Taxa auto 2015, mai mica decat in 2014

img
Home / Calculator taxa auto - timbru de mediu 2024 / Taxa auto 2015, mai mica decat in 2014

Timbrul de mediu, ce se plateste pentru fiecare prima inmatriculare a unei masini in Romania, va fi mai mic in 2015 decat in 2014.

Scaderea taxei se datoreaza cursului de schimb valutar publicat de Banca Centrala Europeana, din prima zi lucratoare a lunii octombrie 2014, care a fost mai mic decat cel din 2013.

Diferenta nu este mare, aproximativ 1%, insa avand in vedere valoarea mare a taxei de mediu in general, aceasta poate face o diferenta notabila in buzunarele noilor proprietari de autoturisme.

Cum se calculeaza taxa auto pentru 2015?

taxa auto 2015Timbrul de mediu a fost introdus in martie 2013, in urma Ordonantei de Urgenta nr 9/2013, pentru a inlocui taxa auto, iar valoarea timbrului in lei este hotarat pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare din octombrie anul precedent. Astfel, in 2015, valoarea timbrului de mediu pentru autoturisme se va calcula in functie de cursul euro/leu stabilit de Banca Centrala Europeana in 1 octombrie 2014 si care este de 4,4093 lei/euro, mai mic cu 0,88% decat cursul din 1 octombrie 2013, de unde si reducerea rezultata, de aproape 1%.

Taxa de mediu, cunoscuta si sub numele de timbru de mediu, se plateste atunci cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania. De asemenea, aceasta se plateste si pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata o taxa de poluare si cand un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto national si proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului. Cele mai multe maşini care se califica pentru plata timbrului de mediu sunt cele aduse din strainatate si inmatriculate pentru prima data in Romania.

Se poate ataca in instanta aceasta ordonanta?

In 2014 au fost deja castigate cateva procese in care s-a dispus returnarea timbrului de mediu. Cu toate acestea, numarul proceselor castigate este relativ mic. Desi avocatii sustin ca aceasta ordonanta contravine dreptului de proprietate, dar si legislatiei UE, putini oameni au resursele necesare pentru a porni un proces impotriva statului. Mai mult, rata de castig este de 50%, iar procesele sunt de regula anevoioase si consumatoare de timp si resurse.

Avand in vedere faptul ca timbrul de mediu se achita cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate, o alta solutie este vanzarea/cumpararea de autoturisme de la cunostinte sau oameni de incredere, in vederea evitarii transcrierii bunului si implicit a platii timbrului de mediu.

In ultimele luni din 2014 s-a vehiculat scoaterea timbrului de mediu, insa pentru moment acest lucru pare imposibil, probabil si datorita numarului mic de procese castigate in instanta pentru recuperarea taxei sau neplata acesteia.

Taxa de mediu se poate calcula aici!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *