Tipuri de incaltaminte recomandate sau nu sofatului
Rezumat:
Codul Rutier nu prevede un anumit tip de incaltaminte pentru condus, dar exista incaltaminte care este recomandata si incaltaminte care nu este recomandata pentru sofat.
Incaltamintea cu toc inalt
Acest tip de incaltaminte nu este recomandat sofatului dar nici nu este interzis, cu toate ca tocul se poate prinde in mocheta sau in covoras si poate intarzia reactia de franare. In plus, un toc foarte inalt nu permite piciorului sa apese pedala de frana pana la podea.
De asemenea, sofatul cu tocuri inalte nu permite piciorului sa se odihneasca, ceea ce se traduce in pauze dese la drumurile lungi, iar tocul inalt nu permite mutarea usoara a piciorului de pe acceleratie pe frana si invers.
Papucii (slapii) si sandalele cu design asemenator
Sofatul cu acest tip de incaltaminte este de departe cel mai periculos, pedalele putand intra cu usurinta intre picior si incaltaminte lucru care va rezulta intr-un control insuficient asupra masinii. In plus, papucii pot aluneca usor din picior si bloca pedalele.
Sofatul fara incaltaminte
Sofatul fara incaltaminte este cel mai sigur facand o comparatie cu cele doua de mai sus, dar cu toate acestea exista si cateva pericole:
– pentru o persoana neobisnuita sa conduca in picioarele goale, folosirea pedalelor poate parea incomoda iar apasarea puternica pe frana poate fi chiar dureroasa.
– in cazul in care picioarele soferului sunt ude, pedalele devin alunecoase si deci greu de controlat.
Cu toate ca legislatia rutiera in vigoare nu prevede anumite tipuri de incaltaminte pentru condus, se recomanda incaltamintea comoda, fara tocuri inalte, fixa pe picior, si fara talpi groase de genul platformelor. In caz de pericol in trafic, acest tip de incaltaminte asigura o viteza de reactie prompta si poate reduce riscul de accident.