Ridicarea masinilor a fost declarata ilegala de Curta Suprema

img
Home / Stiri despre permisul auto / Ridicarea masinilor a fost declarata ilegala de Curta Suprema

Ridicarea masinilor parcate neregulamentar a reprezentat timp de multi ani o afacere banoasa pentru detinatorii firmelor din acest domeniu in conditiile in care sumele platite pentru recuperarea autovehiculelor puteau ajunge cu usurinta si la 700 de lei, fara a lua in calcul amenda. La sfarsitul lunii mai 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat ilegala ridicarea vehiculelor stationate sau parcate neregulamentar.

Sesizarea conform careia s-a ajuns la aceasta decizie a fost inaintata catre Inalta Curte de Justitie si Casatie de catre Avocatul Poporului in baza ideii ca acestea se bazeaza pe hotarari ale consiliului local ce legifereaza in locul unui Ordonante de Urgenta a Guvernului, respectiv Codul Rutier care nu prevede modul de desfasurare al unei activitati precum ridicarea autoturismelor parcate sau stationate ilegal.

Numar record de masini ridicate in Bucuresti

In Capitala, in anul 2014 s-au ridicat nu mai putin de 13500 de masini, in situatia in care doar sectoarele 1 si 6 mai efectueaza astfel de actiuni abuzive. Sectorul 6 al capitalei detine recordul si in ceea ce privesc sumele platite de soferii care doresc sa isi recupereze masina, respectiv minim 850 de lei, in conditiile in care fac plata in mai putin de 24 de ore. Astfel, o singura firma specializata pe ridicarea de masini in acest sector a ridicat mai mult de 6000 de autovehicule pe parcursul unui an, incasand peste 1.21 milioane de euro.

In sectorul 1, cea mai mare firma de ridicare de masini a incasat in anul 2014 in jur de 700.000 de euro pentru 7200 de masini ridicate.

Aceste actiuni sunt considerate abuzive in mod special cand zonele din care se fac cele mai multe ridicari, respectiv Victoriei – Romana – Universitate in sectorul 1 si Plevnei, Crangasi, Splaiul Independentei si Calea Giulesti in sectorul 6, sunt zone supra aglomerate in care nu exista destule spatii de parcare.

ridicare masini parcate neregulamentar

Decizia Curtii de Justitie a intrat in vigoare din 25 mai 2015

Dupa anuntul deciziei Curtii Supreme de Justitie si Casatie, primariile din zone in care se practica inca aceasta activitate precum sectoarele 1 si 6 din Capitala, dar si orase precum Iasi, Timisoara, Sibiu sau Brasov au avut reactii impartite. Pe de-o parte o serie de primarii s-au declarat deschise pentru acceptarea deciziei cu actiune imediata pe cand altele au anuntat ca vor continua sa ridice autoturisme pana la publicarea deciziei in monitorul oficial, respectiv in 45 de zile de la momentul pronuntarii (25 mai 2015).

Sectorul 1 din Bucuresti si Iasiul au anuntat ca vor sista actiunea de ridicare a masinilor pe cand Sibiul si Brasovul au declarat ca vor continua pana la publicarea Monitorului Oficial.

Soferii care au actionat in instanta firmele de ridicare masini au sanse sa isi recupereze banii

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie creste simtitor sansele soferilor care au actionat firmele de ridicari de masini in instanta, insa doar in conditiile in care procesul inca se judeca la data de 25 mai. Conform Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, exista pana in momentul actual un numar mare de plangeri legate de abuzurile din acest domeniu.

Avocatii se declara optimisti in legatura cu sansele celor care au actionat in instanta aceste companii in ciuda faptului ca in trecut ratele de castig al dosarelor de acest tip erau destul de mici.

Decizia Inaltei Curti schimba situatia, astfel incat cele mai multe cazuri de acest gen vor fi solutionate, cel mai probabil pozitiv.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *