Top 10 reguli pentru siguranta rutiera

img
Home / Top auto 2024 / Top 10 reguli pentru siguranta rutiera

Numarul de accidente rutiere este in crestere, iar cele mai multe se intampla datorita vitezei excesive, neatentiei, lipsei de odihna la volan si nerespectarii regulilor de conduita preventiva. Pentru siguranta rutiera exista o serie de reguli de aur pe care fiecare sofer si fiecare persoana le poate urma.

1. Plecarea la drum trebuie intotdeauna planificata cu atentie astfel incat sa se poata amana daca vremea nu este prielnica sau a se schimba traseul daca exista congestii in trafic sau daca exista pericole de inundatii, alunecari de teren, etc.

2. Autovehiculele trebuie inspectate periodic atat de catre proprietari, cand vine vorba de inspectarea unor elemente precum nivelul uleiului, starea cauciucurilor, a stergatoarelor, etc, dar si inspectii profesionale precum Top-ul, realizat de catre mecanici de specialitate. Un alt factor important inainte de plecarea la drum este verificarea nivelului de combustibil care trebuie sa fie intotdeauna cu cel putin 20% peste ceea ce se estimeaza ca se va consuma la drum lung.

siguranta rutiera3. Mentinerea distantei de siguranta. Distanta de siguranta intre autovehicule pe autostrada este de cel putin doua secunde sau o lungime de autovehicul.

4. Atunci cand este posibila, folosirea transportului in comun nu este doar mai sigura ci si mai putin poluanta pentru mediu. In principal, in interiorul oraselor se recomanda deplasarea cu bicicleta sau cu transportul in comun, insa si pe distanta lunga este bine de cunoscut faptul ca, dupa cum arata statisticile, motocicleta este cel mai riscant mod de deplasare, avioanele sunt de 6000 de ori mai sigure, trenul este de 350 de ori mai sigur, iar autobuzul de 30 de ori mai sigur.

5. Atentie la greutatea masinii, fiecare autovehicul in parte are o greutate limita recomandata, iar atunci cand este supraincarcat, se controleaza mai greu si creste pericolul de accidente.

6. Comportamentul in trafic este motivul pentru multe accidente, atat cele usoare cat si accidente grave. Obiceiul unor soferi de a depasi coloana pe linia de tramvai, a trece pe rosu sau a face depasiri la drum fara a se asigura este extrem de periculos. De asemenea, parcatul in locuri nepotrivite poate incurca traficul si poate chiar rezulta in surpriza neplacuta de a gasi masina lovita.

7. Conduita preventiva este extrem de importanta. Viteza excesiva este motivul principal din spatele celor mai multe accidente, iar pagubele si pericolul pentru pasageri difera de asemenea extraordinar de mult in functie de viteza. Corpul uman poate rezista in siguranta la un impact la 40 km/h insa de la 40 km/h la 45 km/h pericolul de accidentare grave creste cu 60%, iar pana la 50km/h cresterea ajunge la 90%.

8. Centura de siguranta nu trebuie sa fie niciodata optionala, conform statisticilor realizate pe baza datelor obtinute din accidente reale faptul ca pasagerii nu poarta centura nu este un risc doar pentru viata acestora, ci si pentru soferul si pasagerul din fata. Pasagerii din spatele masinii care nu poarta centura cresc riscul de accidentare grava al soferului si al pasagerului din fata cu 25%.

9. Atunci cand se circula cu motocicleta si chiar cu bicicleta, purtarea castii de protectie este extrem de importanta. Cele mai multe cazuri de accidentari grave si chiar deces in urma accidentelor in care sunt implicati ciclisti sau motociclisti sunt provocate de rani la cap. Casca reduce riscul de deces cu 20% pana la 45%.

10. Odihna este extrem de importanta atunci cand se merge la drum lung. La fiecare doua, trei ore de condus se recomanda o pauza de 15, 30 de minute pentru a odihni ochii si a dezmorti membrele. In felul acesta, soferii se asigura ca pot mentine maximul de atentie in timpul condusului. De asemenea nu se recomanda condusul pe timp de noapte daca poate fi evitat.

Mai ai vreun sfat pentru a creste siguranta rutiera? Comenteaza mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *