Prima conducere a masinii de unul singur
Odata ce permisul de conducere este in buzunar iar masina in parcare, urmeaza prima mare incercare cu adevarat stresanta: sofatul fara un insotitor care sa dea indicatii pretioase in cazul in care se produc greseli. Chiar daca majoritatea proaspetilor soferi fac primele drumuri insotiti de persoane cu experienta in conducerea autovehiculelor, este indicat ca sofatul fara insotitor sa aiba loc cat mai curand dupa obtinerea permisului, chiar de la primul drum.
Lamaia in geam, combustibil in rezervor, sacul de curaj pe scaunul din dreapta si la drum. Nimic nu poate aduce experienta mai repede dacat sofatul fara insotitor. Chiar daca la inceput se vor face greseli, acestea vor fi observate si corectate mult mai repede decat daca exista un insotitot in dreapta care sa dea indicatii. Cu toate acestea, este recomandat ca primele drumuri fara insotitor sa se faca noaptea, cand traficul este mult redus, urmate la ceva timp de drumuri pe timp de zi pe arterele cunoscute, acolo unde se cunosc locurile in care sunt amplasate trecerile pentru pietoni, semafoarele, dar si semnele de circulatie care impun restrictii.
Sfaturi pentru primul drum la volanul masinii fara insotitor
Emotiile primului drum la volanul masinii pot sa faca proaspatul sofer sa uite amanunte importante, de aceea este indicat sa se urmeze cateva sfaturi:
- verificarea actelor pe care orice sofer trebuie sa le aiba asupra sa: actul de identitate, permisul de conducere, talonul masinii, asigurarea obligatorie si rovinieta in cazul in care se iese pe drumuri din afara localitatii.
- calcularea timpului astfel incat sa se conduca pe timp de zi daca se iese in afara localitatii de domiciliu (acest lucru este recomandat pana se capata putina experienta).
- alimentarea cu combustibil suficient pentru drumul ce urmeaza a fi parcurs. Avand in vedere lipsa de experienta, masina poate consuma mai mult datorita schimbarii gresite a vitezelor, un surplus de carburant fiind binevenit.
- pentru cazurile de urgenta este bine a se lua un telefon mobil (se pot cere sfaturi sau indicatii la nevoie).
- pentru drumurile lungi sau necunoscute, un sistem GPS poate scoate soferul din incurcatura.
- posesia unei sume de bani este recomandata.
- in timpul deplasarii este recomandat sa se incuie toate usile, in acest fel se pot evita situatii neplacute.
- in caz nevoie si in lipsa GPS-ului se recomanda apelarea la pietoni pentru informatii necesare orientarii care punctul de destinatie.
- este indicat a se ignora soferii agresivi si a nu se raspunde la reactiile acestora.
- se va acorda atentie marita semnelor si indicatoarelor rutiere care trebuie respectate, dar si vitezei de deplasare.
- pe langa faptul ca este obligatoriu sa se foloseasca semnele de incepator, acest lucru este chiar indicat. In acest fel, ceilalti participanti la trafic vor trece peste greselile facute si chiar vor circula cu mai multa atentie in apropierea soferilor incepatori.
Cum a decurs prima ta experienta de unul singur la volan? Comenteaza mai jos!