr-o intersectie doresti sa circuli pe directia inainte, ce rand vei ocupa?
- In ce situatie, pe timp de zi, conducatorii sunt obligati sa foloseasca luminile de intalnire?
- La intalnirea unui vehicul care circula noaptea, din sens opus, pe un drum neiluminat, conducatorul de autovehicul este obligat:
- In ce situatie se poate incalca marcajul longitudinal continuu al axului drumului?
- Ce obligatie revine conducatorului de vehicul care schimba directia de mers la dreapta, la semnalul verde al semaforului, in timp ce pietonii sunt angajati la randul lor in traversare?
- Conducatorul de autoturism care se afla in spatele unui autobuz si intalneste indicatorul "Oprire" trebuie:
- Cum trebuie sa procedati cand circulati pe timp de noapte si din sens opus se apropie un alt autovehicul?
- Pe care dintre benzi trebuie sa se incadreze motociclistul si de la ce distanta fata de intersectie, pentru a schimba directia de mers spre dreapta, in afara localitatii?
- Cum trebuie sa procedati atunci cand intrati, pe timp de zi, intr-un tunel iluminat necorespunzator?
- Daca biciclistul care circula in fata dvs. balanseaza bratul drept in plan vertical, inseamna:
- Cum trebuie sa procedati cand sunteti orbit noaptea de farurile unui alt autovehicul care se deplaseaza din sens opus?
- De la ce distanta trebuie sa foloseasca conducatorul unei motociclete mijloacele de avertizare sonora, pentru a preveni pietonii si pe ceilalti conducatori de vehicule?
- Schimbarea directiei de mers spre stanga, intr-o intersectie neprevazuta cu marcaje de ghidare, se face:
- Cand se recomanda sa opriti motorul pentru a reduce consumul de combustibil?
- In care dintre situatiile de mai jos puteti folosi banda de langa axul drumului pe o autostrada?
- Ce lumini va trebui sa aprindeti in aceasta situatie, pe langa luminile de intalnire?
- Care este traseul de urmat pentru autoturismul din imagine?
- Cum veti proceda corect la trecerea de pe o banda pe alta?
- Ce traseu trebuie sa urmati pentru a vira la stanga in intersectie?
- Pe ploaie veti aprinde luminile de ceata din spate?
- Cum veti proceda regulamentar daca stationati?
- In situatia data, pentru a va semnaliza prezenta, veti schimba alternativ luminile de drum cu luminile de intalnire?
- Ce categorii de vehicule au obligatia de a folosi luminile de intalnire pe timp de zi?
- Cand se folosesc luminile de avarie?
- Cum trebuie sa procedezi atunci cand circuli pe timp de noapte si din sens opus se apropie un alt autovehicul?
- Circulatia pe banda rezervata transportului public de persoane, semnalizata ca atare, este permisa:
- Cand se foloseste sistemul de lumini al autovehiculului?
- De la ce distanta trebuie sa folosesti mijloacele de avertizare sonora, pentru a preveni pietonii si pe ceilalti conducatori de vehicule?
- Cum se face schimbarea directiei de mers spre stanga, intr-o intersectie neprevazuta cu marcaje de ghidare?
- Ce se intelege prin selectarea benzii de circulatie in apropierea unei intersectii?
- In care dintre situatiile de mai jos poti folosi banda de langa axul drumului pe o autostrada?
- Cum trebuie sa procedati noaptea, cand sunteti orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circula din sens opus?
- Ce masuri trebuie sa luati atunci cand circulati in conditii atmosferice ce impiedica mult vizibilitatea?
- Ce obligatii va revin atunci cand circulati pe timpul noptii si va apropiati de un alt autovehicul, care circula in fata?
- Cum trebuie sa procedati atunci cand circulati pe timp de noapte si din sens opus se apropie un alt autovehicul?
- Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand un vehicul are luminile de avarie aprinse?
- Puteti opri sau stationa regulamentar, cu toate luminile stinse, pe un drum iluminat, daca vehiculul pe care il conduceti este vizibil de la o distanta de cel putin:
- Cui ii este permisa circulatia pe banda rezervata transportului public de persoane, semnalizata ca atare?
- In ce situatie sunteti obligat, pe timp de noapte, sa schimbati lumina de drum cu cea de intalnire?
- In ce situatie sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire pe timp de zi?
- Luminile de avarie se folosesc:
- Cum trebuie sa semnalizati intentia de a depasi alte vehicule, atunci cand conduceti autovehiculul noaptea, pe un drum neiluminat dintr-o localitate?
- Prin distanta de 100 m pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers in afara localitatii se intelege:
- In ce situatie sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire sau de drum?
- Ce semnifica balansarea, in plan vertical, a bratului drept al unui biciclist?
- Cand se schimba in mod repetat, pe timp de noapte, lumina de drum cu cea de intalnire?
- In ce situatie se poate folosi semnalizarea cu mijloace de avertizare sonora intr-o localitate in care claxonul este interzis?
- De la ce distanta trebuie sa folositi mijloacele de avertizare sonora, pentru a preveni pietonii si pe ceilalti conducatori de vehicule?
- Ce categorii de vehicule au obligatia de a folosi luminile de intalnire pe timp de zi?
- Ce mijloace de semnalizare se pot folosi, pentru evitarea unui pericol imediat, in zona de actiune a indicatorului "Claxonarea interzisa"?
- Cand se foloseste lumina de drum?
- Pe ce categorie de drumuri sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire in timpul zilei?
- Cum trebuie sa procedati corect pentru a trece de pe banda intai pe banda a treia a unui drum public?
- In sensul giratoriu din imagine sunteti incadrat pentru:
- Care dintre autoturisme s-au incadrat corect pentru a traversa intersectia prezentata?
- Care dintre autoturismele din imagine circula corect prin intersectie?
- Care dintre autoturisme s-a incadrat corect pentru a schimba directia de mers?
- La intersectiile fara marcaje, conducatorii auto care vor sa circule pe directia inainte vor ocupa:
- Ce rand trebuie sa ocupati si la ce distanta, daca va deplasati pe directia inainte, intr-o intersectie fara marcaje din afara localitatii?
- Cum trebuie sa procedati atunci cand circulati pe un drum cu trei sau mai multe benzi pe sens?
- Ce obligatii va revin la executarea manevrei de trecere a vehiculului de pe o banda pe alta?
- Prin selectarea benzii de circulatie in apropierea unei intersectii se intelege:
- Care este traseul recomandat pentru a vira la stanga?
- Pentru a vira la stanga:
- In care dintre situatiile de mai jos puteti folosi banda de langa axul drumului pe o autostrada?
- Schimbarea directiei de mers spre stanga este interzisa atunci cand:
- Ce obligatii aveti daca intentionati sa intrati pe prima strada la dreapta, intr-o intersectie cu sens giratoriu?
- Ce banda pot folosi conducatorii de vehicule pe un drum public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axul drumului?
- Cum se face schimbarea directiei de mers spre stanga intr-o intersectie neprevazuta cu marcaje de ghidare?
Intrebari si raspunsuri DRPCIV din alte categorii
- Alte intrebari DRPCIV
- Circulatia pe autostrada
- Conducerea ecologica
- Conducerea preventiva
- Depasirea
- Indicatoare
- Intoarcerea si mersul inapoi
- Masuri de prim ajutor
- Mecanica auto
- Obligatia conducatorilor auto
- Oprirea, stationarea si parcarea
- Pozitia in timpul mersului
- Prioritatea de trecere
- Redobandire permis
- Reguli generale
- Reguli profesionale
- Sanctiuni si infractiuni
- Semnale luminoase
- Semnalele politistului
- Trecerea la nivel cu calea ferata
- Viteza si distanta dintre vehicule