Taxa auto platita in 2012 va fi restituita
Rezumat:
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit la inceputul lunii februarie ca taxa de poluare, asa cum era denumita in 2012, contravine articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene si a dispus restituirea sumelor catre contribuabilii care le-au platit. CJUE mai precizeaza in decizia luata ca cetatenii romani nu pot plati o taxa pentru o masina cumparata din spatiul UE deoarece Romania este un stat membru, acest lucru contravenind reglementarilor europene ce trebuie respectate de catre toate statele membre.
Oferind un raspuns catre Tribunalul Sibiu si catre Curtea de Apel Bucuresti, acestia cerand lamuriri referitoare la prevederile legii nr. 9/2012, CJUE a precizat ca aceasta taxa este ilegala deoarece descurajeaza punerea in circulatie a vehiculelor achizitionate din statele membre UE pe teritoriul Romaniei.
Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat imediat dupa decizia definitiva a CJUE ca cetatenii care au platit taxa auto in 2012 si care a fost considerata ilegala de Curtea Europeana, vor primi banii inapoi, dar ca modalitatea si durata de plata va fi stabilita de Guvern in functie de posibilitatile si restrictiile bugetare.
Ulterior, Guvernul a decis prin Ordonanta de Urgenta ca sumele ce trebuie restituite de stat catre contribuabilii care au platit taxa auto in 2012 vor fi platite esalonat intr-un interval de 5 ani, reprezentand 20% din valoarea acestora in fiecare an. Aceste sume vor fi actualizate in fiecare an in functie de inflatie.
Cum a fost denumita si platita taxa auto de-a lungul timpului
In anul 2008 a fost instituita prima taxa de acest gen prin OUG nr. 50/2008 sub denumirea de ”taxa de prima inmatriculare”, aceasta fiind calculata la momentul respectiv in functie de datele tehnice ale fiecarei masini.
In prima luna a lui 2012, legea nr. 9/2012 a inlocuit vechea OUG sub denumirea generica de “taxa de poluare” care avea rolul de a actualiza vechea lege in conformitate cu articolul 110 din Tratatul de Functionare al UE.
Dupa multe controverse pe aceasta tema, la 15 martie 2013, Guvernul a inlocuit vechea taxa auto cu “timbrul de mediu”. Conform noii formule de calcul, pentru autovehiculele echipate cu motoare Euro 3 si Euro 4 taxa a crescut in medie cu 10%, iar pentru cele echipate cu motoare Euro 2, Euro 1 si Non-Euro taxa a scazut cu 60 pana la 90%. Principiul de calcul al timbrului de mediu este acela ca o masina mai veche va polua mai putin pentru ca are o durata de functionare mai mica. La fel ca si celelalte taxe, timbrul de mediu se plateste la momentul actual o singura data, la prima inmatriculare in Romania sau la prima transcriere de proprietar, pentru toate autovehiculele pentru care nu a fost platita nici un fel de fosta taxa auto si indiferent daca acestea sunt noi sau second hand.
Cum se pot recupera banii platiti pe taxa auto in 2012
Restituirea sumelor platite pentru taxa auto in 2012 se poate face numai pe cale judecatoreasca, statul nerestituind in mod automat banii. Pentru a putea primi banii inapoi, contribuabilii care au platit taxa auto trebuie sa introduca o actiune in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumelor achitate.
Dosarul depus la instanta trebuie sa contina:
- copie dupa cartea de identitate a autovehiculului. Cartea in original trebuie prezentata instantei de judecata la termen pentru a se putea stabili conformitatea.
- contractul de vanzare-cumparare al autovehiculului pentru care se cere restituirea taxei.
- decizia de impunere a platii taxei auto eliberata de Administratia Financiara.
- dovada platii taxei auto. In cazul in care solicitantul nu mai detine chitanta fiscala, acesta poate solicita eliberarea unei copii de la organul fiscal la care a fost efectuata plata.
Ce parere ai de aceasta masura? Merita sa dai statul in judecata? Comenteaza mai jos!