Home / Verificare rovinieta, amenda rovigneta, totul despre taxa de drum

Verificare rovinieta, amenda rovigneta, totul despre taxa de drum

Rovinieta din Romania nu este singura taxa de acest gen din Europa, numeroase tari din Uniunea Europeana folosesc acest model de vignete, taxe de drum ce trebuie achitate pentru orice calatorie cu automobilul in afara orasului. Rovinieta este obligatorie atat pentru cetatenii romani, cu anumite exceptii ce vor fi enumerate in cadrul categoriei intrebari frecvente si raspunsuri, cat si pentru cetatenii straini care tranziteaza teritoriul tarii si poate fi achizitionata din diverse puncte de vanzare, inclusiv benzinariile aflate la iesirea din marile orase.

Ce este rovinieta?

rovinietaRovinieta, asa cum este ea definita in OG/2008, este documentul sau inregistrarea electronica folosita pentru atestarea achitarii tarifului perceput pentru circularea pe reteaua de drumuri nationale din Romania. Toate detaliile legate de model, forma, continut, conditii si mijloace de eliberare a rovinietei se stabilesc prin norme metodologice aprobate de ordine ale Ministerului Transportului si Infrastructurii.

Rovinieta este deci o taxa de drum obligatorie pentru orice vehicul de transport marfa sau persoane care circula pe drumurile nationale, dar si pe drumurile aflate in intravilanul municipiilor si resedintelor de judet.

Circularea fara rovinieta sau taxa de drum se sanctioneaza prin amenzi cu valori in functie de tipul autovehiculului. Rovinieta se prezinta sub forma de matca pentru aplicarea in partea din stanga jos a permisului si cupon pe care soferul este obligat sa il pastreze impreuna cu actele masinii si sa il prezinte la solicitarea organelor de politie.

Se poate scapa de griji si se poate primi rovinieta prin posta daca se achizitioneaza online.

Acte necesare pentru eliberarea rovinietei

Actele pentru eliberarea rovinietei difera de la persoana fizica, la persoana juridica si cetatenii straini, insa sunt in principal actele pe care soferul este obligat sa le poarte asupra sa atunci cand pleaca la drum.

Spre exemplu, pentru a i se elibera rovinieta, o persoana fizica are nevoie de:

  • Talonul sau cartea de identitate a vehiculului;
  • Documente vamale daca vehiculul este inmatriculat temporar;
  • Cartea de identitate a posesorului.

Pentru persoanele juridice este nevoie de urmatoarele acte:

  • Certificat de inmatriculare sau carte de identitate impreuna cu o copie conform cu originalul semnata si stampilata de directorul societatii a certificatului de inmatriculare sau cartii de identitate a vehiculului;
  • Documente vamale in cazul in care vehiculul este inmatriculat temporar;
  • Cartea de identitate a platitorului;
  • Daca autoturismul este achizitionat in leasing, este obligatorie prezentarea contractului de leasing.

Pentru cetatenii straini, numarul de acte necesare este chiar mai mic. Daca acestia sunt persoane fizice, pot obtine rovinieta doar cu originalul sau copia certificatului de inmatriculare sau a cartii de identitate a vehiculului.

In cazul persoanelor juridice din afara tarii, pentru rovinieta sunt necesare cartea de identitate sau certificatul de inmatriculare in original sau copie, plus documente de identitate pentru a putea fi intocmita factura.

Drumuri pentru care este necesara rovigneta

Tarifele de utilizare sau taxa de drumuri cunoscuta drept rovinieta se aplica la intreaga retea de drumuri nationale din Romania, definita conform art 6 alin. 1 din Ordonanta Guvernamentala 43/1997. Astfel, drumurile de interes national apartinand proprietatii publice a statului care asigura legaturile dintre marile orase, municipii, resedinte de judet si granite si pentru care este nevoie de rovinieta sunt urmatoarele:

  • Autostrazi;
  • Drumuri expres;
  • Drumuri nationale Europene (marcate cu E pe hartile rutiere);
  • Drumuri nationale principale (marcate DN pe hartile rutiere);
  • Drumuri nationale secundare (marcate DN pe hartile rutiere).

In acelasi timp trebuie mentionat faptul ca nu este nevoie de rovinieta pentru:

  • Drumuri judetene;
  • Drumuri comunale;
  • Drumuri nationale la trecerea prin municipii.

Ce trebuie sa facem cu chitanta rovinietei?

Este foarte important ca soferii sa pastreze chitanta pentru orice tip de rovinieta platita (chiar daca este valabila doar o zi) pentru cel putin un an de zile de la data achitarii.

Motivul pentru care pastrarea chitantei este atat de importanta este faptul ca in cazul in care soferii primesc amenda desi detineau rovinieta, chitanta este singurul mod de a solutiona in instanta contraventia. CNADNR recomanda pastrarea tuturor chitantelor pentru rovignete cel putin un an de la expirarea acestora.

Intrebari frecvente si raspunsuri

1. La ce trebuie sa fim atenti cand achitam rovinieta?

Greselile de comunicare a numarului de inmatriculare sau greselile de redactare din partea personalului distribuitor sunt adesea motivul pentru care soferi cu rovinieta valabila ajung sa fie amendati contraventional. Este foarte important ca soferul sa verifice toate datele inscrise pe chitanta pentru a fi conform cu datele din talon sau cartea de identitate.

2. In urma unei greseli de redactare, am primit amenda desi aveam rovigneta valabila.

Daca operatorul a eliberat rovinieta cu data inscrise eronat, soferul are posibilitatea sa solicite o cerere de schimbare numar inmatriculat eronat la CNADNR impreuna cu o copie a documentului copie client emis pentru numarul eronat, o copie a certificatului de inmatriculare sau a cartii de inmatriculare impreuna si o copie a documentului de plata.

In situatia in care CNADNR constata ca se indeplinesc anumite conditii, se va efectua corectia.

3. Ce fac in situatia in care primesc o amenda pentru un autoturism instrainat prin contract vanzare – cumparare?

Daca in urma vanzarii, noul proprietar nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate in evidenta Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, vanzatorul figureaza in continuare drept proprietar. In aceste situatii se poate redacta o contestatie in termen de 15 zile de la primirea procesului verbal si se poate lua legatura cu serviciul public comunitar pentru depunerea unei notificari cu privire la instrainarea vehiculului.

4. Cum procedezi daca ai primit amenda desi ai rovinieta valabila?

Daca se primeste un proces verbal de constatare a contraventiei pentru un sofer care are rovinieta platita pentru unul dintre motivele de mai sus sau pentru orice alt motiv, se poate depune o plangere la judecatoria circumscriptiei in care a fost savarsita contraventia conform procesului verbal.

5. Ce fac dupa ce am achitat amenda contraventionala?

Daca in urma primirii unui proces verbal de contraventie nu exista nici un motiv de contestatie iar amenda este achitata, soferul trebuie sa trimita catre CESTRIN copii ale documentelor care atesta plata amenzii, fie prin posta (la adresa Bd Iuliu Maniu nr 401 A, sector 6 Bucuresti), fie prin predare directa (aceeasi adresa).

6. Pentru mai multe procese verbale de contraventie eliberate la date diferite, trebuie platite mai multe amenzi?

Pe o perioada de 30 de zile poate fi emisa o singura amenda pentru lipsa rovinietei, daca procesele verbale apar la diferente mai mari de 30 de zile insa, acestea trebuie achitate integral.

7. Rovinieta isi pastreaza valabilitatea in cazul vanzarii automobilul dar pastrarii numerelor de inmatriculare?

Nu, rovinieta este valabila doar pentru automobilul pentru care a fost incheiata.

8. Rovinieta isi pastreaza valabilitatea daca se schimba proprietarul dar nu si numarul de inmatriculare al autoturismului?

Da, rovinieta este valabila in functie de numarul de inmatriculare si seria de pe sasiu al automobilului.

9. Rovinieta isi pastreaza valabilitatea in cazul in care se schimba numarul de inmatriculare?

Posesorul autovehiculul are posibilitatea sa se prezinte la punctele de lucru ale CNADNR cu o cerere scrisa conform formularului tip pentru schimbare numere de inmatriculare si cartea de identitate a autovehiculul in copie si original.

10. Este necesara achitarea rovinietei pentru un autoturism cu numere rosii?

Nu, pentru autoturisme inmatriculate cu numere provizorii nu se achita rovinieta.

11. La achizitionarea rovinietei am fost informat ca exista deja o rovinieta pe numarul de inmatriculare. Ce fac in aceasta situatie?

Pentru vehiculele nou inmatriculate poate aparea situatia in care numerele sunt inregistrate cu acelasi numar de inmatriculare. Cu toate acestea, rovinieta nu este considerata valabila decat daca numarul de rovinieta in cauza este acelasi cu numarul de identificare de pe certificatul de inmatriculare al vehiculului detinut.

In caz contrar, rovinieta nu este valabila, iar operatorul are obligatia sa accepte plata si sa elibereze o noua rovinieta.

12. La vanzarea autovehiculului, pot anula perioada ramasa din rovinieta si pot primi inapoi contravaloarea in bani?

Nu, contravaloarea rovinietei poate fi restituita doar in cazul in care autovehiculul este radiat in urma casarii, furtului sau a scoaterii din Romania a autovehiculului.

13. Pentru roviniete cu perioade de valabilitate care se suprapun, exista o modalitate de a primi inapoi contravaloarea pentru perioada in care rovinietele se suprapun?

Se poate depune o solicitare de returnare la CNADNR alaturi de copia conform cu originalul a cartii de identitate sau a certificatul de inmatriculare a masinii. Suma se calculeaza pentru perioada de suprapunere fara comisioane bancare si comisioanele distribuitorului si este virata in cont in termen de 30 de zile lucratoare.

14. Incepand cu ce ora este valabila o rovinieta pe o zi achizitionata chiar in ziua respectiva?

Rovinieta pe o zi este valabila de la ora achizitionarii si pana la ora 24 a zilei respective.

15. In urma sanctionarii si platirii amenzi, mai este necesara plata rovinietei?

Da, amenda se plateste retrospectiv, pentru momentul in care soferul a fost surprins circuland fara rovinieta si nu il scuteste pe acesta de plata taxei de drum la drumuri ulterioare.

16. Daca circul cu o masina inmatriculata de catre o societate de leasing, dar pentru care sunt inscrise si datele utilizatorului, contraventia este achitata de utilizator sau de societatea de leasing?

Daca pe contractul de leasing sunt inscrise datele utilizatorului, atunci utilizatorul este cel care plateste amenda contraventionala. In caz contrar, compania este obligata sa plateasca.

Cum se poate achita rovinieta prin SMS?

Da, exista un sistem de achitare a rovinietei prin SMS in retelele Orange, Vodafone si Cosmote (Telekom) pentru abonati, dar si detinatori de cartele PrePay.

Pentru a achita rovinieta prin SMS se transmite un mesaj la numarul 7500 cu numarul de inmatriculare al masinii si categoria rovinietei (o litera) in functie de tipul de autovehicul.

Pasi care trebuie urmati:

1. Mesaj text la 7500 cu numarul de inmatriculare si categoria de autovehicul, fara pauze

2. In raspuns, se va primi un mesaj care cere confirmarea achizitiei. Mesajul contine informatii detaliate despre achizitiei si pretul final.

3. Pentru a incheia tranzactia se trimite un nou mesaj cu textul DA la 7500

4. Daca tranzactia a fost realizata cu succes, solicitantul va primii un mesaj de confirmare ce contine seria rovinietei, categoria si numarul de inregistrare.

Rovinieta astfel achizitionata este valabil strict pe 7 zile pentru categoriile A si B sau o zi pentru C, D, E si F.

Categoriile sunt dupa cum urmeaza:

  • A – autoturisme;
  • B – vehicule marfa MTM mai mic sau egal 3,5 t;
  • C – vehicule transport marfa MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t, vehicule transport persoane cu peste 9 locuri pe scaune (inclusiv sofer);
  • D – vehicule transport marfa cu MTMA mai mic de 12 t, vehicule transport persoane cu mai mult de 23 locuri pe scaune (inclusiv sofer);
  • E – vehicule transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t si 3 axe;
  • F – vehicule transport marfa cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t si minimul 4 axe.

Tarife pentru plata taxei de drum prin SMS

plata rovinietei prin SMS

Ce autovehicule sunt scutite de la plata rovinietei?

  • Vehiculele Ministerului Apararii Nationale;
  • Vehiculele Ministerului Administratiei si Internelor;
  • Vehiculele serviciilor de ambulanta;
  • Vehiculele serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta;
  • Vehiculele serviciului de protectie si paza;
  • Vehiculele companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania;
  • Vehiculele folosite pentru transport public local de persoane;
  • Vehiculele istorice.

Pentru inregistrarea acestor vehicule trebuie comunicata o lista completa cu numere de inmatriculare si copii dupa certificate de inmatriculare ale cartilor de identitate ale vehiculelor prin fax la 021.318.66.50 sau prin email la roviente @ andnet.ro. Aceste declaratii se fac pe proprie raspundere.

Se considera drept scutite de la plata tarifului pentru taxa de drum doar vehiculele care au primit in scris confirmarea CNADNR referitoare la introducerea in baza de date a vehiculelor in discutie, conform cu apartenenta acestora la una dintre categoriile mai sus mentionate.

Vehiculele obtinute in proprietate sau folosire de catre Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale si Serviciul de Protectie si paza fac exceptie de la regula. Aceste institutii vor trimite listele cu numerele de inmatriculare direct Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, fara a trebui sa contacteze sau sa primeasca vreun fel de confirmare de la CNADNR.

Amenzi pentru circulatia fara rovinieta

  • Valoarea amenzii contraventionale pentru lipsa rovinietei depinde de tipul autovehiculului, astfel:
  • Vehiculele cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t cu minim 4 axe pentru transport marfa pot fi amendate cu minim 3000 lei si maxim 4500 lei;
  • Vehiculele cu MTMA mai mare sau egal cu 12 t, cu maxim 3 axe pentru transport marfa pot fi amendate cu minim 2.750 lei si maxim 3.000 lei;
  • Vehiculele cu MTMA mai mic de 12 t si vehiculele transport persoane cu peste 23 de locuri inclusiv conducatorul vor fi amendate cu minim 1750 lei si maxim 2250 lei;
  • Vehiculele de transport marfa cu MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t, vehiculele de transport marfa si vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri pe scaun inclusiv soferul, dar sub 23 de locuri pe scaun, pot fi amendate cu minim 1.250 lei si maxim 1.750 lei;
  • Vehiculele de transport marfa cu MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t pot plati intre 750 lei si 1250 lei amenda,
  • Autoturismele pot fi amendate cu minim 250 de lei si maxim 500 lei.

Atentie, CNADNR avertizeaza soferii ca incepand cu 2015 vor fi puse in functie inca 23 de puncte de control al rovignetei acoperind aproape in intregime reteaua de drumuri nationale si autostrazi astfel incat circulatia fara rovinieta sa fie descurajata. Soferii sunt sfatuiti sa evite amenzile achitand taxa de drum inainte de plecarea la drum.


Cum functioneaza sistemul de verificare al rovinietei?

Mai intai, numarul de inmatriculare este fotografiat. Informatia este trimisa intr-o fractiune de secunda intr-un centru de calcul, unde un operator confirma ca numarul inregistrat automat este corect. Apoi sistemul verifica daca soferul si-a platit taxa de drum. Daca nu, va primi amenda in plic.

Cum se verifica valabilitatea rovinietei?

Pentru a evita neplacerile, soferii au posibilitatea de a verifica online valabilitatea rovinietei achitate pe durate mai lungi. In mod obisnuit rovinieta poate fi incheiata pe 1 zi, 7 zile, 30 de zile sau 12 luni.

Soferii au posibilitatea de a verifica daca rovinieta este inca valabila inainte de a pleca la drum simplu si rapid, avand nevoie doar de numarul auto si seria de pe sasiu. Aici se poate verifica valabilitatea rovinietei.

Cat de des poti fi amendat pentru lipsa rovinietei?

Inainte de a intra in detaliu despre modalitati de evitare sau scapare de amenda, este foarte important ca soferii sa fie informati in legatura cu faptul ca pot fi amendati doar o singura data intr-o perioada de 30 de zile pentru lipsa rovinietei.

Legea intrata in vigoare pe data de 28 ianuarie 2014 elimina definitiv practica de a retine talonul masinii pana la plata despagubirii care se adauga amenzii, despagubire ce ajungea adesea pana la suma de 28 de euro, aproape jumatate din valoarea amenzii.

Tot incepand cu anul 2014 au intrat in vigoare si prevederile conform carora procesul verbal de constate a contraventiei pentru lipsa rovinietei trebuie adus la cunostinta soferilor in maxim 30 de zile, perioada in care acestia nu pot fi amendati pentru aceeasi contraventie. Aceste masuri au fost luate pentru a evita situatiile in care acelasi sofer primeste un numar imposibil de amenzi la o perioada extrem de lunga de la constatarea contraventiei.

Cum se scapa de amenda?

Un numar foarte mare dintre amenzile pentru circulatia fara rovinieta sunt trimise soferilor direct acasa in urma sesizarii lipsei marcii de pe parbriz de catre camerele de supraveghere. Aceasta metoda este atat inexacta, unii soferi avand platita rovinieta, dar uitand sa lipeasca abtibildul pe parbriz si poate fi contestata cu usurinta in instanta, fiind vorba de un proces verbal nesemnat de sofer sau de agent de circulatie.

Astfel, s-au inregistrat peste 17.387 de procese verbale contestate in instanta cu castig de cauza si inca 2129 in care amenda a fost transformata in avertisment.

Conform CNADNR, cele mai des invocate motive cu care soferii au castigat in instanta au fost:

  • Instrainarea vehiculului prin vanzare, cumparare, etc;
  • Semnatura electronica;
  • Procesul verbal nu a fost comunicat conform Ordonantei de Guvern nr 15/2002 in termen de 6 luni.

Semnatura electronica este un motiv pe care il poate invoca aproape orice sofer care primeste prin posta un proces verbal pentru circulatia fara rovinieta. Semnatura prezenta pe aceste procese nu este cea olografa a agentului constatator ci una electronica ce poate fi cu usurinta contestata in instanta. Magistratii considera ca absenta unei semnaturi olografe pe un act autentic face ca procesul sa fie considerat nul conform OG 2/2001 cu privire la regimul juridic al contraventiilor.

Poate fi constatata inclusiv absenta omologarii camerelor, datorita faptului ca sistemul de recunoastere automata a numarului de inmatriculare si dispozitivele GPS pentru certificare pozitiei, etc nu se supun controlului metrologic legal.

Pentru a putea contesta procesul verbal in instanta, soferii trebuie sa actioneze in termen de 15 zile de la inmanare sau comunicare si sa depuna suma de 20 de lei pentru taxa judiciara de timbru.

Cu toate astea, plata rovinietei este obligatorie prin lege, iar www.ODAT.ro recomanda achitarea acestei taxe de drum deoarece este ieftina, iar timpul pierdut pe timpul procesului sau pentru anularea amenzii nu este justificat.

Se poate scapa de griji si se poate primi rovinieta prin posta daca se achizitioneaza online.

It is main inner container footer text