Trecerea cu brio a examenului practic pentru obtinerea permisului auto in functie de temperament
Fiecare dintre noi este diferit si percepe diferit un examen. Unii dintre noi devenim emotivi, altii reusesc sa se concentreze indiferent de situatie si sa obtina rezultate laudabile. Aceste aptitudini tin de temperamentul nostru. Daca ne lasam coplesiti de emotii, ne va fi dificil sa ne concentram si sa dam cele mai bune rezultate, iar daca vom trata situatiile la rece, va fi mai usor sa fim eficienti si obiectivi.
Oamenii se incadreaza in 4 tipuri de temperament, acesta fiind innascut, deci nu va putea fi schimbat. Poate insa fi influentat, in cazul in care l-am identificat si stim care ne sunt slabiciunile. Temperamentul este de fapt suma unor trasaturi care ne face unici si care ne afecteaza comportamentul si starea.
Care sunt cele 4 tipuri de temperament si in care ne incadram?
Clasificarea lui Hipocrate facuta in secolul 5 inaintea erei noastre este inca valabila. Surprinzator, aceasta isi gaseste aplicabilitate si in zilele noastre, fiind atat de exacta. Acesta a identificat 4 tipuri de temperament; coleric, sangvinic, flegmatic si melancolic. Fiecare dintre noi are o combinatie de doua tipuri de temperament, dintre care unul este predominant.
Colericii sunt persoane puternice, extrovertite, pragmatice, care stiu sa argumenteze si gasesc detaliile plictisitoare. Uneori pot parea usor neechilibrati, avand tendinta sa izbucneasca cand sunt provocati.
Sangvinicii sunt la fel de extrovertiti, dar mai echilibrati, optimisti, comunicativi si au o buna capacitate de analiza si sinteza.
Flegmaticii sunt introvertiti, calmi, echilibrati, mai putin comunicativi si care prefera sa lucreze individual, avand uneori dificultati de comunicare cu ceilalti, dar avand o capacitate de concentrare buna.
Melancolicii sunt introvertiti, lenti, uneori cu tendinte de depresie si predispozitie spre reverie, foarte sensibili, dar foarte buni analisti si cu capacitatea de observare a detaliilor.
Datorita capacitatii ridicate de analiza si sinteza, dar si datorita capacitatii de concentrare, persoanele cu temperament flegmatic si sangvinic reusesc sa aiba rezultate foarte bune la examene, in general si nu percep testele ca pe niste piedici.
Colericii si melancolicii pot gasi examenele auto ca fiind dificile si deseori nu reusesc sa isi puna in aplicare cunostintele, fiind inundati de emotii.
Pentru a promova cu succes examenul auto practic, colericii si melancolicii trebuie sa se concentreze exclusiv pe sarcina, incercand sa inteleaga ca este vorba de 10 minute din timpul lor, pe care trebuie sa il foloseasca in cel mai eficient mod. De asemenea, ar putea sa isi imagineze ca in locul politistului care ii insoteste la examen, se afla o persoana cunoscuta, in care au incredere. Apoi sa se focuseze pe finalitate, imaginandu-se in pozitia cursantului care a luat examenul si care este felicitat.
Cu putin efort in pregatirea pentru examen, chiar si persoanele cu acest temperament pot obtine rezultate extraordinare la examenul auto, chiar daca nu percep acest pas ca fiind unul usor.
Tu ce temperament ai si cat de usor ti-a fost sa iei examenul practic? Comenteaza mai jos!