S-a terminat cu radarele in Romania! Activitatea politistilor pandari este ilegala

img
Home / Stiri despre permisul auto / S-a terminat cu radarele in Romania! Activitatea politistilor pandari este ilegala

Vesti bune pentru soferii care sunt surprinsi de aparatele radar ale Politiei Rutiere – un proces verbal de constatare a contraventiei a fost anulat de catre o instanta de judecata din Romania din cauza faptului ca, agentul care a intocmit procesul verbal in cauza nu este acelasi cu cel care a constatat contraventia.

Aceasta situatie creeaza un precedent pentru toti cei care doresc sa conteste amenda in instanta.

In comunicatul oficial se arata ca agentul constatator este justificat in acest fapt, urmand sa arate ca se impun a fi analizate modalitatea de intocmire aferenta actului. Tribunalul Calarasi si decizia Decizia nr. 347 din 16 martie 2016:

„Din aceasta perspectiva, este necontestat ca actul/procesul verbal contestat a fost intocmit de catre Ag. V. C. care, oprindu-l pe contravenient, a comunicat cu o alta persoana, indicata in timpul procedurii de fata ca fiind Ag. C.A.N., dar fara dovada, si a aflat viteza nelegala de deplasare a celui oprit, procedura insa nepermisa.”

radar ascuns

Totodata legea OUG nr.195/02 si OG nr.2/01 mentioneaza ca agentul constatator stabileste o data contraventia si tot el intocmeste si procesul verbal. Astfel, in timpul procedurii de constatare si de intocmire a procesului este implicat un singur agent care semneaza actul. Este indicat ca lucrurile sa se desfasoare intr-o astfel de maniera intrucat persoana care elaboreaza actul trebuie sa comunice faptele in modul in care acestea au fost vazute si percepute si niciodata in baza relatarii unei alte persoane. Acest sistem evita intelegerea, transmiterea sau receptionarea eronata.

Procesele verbale de constatare de contraventii pot fi intocmite doar pe baza unor constatari personale si nu in urma unor informatii furnizate de catre o alta persoana.

In procesul in cauza, actul a fost finalizat de persoana indicata in act, dar aceasta nu era cea care a facut constatarea in mod direct prin observarea datelor oferite de aparatul radar. Acest act incheiat in baza constatarilor unui alt agent care a transmis informatiile prin statie este considerat nelegal.

In urma prezentarii acestor fapte, plangerile aduse de catre apelant sunt intemeiate si urmeaza anularea procesului verbal de contraventie. Decizia nr. 347 din 16 martie 2016 a Tribunalului Calarasi mai spune:

„In cauza, actul a fost incheiat de catre o persoana – cea indicata in act, dar nu in baza constatarilor sale, cu propriile simturi, prin observarea datelor oferite de aparatul radar, ci in mod nelegal in baza constatarilor altei persoane, care i le-a comunicat prin statie. (…) in aplicarea art.480 C.p. civila urmeaza a admite apelul, respectiv a modifica sentinta in sensul admiterii plangerii si al anularii procesului verbal de contraventie.”

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *