Sfaturi de urmat pe timp de iarna

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Sfaturi de urmat pe timp de iarna

Sezonul rece nu aduce numai cu conditii de trafic mai grele, dar implica si anumite masuri suplimentare ce trebuie luate de soferi pentru buna functionare a masinii, dar si pentru a putea circula in siguranta pe timp de iarna.

Anvelopele de iarna

Pe langa faptul ca la momentul actual si in Romania este obligatorie folosirea anvelopelor de iarna in conditii de iarna (zapada, gheata sau polei pe sosele), folosirea cauciucurilor de iarna ofera atat siguranta cat si un control mult mai bun asupra autovehiculului. Masina trebuie sa fie echipata cu acest tip de anvelope pe toate cele patru roti, conform prevederilor legale, nu numai pe cele pe care exista tractiune.

Daca in cazul autovehiculelor cu tractiune pe fata folosirea anvelopelor de iarna numai pe aceste roti poate duce la o aderenta scazuta a spatelui, in cazul autovehiculelor cu tractiune pe spate este mult mai grav, masina nereusind sa ia virajele in conditii optime, avand tendinta sa mearga inainte, atunci cand rotile de pe spate imping.

Lanturile de zapada

O pereche de lanturi este recomandata si binevenita atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada. Montarea acestora nu este dificila, dar este bine sa se exerseze cel putin de 2-3 ori inainte de a se pleca la un drum in care este posibila folosirea acestora, asta pentru a se elimina posibilitatea de a nu reusi sau de a pierde foarte mult timp cu montarea lor in conditii atmosferice aspre.

In cutia lanturilor este bine sa se puna si o pereche de manusi pentru a elimina si riscul de inghet al degetelor, iar in masina este indicat sa existe o lanterna de cap pentru situatiile in care lanturile trebuie montate noaptea.

Presiunea din anvelope

Vremea rece scade presiunea aerului din anvelope, diferenta de presiune de la o temperatura de +20°C la 0°C fiind de 0,2 atmosfere, de aceea este indicat ca odata cu sosirea sezonului rece sa se faca o verificare a presiunii si aceasta sa se readuca la valorile indicate de producator. Cu toate acestea, se stie ca in conditii de drum acoperit cu zapada o presiune mai scazuta asigura o aderenta mai buna datorita suprafetei de contact mai mare a anvelopei cu drumul, dar va creste consumul de carburant.

Parbrizul si geamurile masinii

Geamurile asigura vizibilitatea, dar in mod special parbrizul este cel de care trebuie sa fie in permanenta curat. In cazurile in care acesta este ciobit, se recomanda repararea inainte de sosirea sezonului rece, deoarece in unele cazuri aceste mici defecte pot duce la aparitia crapaturilor daca sunt supuse unor temperaturi mult sub pragul de inghet.

Lichidul pentru parbriz trebuie sa fie unul care sa reziste la temperaturi scazute, de aceea inlocuirea acestuia inainte de sosirea anotimpului rece este recomandata. Inghetarea acestuia pe instalatia de spalare va elimina posibilitatea de curatare a parbrizului in cazurile in care este nevoie, scazand astfel vizibilitatea.

Stergatoarele trebuie sa fie in stare buna pentru a nu lasa resturi de apa pe parbriz, pe timp de noapte apa putand afecta vizibilitatea datorita reflectarii luminii farurilor celorlalte masini.

Acoperirea parbrizului in noptile geroase si cu precipitatii cu o patura, o folie de plastic, ziare sau cartoane elimina timpul pierdut dimineata cu dezghetarea parbrizului.

Modalitati de intretinere a masinii pe timp de iarna

Anotimpul rece este unul pretentios pentru masini, cateva sfaturi suplimentare de intretinere fiind binevenite:

  • verificarea in mod regulat a nivelului de incarcare a bateriei, mai ales daca masina nu este folosita pe o perioada mai mare. In cazul in care aceasta este descarcata, se va proceda la incarcarea ei cu ajutorul redresoarelor sau prin parcurgerea unui drum lung.
  • spalarea masinii la un interval mai scurt decat pe timpul verii. In acest fel se va evita aparitia ruginii datorita sarii care se foloseste la dezghetarea drumurilor.
  • verificarea sistemului de iluminare este foarte importanta datorita folosirii intensive a acestuia pe timpul iernii.

Ce alte metode folositi pentru a nu avea probleme iarna pe zapada? Comenteaza mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *